• Fraţii Chirtoacă: Afacerile „de excepţie” continuă

  Fraţii Chirtoacă: Afacerile „de excepţie” continuă
  24 iunie 2016 | 06:45

  Afacerile „de excepţie” dintre fraţii Chirtoacă şi Primăria Chişinău continuă. În februarie 2016, după ce a izbucnit scandalul tonetelor (gheretelor) Coffee Time şi dispoziţiilor „de excepţie” semnate de primarul Dorin Chirtoacă, acesta ataca o decizie a instanţei de judecată care-i anula una din acele dispoziţii, cu privire la amplasarea unei tonete a firmei „Unicafe” SRL în sect. Ciocana. Deşi, la mijloc de aprilie, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au menţinut decizia de a-i anula dispoziţia, în prezent, toneta care vinde cafea şi îngheţată funcţionează în continuare. Reprezentanţii Direcţiei Juridice a Primăriei anunţă că instanţa a anulat doar dispoziţia de amplasare, pe când tonetele sunt deschise în temeiul unei autorizaţii, astfel că decizia instanţei supreme nu ar avea, practic, vreo valoare. Şi tonetele din Parcul „Valea Morilor”, amplasate tot printr-o dispoziţie de excepţie semnată de edil şi anulată de judecată, rămân deschise. De fapt, pentru a rezolva problemele, au fost trecute pe numele unui nou SRL. Între timp, businessul Coffee Time se extinde, asemenea gherete fiind deschise în orice colţ important al oraşului.

  Lucian Chirtoacă apreciază pe reţele de socializare mesajele distribuite de Coffee Time
  Lucian Chirtoacă apreciază pe reţele de socializare mesajele distribuite de Coffee Time

  La mijloc de februarie 2016, Dorin Chirtoacă spunea, pe un ton ironic, după dezvăluirile ZdG cu privire la tonetele Coffee Time, gestionate în acel moment de firma „Edera Trio” cu sediul în apartamentul soacrei fratelui său: „Am înţeles că sunt patronul tuturor gheretelor, un oligarh în acest sens, şi am decis să-mi lichidez propriul business”. Doar că realitatea demonstrează altceva, or, cu doar câteva zile înainte de această declaraţie, Dorin Chirtoacă, prin intermediul Direcţiei Asistenţă Juridică a Primăriei Chişinău, ataca cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) decizia Curţii de Apel (CA) care menţinea decizia Judecătoriei Centru din 7 aprilie 2015 prin care s-a dispus anularea dispoziţiei „de excepţie” semnată de Dorin Chirtoacă prin care se permitea amplasarea unei tonete a firmei „Unicafe” SRL la intersecţia str. Igor Vieru cu bd. Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana.

  CSJ anulează, dar nimeni nu ştie ce să facă

  La 16 aprilie 2016, judecătorii CSJ, Svetlana Filincova, Sveatoslav Moldovan şi Iuliana Oprea, au declarat „inadmisibil” recursul primarului. Prin decizii judecătoreşti definitive, dispoziţia „de excepţie” emisă de primar era anulată. Judecătorii au acceptat argumentele Oficiului Teritorial Chişinău (OTC) al Cancelariei de Stat care, atunci când a atacat în instanţă dispoziţiile primarului, făcea referire la o altă dispoziţie, emisă de acesta în iulie 2012, prin care a fost stopată „definitiv” eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru gheretele amplasate sau reamplasate pe străzile oraşului. Astăzi, la peste două luni de la acea încheiere a CSJ, toneta Coffee Time continuă să activeze la intersecţia străzilor Igor Vieru—Mircea cel Bătrân. Aici se comercializează cafea, băuturi răcoritoare şi, mai nou, de la începutul verii, îngheţată românească.

  „Avem nişte atribuţii stricte. Nu ne ocupăm cu executarea hotărârilor şi deciziilor CSJ. Noi suntem obligaţi, în cazul în care depistăm o ilegalitate, să depunem notificare, apoi acţiune în instanţă şi să consumăm toate căile de atac, până la CSJ. După ce decizia CSJ devine irevocabilă, responsabil de executarea acesteia devine un executor judecătoresc. În acest caz, nu ştiu cine este executor. Asta nu e unica decizie neexecutată. Sunt zeci de decizii. Noi nu dispunem de pârghii de asigurare a executării, pentru că nu avem competenţe. Ar fi logic să avem pârghii pentru executare, dar legiuitorul nu a gândit aşa”, precizează Claudia Lachi, specialist în cadrul OTC, cea care a mers în judecată, cerând anularea dispoziţiei primarului Chirtoacă.

  572-cofee-time22Direcţia Juridică: S-a anulat dispoziţia primarului, nu şi autorizaţia

  Nici la Pretura Ciocana, în zona căreia e deschisă toneta, oamenii nu cunosc nimic. „Nu cunosc decizia instanţei referitoare la această firmă. Nu noi ne-am judecat. Prin urmare, nu am decizia judecătorească. Ea se duce la Primărie. Ei trebuie să cunoască despre soarta ei. La mine, putea să ajungă, putea să nu ajungă. Dacă era decizia de judecată despre care vorbiţi, urma să apară o dispoziţie a primarului prin care ne obligau să facem anumite acţiuni. Altceva nu comentez”, ne-a zis Anatol Portnoi, vicepretor de Ciocana.

  Vadim Brânzaniuc, purtător de cuvânt al Primăriei, afirmă că Dorin Chirtoacă nu ar avea de unde cunoaşte soarta tuturor dispoziţiilor şi proceselor în care-i implicat edilul, redirecţionându-ne la Direcţia Asistenţă Juridică a Primăriei Chişinău. De aici, am primit un răspuns oficial, prin care am fost anunţaţi că încheierea CSJ nu are nicio valoare, din moment ce a fost anulată doar dispoziţia primarului, nu şi autorizaţia „Unicafe” SRL. „Activitatea de comerţ se desfăşoară în baza autorizaţiei de funcţionare, eliberată de autorităţile administraţiei publice locale în a cărei rază teritorială urmează să-şi desfăşoare activitatea comerciantul respectiv… Având în vedere cele expuse, concluzionăm că SRL „Unicafe” îşi desfăşoară activitatea de comerţ în baza autorizaţiei de funcţionare eliberată de autorităţile publice locale în conformitate cu legislaţia în vigoare”, anunţă Direcţia Asistenţă Juridică.

  572-cofee-time5322Coffee Time din Valea Morilor, un alt proprietar, doar în acte

  Situaţia din jurul tonetei Coffee Time din sect. Ciocana, aparţinând Unicafe SRL, este similară cu cea a tonetelor Coffee Time din parcul „Valea Morilor”. ZdG a scris anterior că, în ianuarie, CSJ anula dispoziţia „de excepţie” emisă de Dorin Chirtoacă care permitea amplasarea a două tonete ale firmei „Edera-Trio” în Parcul „Valea Morilor”. Astăzi, cele două gherete sunt neclintite şi funcţionează la fel ca în urmă cu un an. Singura diferenţă e că ele au trecut din gestiunea „Edera-Trio”, cea care a avut adresa juridică într-un apartament al Emiliei Crudu, soacra lui Lucian Chirtoacă, în gestiunea „Ecomax-Auto”, fondată şi administrată de un tânăr de 25 de ani, Alexandru Solomca. În 2012, SRL-ul, având alt administrator, a obţinut venituri din comerţul cu ridicata al pieselor, componentelor şi accesoriilor pentru autovehicule în sumă de 1,22 milioane de lei.

  572-blocuri-vecine-calea-iesilorLa prima vedere, firma care deţine tonetele nu are vreo legătură cu acest business, dar nici cu familia Chirtoacă. Ne-a atras însă atenţia faptul că Alexandru Solomca locuieşte într-un apartament din str. Calea Ieşilor 55/2, bloc vecin cu cel în care a locuit Lucian Chirtoacă, Calea Ieşilor 59/1, acolo unde astăzi stau părinţii fraţilor Chirtoacă. Alexandru Solomca, contactat de ZdG, a răspuns evaziv la întrebări, iar ulterior a refuzat să discute. „Sunteţi fondator?”, l-am întrebat. „Şi care-i întrebarea?”, ne-a întrebat şi el. „Sunteţi?” „Păi, dacă aveţi aşa informaţie”. „Recent, firma a intrat în posesia a două tonete, la „Valea Morilor”…”, „Ok. Spre ce duceţi întrebarea?… Ok. Fără comentarii”, ne-a replicat acesta, încheind discuţia.

  Deşi, în acte, tonetele Coffee Time din Valea Morilor sunt gestionate de o altă firmă, într-o discuţie înregistrată, cu un reporter ZdG sub acoperire, Anastasia Ceamian, şefa din acte de la „Edera Trio”, ne anunţa că poate angaja personal în toate tonetele, doar că, în cele din Parcul „Valea Morilor”, „e mai greu, pentru că acolo vine multă lume şi activează băieţi profesionişti”.

  Maxim Condratiev
  Maxim Condratiev

  Tonetele se înmulţesc, dosarul stagnează

  Între timp, pe străzile Chişinăului tonetele Coffee Time se înmulţesc. Recent, două asemenea tonete au apărut la intersecţia bd. Alecu Russo, str. Bogdan Voievod şi str. Kiev, ambele fiind ale „Unicafe” SRL. De fapt, „Unicafe” şi „Edera-Trio”, cea care gestionează câteva tonete Coffee Time în centrul oraşului, sunt mai mult decât partenere în afacere. Astfel, aşa cum ZdG anunţa anterior, „Unicafe” SRL a fost fondată în 2012, de Vlad Magherea, care a fost timp de doi ani şi administrator al „Edera Trio”. Totodată, cele două companii închiriază birouri vecine într-un bloc din str. Vlaicu Pârcălab, 45. Un alt indiciu care arată relaţiile dintre cei doi agenţi economici este un anunţ pentru recrutare de personal postat pe tonetele Coffee Time, care se regăseşte, identic, şi pe tonetele gestionate de „Edera Trio”, şi pe cele ale „Unicafe”. Anunțul, postat și pe o rețea de socializare de Coffee Time, este apreciat și de internautul Lucian Chirtoacă.  Când am telefonat pentru a mima o angajare, ne-am întâlnit cu Anastasia Ceamian, administratoarea „Edera Trio”. Ea ne-a promis un salariu de 250 de lei zilnic, plus bonusuri, dacă am vinde produse în sumă de peste 3500 de lei pe zi. Fondatorul din acte al „Unicafe” este Maxim Condratiev, un tânăr prezentator şi organizator al mai multor concursuri de dans sportiv. Anterior, Mariana Condratiev, mama sa, ne spunea că fiul ei nu deţine nicio firmă. Zilele trecute, am reuşit să luăm legătura cu Maxim, care a închis la scurt timp după ce ne-am prezentat. Ulterior, nu a mai răspuns la apeluri. Nu în ultimul rând, cele două firme, „Edera Trio” şi „Unicafe”, figurează într-un dosar penal pentru evaziune fiscală, despre care ZdG a scris anterior.

  Dumitru Camerzan
  Dumitru Camerzan

  Procurorii anchetau firmele „Aldora Art”, „Anda” (firma oficială a familiei Chirtoacă), „Edera Trio”, „Unicafe” şi „Grancompol” (firma familiei Crudu), care, potrivit probelor din dosar, erau gestionate de contabilul Dumitru Camerzan, care primea indicaţii prin Skype de la „lucianforever”, care, potrivit procurorilor, era Lucian Chirtoacă. Cauza penală e gestionată de procurorul Nicolae Zanevici, care a refuzat să discute despre dosar, precizând doar că acesta nu este clasat, aşa cum susţin sursele noastre din sistem că se va întâmpla.

  P.S. ZdG va monitoriza dosarul şi va reveni, periodic, cu informaţii.

  Citiți și:

  Frații Chirtoacă, afaceri „de excepție” cu Primăria

  (AUDIO) Gheretele din apartamentul soacrei: Între „proprietari” care nu cunosc nimic și decizii judecătorești irevocabile care nu sunt executate

  (doc) Noua casă a gheretelor „Coffee Time”

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Un jurnalist BBC aflat la bordul navei Defender dezvăluie detalii despre incidentul din Marea Neagră: „Vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești”

  Un corespondent BBC se afla miercuri, 23 iunie, la bordul distrugătorului britanic HMS Defender, în timpul incidentului din Marea Neagră. Jonathan Beale, jurnalist specializat în probleme de apărare, a spus că…
  Un jurnalist BBC aflat la bordul navei Defender dezvăluie detalii despre incidentul din Marea Neagră: „Vasul de război a fost survolat de mai mult de 20 de avioane rusești”

  Citiți joi în ZdG

  În ediția de joi, 24 iunie, a Ziarului de Gardă găsiți un nou supliment electoral în care, în continuare, vă prezentăm cele mai importante detalii din carierele altor candidați electorali care cer votul cetățen…
  Citiți joi în ZdG

  FOTO/ Trei cetățeni ai R. Moldova, printre care și un copil, și-au pierdut viața în urma unui accident produs în România: un alt copil, transportat la spital

  Trei cetățeni ai R. Moldova – un bărbat de 28 de ani, o femeie de 29 de ani și un copil de șase ani și-au pierdut viața în urma unui accident produs miercuri, 23 iunie, pe DN1 Cluj-Napoca – Oradea,…
  FOTO/ Trei cetățeni ai R. Moldova, printre care și un copil, și-au pierdut viața în urma unui accident produs în România: un alt copil, transportat la spital

  DOC/ Lista și locațiile secțiilor de vot care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  La alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent urmează a fi deschise 150 de secții de vot în străinătate, astfel încât cetățenii moldoveni plecați peste hotare să-și poată exercita dreptul la vot. O d…
  DOC/ Lista și locațiile secțiilor de vot care vor fi deschise în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  ULTIMA ORĂ! CEC a decis: 150 de secții de vot urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie

  După două săptămâni de procese în instanțele de judecată și după opt ore de consultări între membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (…
  ULTIMA ORĂ! CEC a decis: 150 de secții de vot urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie