Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Moșierii din Durlești: 10 blocuri…

Moșierii din Durlești: 10 blocuri de locuit cu legături de familie „descoperite” de fumul mansardei arse

Colaj ZdG

După ce ZdG a scris despre proprietarii terenului și dezvoltatorii blocului de locuit din Durlești, al cărui mansardă a fost mistuită de flăcări în luna mai a acestui an, ZdG a identificat alte nouă blocuri de locuit în Durlești care au conexiuni cu aceleași persoane. 

Majoritatea blocurilor de locuit au câte 8–9 etaje, inclusiv mansarde, și au obținut actele necesare pentru construcție prin intermediul instanței de judecată, după ce Primăria Durlești a refuzat inițial să emită documentele permisive. Arhitecta primăriei a declarat pentru ZdG că, din punct de vedere urbanistic, „blocurile sunt ilegale”. 

Recent, Centrul Național Anticorupție a anunțat că desfășoară acțiuni de urmărire penală într-un dosar în care sunt investigate fapte de abuz comise de persoane publice și private în procesul de construcție și dare în exploatare a unui bloc al cărui mansardă a luat foc. În acest context, șeful adjunct al Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică a declarat pentru ZdG că instituția a întocmit o listă a blocurilor de locuit construite de aceleași persoane pentru a fi evaluate. 

Zeci de terenuri pentru construcții în Durlești

Pe 16 mai, un incendiu puternic a cuprins mansarda unui bloc locativ de pe strada Tudor Vladimirescu din orașul Durlești. Flăcările au distrus circa 1500 de metri pătrați din acoperișul blocului, iar 16 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Incendiul a fost lichidat abia după 12 ore. Pompierii au solicitat deconectarea a două linii electrice de înaltă tensiune, circa 65 de mii de consumatori fiind afectați pentru câteva ore. 

ZdG a scris că Angela Postica este cea care a obținut autorizațiile prin instanță pentru construcția blocului și a cumpărat terenul împreună cu soțul său, Alexandru. Mai multe apartamente au fost vândute începând cu anul 2019, cu un an înainte ca acesta să fie dat în exploatare, de către compania „Imobil Mall”, printre fondatorii căreia se numără și Ilie Merineanu, fratele Angelei Postica. 

Mansarda arsă a blocului de locuit de pe Tudor Vladimirescu 75/1 din Durlești

După publicarea articolului, unii locuitori din Durlești s-au adresat la ZdG, informându-ne că „acesta nu este unicul bloc construit de ei în oraș” și că primul bloc locativ a fost construit la adresa strada Păcii, 1/1, lângă strada Tudor Vladimirescu. 

Aflat la fața locului sub pretextul dorinței de a cumpăra un apartament, reporterul ZdG a discutat cu o femeie din curtea blocului aflat pe strada Păcii, 1/1. 

ZdG: Aș putea să vorbesc cu vreun administrator de aici?

Locatara: Nu este pe loc nimeni. Da’ ce vă trebuie? 

ZdG: Căutam un apartament, niște cunoscuți mi-au recomandat… 

Locatara: Puteți vorbi cu Lidia, fratele ei a construit blocul.  

Lidia Roznovan este sora lui Ilie Merineanu. Numele acesteia figurează printre administratorii Asociației de Proprietari în Condominiu a blocului de locuit amplasat pe strada Păcii, 1/1 din Durlești. De asemenea, Lidia a deținut mai multe terenuri pentru construcții, care ulterior au fost cumpărate de Merineanu.

Lidia Roznovan/ Sursa: Facebook

În urma analizei datelor cadastrale și discuțiilor cu localnicii, ZdG a identificat nouă blocuri de locuit, pe lângă cel mistuit recent de flăcări, în procesul de construcție al cărora figurează sau au figurat rudele, apropiații sau chiar Ilie Merineanu. 

Blocurile de locuit sunt amplasate pe următoarele adrese: strada Păcii, 1/1, 1/2;  strada Tudor Vladimirescu, 51; stradela Tudor Vladimirescu, 52; strada Tudor Vladimirescu, 91/1, 91/6, 95/1, 101/2 și 119/3. 

Totodată, ZdG a identificat că în posesia lui Ilie Merineanu sunt 26 de construcții finalizate și nefinalizate, 42 de terenuri, preponderent pentru construcții, și 57 de apartamente, garaje sau alte încăperi auxiliare. Majoritatea imobilelor sunt amplasate în orașul Durlești. 

Ilie Merineanu/ Sursa: Facebook

Conexiunile dintre proprietarii imobilelor 

Terenul pe care este amplasat blocul de locuit cu adresa stradela Tudor Vladimirescu, 52 a fost în proprietatea soților Victor și Galina Apolovnicov, părinții lui Serghei Apolovnicov, cumnatul lui Ilie Merineanu. 

Terenul blocului de locuit aflat la adresa strada Tudor Vladimirescu, 119/3, în 2019,  a intrat în posesia lui Victor Postica, fiul Angelei Postica, sora lui Ilie Merineanu, iar peste câteva luni, a fost transmis în gestiunea Asociației de Coproprietari din Condominiu a blocului.  

Fiul Lidiei Roznovan, Maxim, a figurat printre proprietarii terenului pentru construcția blocului de locuit situat pe strada Tudor Vladimirescu, 51.

Terenul destinat construcției blocului de locuit de pe strada Păcii, 1/1 a fost în posesia lui Ilie Merineanu, după care a fost cumpărat de sora acestuia, Lidia Roznovan. La fel, terenul de pe strada Păcii, 1/2 a fost în proprietatea lui Ilie Merineanu și a soției acestuia, după care a fost dat în gestiunea Asociației de Coproprietari din Condominiu. 

Blocul de locuit situat pe strada Păcii 1/2 din Durlești/ Foto: ZdG

Și terenul pentru blocul de locuit amplasat pe strada Tudor Vladimirescu, 91/1 a fost în proprietatea soților Postica. Angela Postica a figurat și printre proprietarii terenului pe care este amplasat blocul de locuit de pe strada Tudor Vladimirescu,  91/6, vândut ulterior, conform surselor ZdG, unui apropiat de-al lui Merineanu,  Ivan Iliev, care a fost și proprietar al terenului blocurilor de locuit de pe strada Tudor Vladimirescu, 95/1 și 101/2. Ultimul bloc de locuit este gestionat de Asociaţia de Proprietari din Condominiu „A0121-0021″, printre administratorii căreia figurează Ilie Merineanu. 

„După ce ați scris voi… «maladeț», ce mai vrei?” 

În blocul de locuit amplasat pe adresa strada Tudor Vladimirescu, 51, în fiecare duminică, biserica evanghelică „Metanoia” organizează întâlniri cu oamenii. Sursele ZdG însă susțin că această biserică ar avea și ea legături cu familia Merineanu. Aflat la fața locului, reporterul ZdG a identificat că pe clădire este amplasat un banner informativ al organizației credincioase.

Biserica apare pe lista Great Commission Collective (GCC), o rețea internațională de biserici evanghelice, cu origini în SUA. GCC, cunoscută anterior sub numele de Harvest Bible Fellowship, a fost implicată într-un scandal în care au figurat acuzații de gestionare financiară defectuoasă, spălare de bani, comportament inadecvat și conducere autoritară din partea fondatorului său, James MacDonald. Aceste acuzații au dus la dizolvarea Harvest Bible Fellowship și la formarea GCC, o nouă organizație de parteneriate evanghelice și biserici din toată lumea. 

Blocul de locuit situat pe Tudor Vladimirescu 51 din Durlești/ Foto: ZdG

Contactată de ZdG, Lidia Roznovan a declarat că fratele său, Ilie Merineanu, nu a construit blocuri de locuit și că nu ar exista conexiuni între acesta și biserica „Metanoia”, iar acuzațiile localnicilor din zona blocurilor de locuit de pe strada Păcii,   precum că ar încălca normele în construcție, nu sunt adevărate. 

„Cum adică se poate de construit cu trei etaje, dacă aici s-au construit nouă? Totul legal s-a construit. Blocul de pe Păcii, 1/1 a fost construit de fiul meu, Roznovan Maxim. Noi am luat credit. Terenul a fost în proprietatea lui Ilie. El putea să ne ajute, dar nu a construit. La Păcii, 1/2, proprietar a fost soția lui Ilie, dar el nu a construit blocuri”, a precizat femeia.

La Asociaţia de Proprietari din Condominiu „A0121-0068″, care gestionează blocul de locuit de pe strada Tudor Vladimirescu, 51, Lidia Roznovan este indicată drept administratoare. Aceasta s-a eschivat să răspundă la întrebările reporterului ZdG. 

ZdG: Știți, este un bloc de locuit pe Tudor Vladimirescu, 51, lângă strada Paris? 

Lidia Roznovan: Nu știu. 

ZdG: Acolo este o Asociație de condominiu. 

Lidia Roznovan: Ce dorești tu să afli? 

ZdG: Acolo dvs. sunteți administratoarea Asociației de Proprietari din Condominiu.  

Lidia Roznovan: Da.  

ZdG: Acolo este o biserică care în fiecare duminică organizează adunări. 

Lidia Roznovan: Nu știu ce-i acolo. Am auzit că se adună oameni, dar ce fel de biserică nu mă interesează. 

ZdG: Nu are nicio legătură cu familia dvs.?

Lidia Roznovan: Nu, nu are.  

ZdG a contactat-o pe sora lui Ilie Merineanu, Angela Postica. „După ce ați scris voi… «maladeț» (bravo, n.r.), ce mai vrei? Ce întrebări mai vrei?” a întrebat indignată femeia.

Reporterul ZdG a adresat o întrebare cu privire la terenurile care au fost în proprietatea acesteia și, ulterior, au fost cumpărate de Ilie Merineanu.  

„Ne scuzați, nu suntem la curent. Eu nu pot răspunde la așa întrebare. La revedere”, a punctat Angela Postica și a închis.  

Angela și Alexandru Postica/ Sursa: Facebook

Ilie Merineanu nu a răspuns la apelurile ZdG pentru a oferi o reacție. 

„Din punct de vedere urbanistic, avem circa 10 blocuri locative construite ilegal”

Anterior, Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat că a făcut percheziții într-un dosar de abuz legat de darea în exploatare a blocului de locuințe din Durlești care a fost grav afectat de incendiu. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către purtătoarea de cuvânt a instituției, Angela Starinschi.  

„CNA desfășoară acțiuni de urmărire penală într-un dosar în care sunt investigate fapte de abuz comise de persoane publice și private în procesul de construcție și dare în exploatare a unui bloc de locuințe din or. Durlești. La moment, suntem la adrese de domiciliu și în câteva instituții publice, printre care și Primăria or. Durlești. Sunt vizate mai multe persoane, cărora urmează a le fi înaintată ordonanța de bănuit”, a precizat Angela Starinschi. 

CNA a emis acte de dispoziție privind recunoașterea în calitate de bănuit a 13 persoane în dosarul ce vizează construcția blocului de locuințe din orașul Durlești  afectat recent de un incendiu grav. Printre aceștia se numără: responsabili din cadrul Primăriei orașului Durlești, angajați ai Întreprinderii Municipale „Chișinăuproiect”, foști angajați ai Agenției pentru Supraveghere Tehnică, foști angajați ai Direcției pentru Situații Excepționale, dirigintele de șantier, proiectantul clădirii, responsabilul tehnic al lucrărilor, beneficiarul construcției, proprietarul terenului, alte persoane care au intermediat sau coordonat diferite etape ale procesului.  

Arhitecta Primăriei Durlești, Angela Durleștean, a declarat pentru ZdG că nu cunoaște cine sunt angajații Primăriei Durlești vizați de acțiunile de urmărire penală efectuate de CNA. La fel, funcționara publică s-a referit și la cerințele urbanistice din zona în care sunt amplasate majoritatea blocurilor de locuit dezvoltate de Ilie Merineanu și apropiații săi. 

„În acea zonă, conform Planului Urbanistic General, sunt permise construcțiile până la trei etaje, dar au fost eliberate autorizații de construire în baza hotărârilor instanței de judecată. Primăria a încercat să conteste aceste decizii. Conform normativelor, nu sunt permise apartamente locative la nivel de demisol. Din punct de vedere urbanistic, avem circa 10 blocuri locative construite ilegal”, a declarat funcționara publică a Primăriei Durlești.

Angela Durleștean/ Sursa: Facebook

„Au fost identificate blocurile respective, s-a făcut lista și urmează să fie efectuată evaluarea acestor construcții”

Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST) a emis un comunicat de presă prin care a informat despre rezultatele controlului desfășurat în cazul  obiectivului „Bloc locativ cu regimul de înălțime D+P+9E”, situat în or. Durlești, strada  Tudor Vladimirescu, 75/1, mun. Chișinău, în urma incendiului produs la mansarda neautorizată a acestuia. 

Astfel, INST a constatat un șir de „neconformități majore” la toate etapele de realizare a obiectivului, inclusiv: emiterea actelor permisive cu încălcarea normelor urbanistice, proiectarea și verificarea superficială a documentației tehnice, lipsa supravegherii de autor și a cărții tehnice a construcției, recepționarea obiectivului cu încălcări, inclusiv a normelor antiincendiare, exploatarea neconformă și execuția lucrărilor neautorizate, inclusiv a unei mansarde improvizate. 

Sergiu Chircu, șef-adjunct al INST, a declarat pentru ZdG că în urma controalelor efectuate la blocul de locuit situat pe strada Tudor Vladimirescu, 75/1, vor urma  controale și la alte construcții din Durlești. Chircu a confirmat pentru ZdG că în vizorul INST vor fi și alte circa 10 blocuri din Durlești, construite de aceleași persoane.  

„Conform indicațiilor ministrului (Vladimir Bolea, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, n.r.), au fost identificate blocurile din preajma zonei respective, s-a făcut lista și acum urmează să fie efectuată evaluarea acestor construcții. După ce vor fi făcute evaluările asupra tuturor aspectelor – construcție, antiincendiu și amplasare –  noi vom publica informația respectivă. În urma cazului cu incendiul dat, s-au făcut investigații și s-a luat hotărârea să verificăm și celelalte obiective care au fost construite în preajmă”, a declarat șeful-adjunct al INST, Sergiu Chircu. 

Sergiu Chircu/ Sursa: INST

Lupta localnicilor în instanță

Locatarii din zona blocului de locuit amplasat pe stradela Tudor Vladimirescu, 52 susțin că nu și-au dat consimțământul notarial pentru construcția clădirii. La fel, oamenii s-au referit la normele de construcție în zona rezidențială în care este amplasat blocul. Conform Planului Urbanistic General al orașului Durlești, în zonă este permisă construcția caselor cu 2-3 etaje sau maxim nouă metri înălțime. 

Blocul de locuit situat pe stradela Tudor Vladimirescu din Durlești/ Foto: ZdG

Totodată, oamenii spun că blocul se află pe albia râului Durlești și lângă liniile de înaltă tensiune, fapt ce impune restricții. Cu toate acestea, construcția blocului de locuit a continuat, după care, unul dintre locatari, Valeriu Lungu, a dat în judecată Primăria Durlești pentru emiterea documentelor permisive care oferă posibilitatea construcției – certificatul de urbanism și autorizația de construire, care au fost obținute în urma unei hotărâri judecătorești. Bărbatul a acționat în judecată Primăria Durlești. În consecință, Judecătoria Chișinău i-a dat câștig de cauză locatarului și a anulat actele permisive.

Ulterior, Curtea de Apel a anulat decizia Judecătoriei Chișinău prin care au fost retrase actele permise, astfel, construcția blocului de locuit a continuat și acesta a fost dat în exploatare.