Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Familia deputatei Ivanov: Casă de…

Familia deputatei Ivanov: Casă de lux în construcţie şi teren închiriat de la stat cu 20 de lei pe zi

Familia deputatei Violeta Ivanov şi-a ridicat o casă cu două niveluri în Chişinău. Deşi acum o săptămână declara presei că fiica sa, Margarita, ajunsă în atenţia opiniei publice pentru fotografiile de lux pe care le posta pe reţelele de socializare, nu are, „cu părere de rău, casă”, datele oficiale demonstrează contrariul. Minora este, în acte, proprietara terenului pe care părinţii şi-au ridicat casa de lux, dar şi stăpâna vechiului imobil de pe acel teren, demolat între timp. Totodată, familia alesei poporului gestionează, de peste un deceniu, două terenuri în Chişinău, folosite ca şi parcări, pe care le închiriază de la Primăria Chişinău contra 20 de lei pentru o singură zi.

562-ivanovaVioleta Ivanov a fost aleasă deputată în Parlament în 2009, pe listele PCRM, partid pe care-l reprezintă din 2007, pe când a fost viceministră, iar ulterior, ministră a Ecologiei şi Resurselor Naturale în perioada guvernării comuniste. La sfârşit de 2015, împreună cu alţi 13 camarazi de partid, a părăsit fracţiunea PCRM, formând, împreună cu deputaţii PD, Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”, cea care, în prezent, deţine funcţia de speaker al Parlamentului şi care a propus candidatul la funcţia de premier, iniţial, pe Vlad Plahotniuc, ulterior, pe Pavel Filip. Toţi cei 14 transfugi comunişti au fost acuzaţi, inclusiv de foşti colegi de partid, de faptul că au părăsit fracţiunea PCRM în schimbul unor beneficii financiare. Deputata Ivanov a participat şi ea la discuţia dintre mai mulţi aleşi ai poporului despre salariul de deputat, discuţie ajunsă celebră după ce deputatul Sergiu Stati a declarat: „rămâi cu 7500 de lei şi încearcă să supravieţuieşti…”.

Averea oficială a deputatei Ivanov

Violeta Ivanov are 49 de ani. În 2009, când a ajuns deputată în Parlament, aceasta indica în declaraţia sa cu privire la venituri şi proprietate doar un salariu de funcţie de 125 mii de lei. Nici în declaraţia pe anul 2010, deputata nu indica bunuri, ci doar salariul care, în 2010, a atins cifra de 131 mii de lei. În 2011, Violeta Ivanov indică, la fel, doar salariul de 139 mii de lei. „Fără schimbări”, nota ea, la capitolul bunuri mobile şi imobile. Abia în 2012, aceasta face pentru prima dată referire la soţul său, declarând, pe lângă salariu său, de 122 mii de lei, cel de 13,2 mii de lei – al soţului. Tot în 2012, deputata indica un teren pentru construcţii, o casă de 66 m.p. şi un apartament de 73 m.p., ambele în Chişinău, pe care le obţinuseră în 2008, respectiv, 1995. Nici unul din aceste bunuri, însă, nu se regăseau în declaraţiile sale de avere pe anii precedenţi, deşi aceasta le deţinea şi, conform legii, era obligată să le declare.

562-bmw-declaratTot în declaraţia din 2012, deputata indica o motocicletă BMW F650, fabricată în 1999 şi dobândită în 2008. În declaraţia din 2013, Violeta Ivanov declara un salariu de 156 mii de lei şi alţi 18 mii de lei din cel al soţului, angajat la Întreprinderea Individuală (ÎI) „Ionel-Ivanov”, dar şi un automobil, BMW 730, dobândit în acel an, prin contract de comodat. În fine, în ultima declaraţie de avere disponibilă, cea pentru 2014, Violeta Ivanov indică salariul său, care a ajuns la 169 mii de lei pe an, cel al soţului de la ÎI „Ionel-Ivanov” – de 42 mii de lei, începutul construcţiei unei case de locuit în Chişinău, dar şi încă o motocicletă, BMW R 1200 GS, procurată în acel an.

562-fiica-ivanovaFotografiile fiicei şi justificările mamei

Acum o săptămână, în presă au apărut mai multe fotografii, preluate de pe reţelele de socializare, cu Margarita, mezina deputatei Ivanov, în care aceasta îţi etala mai multe achiziţii de lux: haine, genţi, ochelari, parfumuri, toate purtând sigle ale unor brand-uri renumite. Margarita Ivanov a postat fotografii inclusiv cu motocicleta şi cu maşina de model BMW, declarate de mama sa. La scurt timp după ce imaginile au atras atenţia opiniei publice, tânăra a şters o parte dintre fotografii. Unele, însă, rămân pe diverse site-uri de socializare, iar ele, la fel, arată luxul pe care-i place să-l afişeze fiica deputatei: accesorii de lux, casă, piscină… Deputata a reacţionat şi ea la aceste apariţii în presă, susţinând, însă, că a fost iniţiată o campanie de denigrare a sa.

„Orice adolescent, la vârsta respectivă… este o tendinţă… Trăim într-o aşa o societate că…, mă rog, doreşte să placă, când postează careva fotografii pe care le vede pe internet. M-am uitat şi eu. Poza postată cu maşina, frumoasă, i-a plăcut copilului şi a postat-o. Asta nu înseamnă că are aceste lucruri. În realitate, tot ceea de ce dispun este foarte clar expus în declaraţia de avere şi nu am maşină de lux, nici curte şi nici casă nu am. Trăiesc la bloc, la apartament”, menţiona Violeta Ivanov.

„Chestiunea e că înţeleg că s-a început o campanie de demigrare (nu denigrare, n.r.) foarte urâtă. I-a plăcut… Undeva a măsurat ceva. S-a postat. Este o vârstă. Nu are copilul blăni şi nici nu umblă în blăni şi nu are nici maşină şi nici, cu părere de rău, casă. Trăieşte la bloc. În pofida la mizeria care se publică, vreau să spun că mă mândresc foarte mult cu copiii mei. Noi investim anume în studiile lor, şi în fiica mai mare, şi în fiica mai mică, care are succese remarcabile la învăţătură”, a declarat Violeta Ivanov, cu referire la imaginile în care apare fiica sa minoră, elevă la Liceul „Gheorghe Asachi” din Chişinău.

562-casa-ivanovaCasa de lux de pe terenul fiicei minore

„Nu am maşină de lux, nici curte şi nici casă nu am…”. „Nu are copilul…, cu părere de rău, casă”, puncta deputata Ivanov. Datele oficiale însă o contrazic. În 2008, Vasile Ivanov, bunelul Margaritei, îi dona o casă de 66 m.p. cu tot cu terenul pentru construcţii pe str. Bisericii, în sect. Buiucani al Capitalei. Ambele bunuri se conţin în declaraţiile de avere pe anul 2013 şi 2014 ale deputatei. Astăzi, la această adresă se înalţă însă o altă casă, cu două niveluri şi mansardă, aproape finalizată. Urmează instalarea ferestrelor, dar şi lucrările interioare şi exterioare pentru ca imobilul să poată fi dat în exploatare şi să fie înregistrat la organele cadastrale. Casa a fost construită după demolarea căsuţei bătrâneşti (de 66 m.p.) care aparţinea socrului deputatei donate nepoatei sale, pe când aceasta avea doar nouă ani (!). Oamenii din zonă afirmă că socrul deputatei s-a mutat cu traiul într-o suburbie a oraşului, iar construcţia casei familiei Ivanov, iniţiată acum un an şi jumătate, a fost gestionată de soţul alesei poporului, Serghei Ivanov.

562-casa-ivanova2Violeta Ivanov deţine şi un apartament, declarat în 2013 şi 2014, de 73 m.p. pe str. Iazului din Chişinău. Imobilul a fost obţinut de aceasta încă în 1995, fiind înregistrat pe numele de fată al deputatei, Violeta Coşuneanu. Deşi deputata susţine că locuieşte la bloc, locatarii din str. Iazului susţin că aleasa poporului de aproape doi ani nu mai stă în apartamentul pe care-l indică în declaraţiile de avere, precizând că acesta este astăzi oferit în chirie.

Ivanov: „Cine ştie când o să fie gata, peste 5—10 ani…”

În condiţiile în care deputata nu locuieşte în apartamentul declarat, iar casa pe care o ridică nu este încă terminată, deci, nu poate fi încă locuibilă, nu este clar unde stă astăzi familia Ivanov. „Da care-i problema? De unde ştiţi că nu locuiesc acolo? Cu care vecini aţi discutat? Dvs. ce, în general nu aveţi cu ce vă ocupa? Eu trăiesc acolo unde este scris în declaraţia pe venit. Da, acolo stau (pe str. Iazului, n.r.)”, susţine, fermă, deputata. „La moment sunt în şedinţă şi dacă eu văd că persoana mea tare vă preocupă, pot să vă spun că tot ce am e indicat în declaraţia mea de avere, pentru care eu am semnat”, zice ea.

Despre casa pe care familia sa a reuşit s-o ridice deja, deputata a evitat să ne spună care au fost sursele de finanţare. „Aţi văzut că acolo este demolare şi construcţia unei case… Dragii mei colegi, ziarişti, eu vreau să vă spun să vă uitaţi la casele care sunt deja construite şi cum s-au construit şi pe ce bani. Faptul că eu am declarat şi anul trecut că demult am casă în demolare şi construiesc altă casă, care cine ştie când o să fie gata, peste 5—10 ani, să dea Domnul sănătate şi dvs., şi mie. La moment sunt în şedinţă. Ridicaţi declaraţia mea de avere şi o să vedeţi tot ce am. Tot am declarat. Vă doresc o zi bună”, ne-a urat aceasta, grăbindu-se să pună capăt discuţiei.

562-oarcare-ivanovasAfacerea familiei: Terenuri în arendă contra 20 de lei pe zi

Violeta Ivanov este căsătorită cu Serghei Ivanov, angajat al ÎI „Ionel-Ivanov”. Întreprinderea, deschisă încă în 1994, este fondată şi administrată de Maria Ivanov, mama soţului deputatei, respectiv soacra ei, acum în vârstă de 69 de ani. Firma este înregistrată în apartamentul soţilor Vasile (cel care i-a donat fiicei deputatei teren şi casă) şi Maria Ivanov, din str. Grigore Alexandrescu. În 2010, apartamentul a fost transmis în proprietatea fiicei acestora, Natalia Ivanov.

ÎI „Ionel-Ivanov”, deşi datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că are un capital social de 0 lei, iar în decursul activităţii nu a prezentat niciun raport financiar, deţine, în arendă, încă din anul 2000, două terenuri publice pe str. Valea Crucii (4,6) din sect. Botanica, cu o suprafaţă totală de 30 de ari. Aflate în vecinătate, cele două loturi de teren sunt utilizate de întreprindere ca parcări. 15 lei costă pentru a-ţi lăsa maşina în una din cele două parcări gestionate de ÎI „Ionel-Ivanov”. Un simplu calcul arată că, dacă cele două parcări ar găzdui, împreună, cel puţin 100 de maşini, atunci, anual, întreprinderea fondată de soacra deputatei Ivanov ar avea un venit de jumătate de milion de lei. Anual, însă, cel puţin până în martie 2016, întreprinderea a vărsat în bugetul Primăriei Chişinău câte 7546 de lei pentru închirierea celor două terenuri, echivalentul a 20 de lei pentru o zi (!). Printr-o hotarâre a Serviciului Fiscal de Stat din 2003, ÎI „Ionel-Ivanov” a fost scutită de plata TVA. Tot în acea perioadă (2001—2002), Raisa Spinovschi, ex-deputată PCRM, era contabilă la întreprindere.

562-maria-si-violeta-ivanovRecalcul cu datorii de 25 de mii de lei

Igor Cristal, şeful Secţiei cadastru şi relaţii funciare din cadrul Direcţiei funciare a Primăriei Chişinău, ne-a spus că, din 2013, întreprinderea care închiriază cele două terenuri ar fi trebuit să plătească anual 16187 de lei (44 de lei pe zi), după ce Consiliul Municipal Chişinău a stabilit un preţ mai mare pentru arenda terenurilor municipalităţii oferite pentru parcări. „Din 2013, arenda anuală a unui hectar de pământ destinat parcărilor a fost stabilită la 57 mii de lei. Anterior preţul era mai mic. Este un preţ special pentru arenda terenurilor destinate parcărilor”, ne-a explicat acesta. Vasile Ungureanu, de la Direcţía funciară, a precizat că, zilele trecute, s-a depistat că, deşi în 2013 preţul pentru arendă s-a majorat, întreprinderea a achitat preţul vechi. „S-a făcut un recalcul, stabilindu-se că întreprinderea are o datorie de 25,9 mii de lei. Îi vom înştiinţa să achite”, afirmă acesta. La prima vedere, întreprinderea pare să fi ocupat, pe lângă cei 30 de ari luaţi în arendă, şi o bucată dintr-un teren care aparţine autorităţilor. „Despre terenul care spuneţi că ar fi ocupat abuziv, vom merge la faţa locului pentru a verifica”, ne-a zis Ungureanu.

562-maria-si-sergiu-ivanov22Am încercat să discutăm cu reprezentanţii ÎI „Ionel-Ivanov” la subiect. Oamenii care lucrează la parcări ne-au redirecţionat către Petru Bondarenco, despre care ne-au spus că este directorul adjunct al întreprinderii. La acel număr însă am vorbit cu soţia acestuia, care ne-a spus că şi ea este angajată la întreprindere. Atunci însă când i-am spus despre ce am dori să vorbim, aceasta ne-a anunţat că soţul ei este doar şeful pazei celor două parcări şi că cel care, de facto, conduce întreprinderea este Serghei Ivanov, care este soţul deputatei Violeta Ivanov. Ea ne-a zis că-l va contacta, iar ulterior, vom fi apelaţi. Acest lucru însă nu s-a mai întâmplat.

562-familia-ivanov-melnicBrandurile preferate ale deputatei Ivanov

Violeta Ivanov, într-un interviu pentru revista Aquarelle din iulie 2013, a vorbit despre preferinţele sale în materie de vestimentaţie, demonstrând că, la fel ca şi fiica sa mai mică, preferă brandurile cunoscute, inaccesibile oamenilor de rând „Dacă vorbim despre pantofi, îmi place Loriblu. În ceea ce ţine de îmbrăcăminte, prefer Calvin Clein, Tahari. Am multe genţi. Consider că ele sunt un accesoriu foarte important pentru orice femeie. În prezent, printre favorite – geanta roşie, care a fost achiziţionată în Elveţia. Îmi plac rochii simple, elegante, aşa cum este aceasta – de la designerul Annie Claire. Am cumpărat-o în Franţa. În Moldova, aproape nu trec pe la magazine – nu am timp. Practic, completez garderoba graţie cumpărăturilor făcute în timpul deplasărilor în străinătate. Atunci când preconizez o vizită undeva în altă ţară, îmi fac un program astfel încât o zi să dedic cumpărăturilor. Îmi place să fac cumpărături în Geneva şi Paris. Soţul mi-a dăruit un set de bijuterii de la designerul italian Roberto Bravo după naşterea celui de-al doilea copil. Avem două fiice, deci cred că şi ele vor purta bijuteriile mele. Nu sunt indiferentă faţă de mărgele. Practic, am un colier pentru fiecare haină, dar rareori le port. Codul vestimentar nu permite să le port la şedinţele parlamentului, dar în vacanţă le port cu plăcere. Despre cosmetică. Am încredere în brandul vestit Lancome. La fel îmi plac toate produsele lor. Parfumul îl aleg în funcţie de anotimp. Primăvara poate fi o aromă proaspătă cum ar fi Un Jardin apres la Mousson de la Hermes. Parfumuri care sunt întotdeauna la îndemână – Chanelle Chance”, preciza deputata care, oficial, conform declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate din perioada 2009—2014, împeună cu soţul, a acumulat venituri de aproximativ 900 de mii de lei (în cinci ani).

562-madlen-melnic,-tabuicaSerghei şi Violeta Ivanov au două fiice: Margarita şi Madlene. Ultima este deja căsătorită cu Sergiu Melnic, cel care este fondator şi administrator, împreună cu părinţii, Sergiu şi Viorica Melnic, la mai multe companii din domeniul farmaceutic. Cei doi deţin o casă particulară în sect. Botanica, acolo unde cele două fete ale familiei Ivanov au făcut mai multe fotografii. Sergiu şi Madlene (Ivanov) Melnic au fost cununaţi de soţii Andrei Tăbuică şi Mariana Tăbuică-Cebotari, fostă contabilă-şefă la Întreprinderea de Stat „Moldatsa”. Cebotari este şi sora actualului ministru al Justiţiei, Vladimir Cebotari.