(FOTO) Integritate: Pavel Filip, candidatul majorității la funcția de premier, nu-și declară casa de milioane în care locuiește – Ziarul de Gardă
 • (FOTO) Integritate: Pavel Filip, candidatul majorității la funcția de premier, nu-și declară casa de milioane în care locuiește

  (FOTO) Integritate: Pavel Filip, candidatul majorității la funcția de premier, nu-și declară casa de milioane în care locuiește
  15 ianuarie 2016 | 14:01

  Pavel Filip, candidatul majorității la funcția de premier, pentru care și-au pus semnătura 55 de deputați, locuiește într-un imobil de lux din sect. Buiucani al capitalei. Casa este înregistrată pe numele unuia din cei doi copii ai oficialului, acum în vârstă de 24 de ani. Aceasta însă nu se regăsește în declarația cu privire la venituri și proprietate a funcționarului. În 2014, actualul ministru al Tehnologiei Informației și Comuncațiilor a vândut o altă casă de locuit, în centrul Chișinăului, pe str. Vasile Alecsandri, cu 3 milioane de lei. Cumpărătorii sunt Anatolie Untură, fondatorul unei firme cu activități în domeniul tehnologiilor informaționale și Lia Bejenaru, jurnalistă, care a lucrat anterior la Publika TV. Tranzacția s-a făcut cu ajutorul unui credit de 2,95 de milioane, contractat de cei doi de la Eximbank, chiar în ziua semnării contractului de vânzare/cumpărare.

  plaha, filip, canduConform declarației cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, Pavel Filip, care este acum ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, în 2014 a raportat un venit de 3 milioane de lei din vânzarea unei case de locuit, în urma unui contract de vânzare/cumpărare din 17 septembrie 2014. Casa din str. Alecsandri are, conform datelor cadastrale, o suprafață de doar 68 m.p. și două construcții accesorii. Ea a fost ridicată în anii 2000, aparținând, până în septembrie 2014, soților Pavel și Tatiana Filip. Imobilul a intrat în posesia soților Anatolie Untură și Lia Bejenaru la 17 septembrie 2014, în urma unui contract de vânzare/cumpărare. Tot atunci, Untură și Bejenaru au semnat un contract de ipotecă cu Eximbank, în valoare de 2,95 milioane de lei. Conform declarației lui Pavel Filip, pe imobil el a obținut 3,062 milioane de lei.

  Și-a scos una din case la vânzare cu 179 mii de euro

  Familia ministrului Filip anunța, încă în IMG_6527vara lui 2014, că vinde această casă cu 179 mii de euro pe un site de anunțuri imobiliare. „De vânzare, casă în stare ideală, cu o suprafață de 170 de metri pătrați, situată pe un teren de 5 ari, în sectorul Centru, str. V. Alecsandri, lângă „40 ANI”. Casă construită foarte calitativ din cotileț, în trei nivele, are 3 dormitoare, living impresionant, dormitor de oaspeți, bucătărie, terasă, subsol, beci, mai multe grupuri sanitare și garderobe, balcoane și garaj în doua nivele ș.a. Casa dispune de mobilier calitativ și este complet utilată cu tehnică performantă în eurostil. În casă este realizată reparație cu finisaje de cea mai înaltă calitate: gresie, faianță, parchet, uși și ferestre din lemn, încălzire individuală, instalații electrice și sanitare, alarmă, poartă automatizată etc.”, scria în anunțul de vânzare, care, până la urmă, a avut succes.

  Lia Bejenaru este jurnalistă, prezentând anterior știrile de la Publika TV. Anatolie Untură soțul ei, este, se pare, un om de afaceri, el fiind fondatorul firmei „NRG Interactiv”, care activează în domeniul tehnologiei informației. În septembrie 2015 ea a obținut de la Agenția Națională pentru Reglemenare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației „licenţa pentru genul de activitate: „Servicii de creare, implementare şi de asigurare a funcţionării sistemelor informaţionale automatizate de importanţă statală, inclusiv a produselor program”, pe un termen de 5 (cinci) ani”. Tot în 2014, firma a câștigat o licitație organizată de Ministerul Justiției, în valoare de 700 mii de lei pentru servicii de configurare și implementare a sistemului informațional automatizat e-Legislație.

  Candidatul la funcția de premier nu a declarat casa de milioane în care locuiește

  Pavel Filip, în declarația sa cu privire la venituri și proprietate pe anul 2014, depusă în august 2015, când devenea, din nou, ministru, scrie că a vândut casa din str. Alecsandri cu 3 milioane de lei și că deține doar o altă casă, de 53 m.p., pe care a primit-o drept moștenire. Casa nu are o valoare cadastrală. Candidatul majorității la funcția de premier mai declară câteva terenuri agricole, un BMW X5, dar și peste 300 mii de lei în conturi.

  Publicitate

  Oficialul, însă, nu a indicat imobilul înIMG_6557 care, de fapt, locuiește, aflat pe str. Vasile Pogor din sect. Buiucani al Capitalei. Casa este una impunătoare, de peste 300 m.p., cumpărată în 2011 de Dumitru Filip, unul din cei doi fii ai actualului ministru. Dumitru Filip are acum 24 de ani și jumătate, fiind născut în august 1991. În perioada în care a devenit proprietarul casei de lux avea însă doar 20 de ani. Imobilul valoarează peste 7 milioane de lei, conform prețului de piață, chiar dacă, la Cadastru, acesta este evaluat la doar (!) 2,8 milioane de lei, iar terenul pe care este construit, la 600 de mii de lei. Imobilul este acoperit cu țiglă metalică iar pereții sunt din piatră de calcar, așa cum arată informațiile cadastrale. Vecinii din zonă confirmă faptul că, în imobilul de lux locuiește de fapt, Pavel Filip, actualul candidat al majorității la funcția de premier.

  Un alt lucru important este faptul Dumitru Filipcă Dumitru Filip, proprietarul casei, locuiește, de fapt, în Marea Britanie, acolo unde studiază începând cu anul 2012. Informația este făcută publică de acesta pe un site de socializare.

  Precizăm că, nici Pavel Filip, nici soția sa nu dețin firme, conforme datelor de la Camera Înregistrării de Stat. Doar cei doi fii ai cuplului, Dumitru și Iulian sunt „afaceriști”. Dumitru, care va împlini în august 25 de ani, este fondator la firma SRL Burexcu activități în comerț și fabricarea diferitor tipuri de produse. Firma este cea care gestionează magazinul de ciocolată „Ciocoville”, cunoscut şi ca „oraşul de ciocolată”, de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt. În 2012, firma a avut un venit declarat din vânzări în sumă de 167 mii de lei. Dumitru îi are parteneri aici pe Iulian, fratele său, dar și pe Victor, o rudă a familiei Filip. Dumitru Filip mai este fondator și la Agenția de Asigurare „Interasig-Grup, cu “activități auxiliare de asigurări și de asigurare cu pensii”. Firma a fost fondată în anul 2013.

  Pavel Filip nu a răspuns la apelurile insistente ale ZdG la telefonul său mobil. În anticamera ministrului ni s-a spus că acesta este în ședință. Stela Nistor, purtătoarea de cuvânt a ministerului, contactată de noi, ne-a zis că va încerca să discute cu Pavel Filip. Precizăm că, ZdG i-a transmis funcționarei mesajul și întrebarea, legată de nedeclararea casei de lux a candidatului majorității la funcția de premier, anunțând-o că am dori o reacție din partea lui Filip. Deși am revenit, după această discuție, cu noi apeluri, nici Filip, nici Nistor nu au mai răspuns la telefon. ZdG va reveni cu poziția lui Pavel Filip.

  În jurul orei 15.30, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a venit cu o reacție la solicitarea ZdG.

  „Casa a fost construită pentru feciorii familiei Filip în perioada în care dl Pavel Filip se ocupa de afaceri și nu deținea vreo funcție publică. Imobilul a fost înregistrat în anul 2010, cu aproape un an înainte de a deveni ministru, pe numele mezinului familiei, Dumitru. Soții Filip s-au mutat în casa de pe strada Pogor după ce au vândut propria locuință de pe strada Alecsandri”, precizează instituția. (Casa din str. Alecsandri a fost vândută în septembrie 2014)

  „Potrivit legislației, în Declarația cu privire la venituri și proprietate, persoanele cu funcții de demnitate publică sunt obligate să declare proprietățile deținute de soți împreună cu copiii minori. Reieșind din aceasta, Vă informăm că dl Pavel Filip și-a declarat în termen și deplin toate proprietățile pe care le deține. Informația a fost făcută publică pe site-ul www.mtic.gov.md” se mai spune în răspunsul instituției.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  VIDEO/ Moldova, gazda romilor fără acte veniți din Ucraina. Aici le sunt perfectate documente moldovenești, dar în alte state nu pot merge

  Sunt ca și blocați în Republica Moldova. Romii din Ucraina care au fugit de război și au ajuns în țara noastră neavând vreun fel de documente, nu pot merge mai departe, în state europene. Aici, în schimb, prime…
  VIDEO/ Moldova, gazda romilor fără acte veniți din Ucraina. Aici le sunt perfectate documente moldovenești, dar în alte state nu pot merge

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler