• “Jiguli”-ul judecătorului

  “Jiguli”-ul judecătorului
  vizualizări
  19 august 2010 | 14:28

  289-grumeza1Preşedintele Judecătoriei Căuşeni, Petru Grumeza, a ajuns să fie bila neagră pe masa de biliard a procurorilor anticoruţie. Activitatea profesională şi comportamentul său de magistrat sunt supuse unui control riguros din partea organelor abilitate. Procurorii au de verificat dacă judecătorul se deplasează zilnic cu automobilul de serviciu la fermele sale de porci şi de viţei. Dacă tinerii care au de furcă cu legea ajung să-i păzească viţeii, pentru a li se reduce din pedeapsă. De altfel, Grumeza a negat acuzaţiile ce i se aduc. “Nu am fermă. Am doar trei viţei şi câţiva porci. Ce, asta e fermă?”

  10 august. Ora 10.00. Pe un panou informativ din incinta Judecătoriei Căuşeni citesc că, la această oră, judecătorul Petru Grumeza ar trebui să examineze, în biroul 8, contestarea depusă de cetăţeanul Veaceslav Sârbu. Cu o oră în urmă, el avea să examineze în instanţa de fond un alt caz, legat de traficul de fiinţe umane, în care au fost implicate mai multe persoane. Procesul fiind intentat pe art. 165 al. 2 lit. d, Cod Penal. Constat, însă, că Grumeza a lipsit de la ambele şedinţe de judecată.

  Judecătorul a lăsat dosarele pentru referendum

  Lângă panoul informativ, poliţistul care asigură ordinea publică în instituţie ne spune că nu cunoaşte unde este plecat preşedintele Judecătoriei, Petru Grumeza. “El trebuia să aibă două dosare la orele 09.00 şi 10.00. Văd că nici persoanele nu sunt, nici el. A fost dimineaţă, dar a plecat cu şoferul. Unde? Nu ştiu.”

  Am încercat să aflăm de la secretara lui Grumeza unde este plecat şeful său şi de ce a lipsit de la examinarea celor două cauze. Secretara ne-a spus că nu ştie. După o altă încercare de abordare, secretara ne-a răspuns că preşedintele Judecătoriei este implicat în organizarea referendumului. “El participă la referendum şi uneori nu vine. La Consiliul Raional trebuie să fie.”

  În parcul de lângă Consiliul Raional doi localnici discută despre preşedintele Judecătoriei Căuşeni şi, în ansamblu, despre politica din R. Moldova. “Toţi au scris plângeri pe el. El este dictator în raionul nostru. Am şapte clase terminate, dar citesc presa şi îmi dau seama atunci când cineva încalcă legea. Aici, la noi, e “bespridel”, cum zice rusu’. Grumeza are fermă de viţei lângă gară. Chiar cu ferma asta câte face. Aici lucrează puşcăriaşii. Decât să stea în zonă, nu mai bine să pască viţeii?”, se întreabă Grigore Balaban, unul dintre localnici.

  Un bătrân a lucrat la ferma de viţei

  Vasile, un alt bărbat, ne-a povestit că şi fiul său a trecut prin scenariul descris. “Măi Grigore, da’ băiatul meu, Alioşa, tot la dânsul a lucrat o lună de zile. Era calic de picioare şi nu putea merge. Dar l-a luat la încărcat ciocleje. Ce, el era în stare de asta? Şi i-a dat două sutci. În locul băiatului am stat eu. Tot acolo m-a dus. Şi răneşte baliga aceea… ei tuţ…”, mărturiseşte localnicul.

  Reporterii ZdG l-au căutat pe judecătorul Grumeza pentru a-l aborda în privinţa mai multor acuzaţii care i se aduc de ani de zile. O cititoare a ZdG ne-a spus că Grumeza foloseşte maşina de serviciu de model “Jiguli”, cu numărul de înmatriculare MJ028, mai mult în scopuri personale. “Cu maşina se plimbă pe dealurile lui, arendate din raioanele Căuşeni şi Ştefan-Vodă. Merge la ferma de porci şi de viţei. Mai merge şi la ferma de găini din satul Fârlădeni”, afirmă sursa.

  La etajul doi al Consiliului Raional Căuşeni am dat de judecătorul Petru Grumeza. Era aşezat pe un scaun de piele, în biroul 17. Pe uşă scria: “Consiliul electoral al circumscripţiei electorale raionale Căuşeni nr. 10”. Preşedintele judecătoriei ne-a explicat de ce stă aşezat pe scaunul de piele de la Consiliul Raional în loc să examineze cele două cazuri de la ora 09.00 şi 10.00. “Eu mă aflu în degrevare. Particip la referendum şi până pe 7 septembrie nu am dreptul să examinez dosare. Anunţul stă afişat acolo pentru că este greşit”, declară Grumeza.

  289-grumeza2Judecătorul vrea un “Jiguli” nou

  Despre folosirea automobilului de serviciu în alte scopuri judecătorul afirmă că, de fapt, situaţia este altfel decât cea descrisă de localnici. “Automobilul despre care e vorba are 16 ani. Este un “Jiguli”. În acest automobil am investit pentru reparaţii 12 mii de lei, din buzunarul meu. Aşa că am cerut pentru anul viitor să mi se dea maşină nouă. Tot “Jiguli”, pretinde el.

  Preşedintele Judecătoriei ne-a spus că este supus unor controale din partea anchetatorilor anticorupţie. El declară că în cadrul judecătoriei pe care o conduce sunt câţiva angajaţi bolnavi psihic care scriu petiţii pe numele său. “Eu lucrez de 20 de ani în acest sistem. Da, este bănuiala mea că sunt bolnavi psihic, pentru că ei scriu permanent plângeri la raion şi tot aşa. Au fost plângeri şi către preşedintele interimar. Şi după asta au venit de la corupţie să mă verifice.”

  În acelaşi context, Petru Grumeza a negat faptul că ar patrona careva ferme sau că le-ar fi scris după şoferul său. “Nu am fermă. Am doar trei viţei şi câţiva porci. Ce, asta e fermă? Atunci când au fost de la corupţie au zis: unde-i ferma? Dă să o vedem. Ei spuneau că am 200 de viţei şi 200 de porci. Eu le spun: hai să vorbim aşa. Dacă e vorba de atât de multe animale, atunci numaidecât mirosul o să se simtă nu numai pe teritoriul fermei, dar şi pe traseu. Ei au căutat şi au văzut că nu am”.

  Grumeza vorbeşte despre favorurile sexuale

  Solicitat de ZdG, Ion Oboroceanu, procurorul de Căuşeni, ne-a spus că anterior cetăţenii au scris petiţii pe numele lui Petru Grumeza. “Acuzaţiile aduse lui se fac la nivel de afirmaţii. Careva materiale documentate la noi nu sunt. Cetăţenii nu s-au adresat fie din teamă, fie din alte motive.”

  Actualmente, Procuratura Anticorupţie şi CCCEC-ul efectuează un control la Judecătoria Căuşeni. “Cazul încă este în examinare. Băieţii de la CCCEC fac verificări. Se fac verificări în aspect multilateral, inclusiv la ferma de viţei. La noi au parvenit plângeri de la cetăţeni, precum şi de la unii colaboratori ai judecătoriei. Nu pot să vă dau mai multe amănunte până la finalizarea anchetei”, a menţionat Dorin Compan, procuror anticorupţie.

  Se cere precizat că preşedintele Judecătoriei, Petru Grumeza, ne-a telefonat de mai multe ori la redacţie, afirmând că nu este necesar de a publica un articol despre cazul său.

  Amintim că acest judecător a fost acuzat anterior că ar fi făcut avansuri sexuale unei angajate a judecătoriei, Iuliana Vicol. Aceasta a fost nevoită să părăsească Judecătoria. La întâlnirea cu reporterul ZdG, Grumeza a spus: “Cum să faci… dacă eu în birou nu am covor şi în primul rând sunt la serviciu şi am terminat şi o facultate. Şi eu ştiu responsabilitatea părţii umane. Dă să o luăm altfel. Chiar dacă să fi fost lucrul acesta, bine, o dată, de două ori, ea trăieşte printre jurişti, procurori. Ea putea să contesteze la organele superioare”.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Mai multe persoane, printre care și membri ai PDM au primit și deținut anterior un telefon special pentru a discuta exclusiv cu fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc. Declarațiile au fost făcute de către pre…
  Diacov susține că mai multe persoane, inclusiv membri ai PDM, au deținut un telefon special de pe care discutau exclusiv cu Plahotniuc: „Am înțeles că nu era un telefon simplu”

  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  Deputatul fracțiunii parlamentare ACUM, Platforma DA, Iurie Reniță, susține că „două persoane din anturajul președintelui R. Moldova, Igor Dodon, sunt cei care l-au convins pe doctorul-deputat, Ștefan Gațcan, s…
  Deputat PPDA, despre Gațcan: „ Anumite metode identificate de doi membri din gașca lui Dodon l-au convins pe colegul Gațcan că totul e bine”

  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că sâmbătă, 18 iulie, vor lua o decizie finală în legătură cu semnarea și votarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Solicitat…
  PAS a anunțat când va lua o decizie cu privire la susținerea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  În jur de 50.000 de operaţii pentru tratarea cancerului nu au putut fi efectuate în Germania în timpul pandemiei de coronavirus până la jumătatea lui iunie, a declarat luni şeful Organizaţiei germane de ajutora…
  Germania: 50.000 de operaţii de cancer au fost amânate din cauza pandemiei

  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Responabilii Serviciul Fiscal de Stat au anunțat luni, 13 iulie, că în vederea prevenirii încălcării prevederilor Hotărârii Guvernului nr.774 din 20 iunie 2016 cu privire la prețurile de comercializare a produs…
  Încălcările depistate de Fisc în legătură cu stabilirea prețurilor la produsele sociale

  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO

  Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE) și Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) au examinat proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la crearea Comisiei pentru selectarea candidaților la po…
  Modificările propuse de CRJM și IPRE la procedura elaborată de Ministerul Justiției pentru selectarea viitorului judecător din partea R. Moldova la CtEDO