DOC/ Cutiile statului pentru nou născuți, afacerea partenerilor Fundației „Edelweiss” – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Cutiile statului pentru nou născuți, afacerea partenerilor Fundației „Edelweiss”

  DOC/ Cutiile statului pentru nou născuți, afacerea partenerilor Fundației „Edelweiss”
  Victor și Dorina Osipov foto:facebook.com/Dorina Osipov
  29 noiembrie 2018 | 12:23

  Publicația Periodică „Revista Odorașul”, care aparține soției lui Victor Osipov, fost consilier al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, actualul ambasador al R. Moldova în Austria, va aproviziona, în următoarea lună, maternitățile cu bunuri de primă necesitate pentru nou născuți, după ce a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătății. SRL-ul deține revista cu același nume, fiind implicat anterior și în campania similară „O nouă viață”, implementată de Fundația „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc.

  1,9 milioane de lei vor intra în conturile companiei, pentru livrarea a 2842 de cutii cu produse pentru nou-născuți. Firma a anunțat în oferta depusă la licitație că va cumpăra bunurile de la mai mulți agenți economici. Unii au furnizat anterior produse pentru campania Fundației „Edelweiss”, în timp ce alți agenți economici susțin că nu vor putea participa la program sau că au fost excluși din joc după derularea licitației și anunțarea câștigătorului.

  Patru oferte și un câștigător: Revista Odoraș

  În iulie 2016, Fundația „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc lansa un proiect social intitulat „O nouă viaţă” și demara distribuţia unor cutii cu produse pentru nou-născuţi la maternitatea Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău. Ulterior, proiectul s-a extins în mai multe maternități, iar în octombrie 2018, Guvernul anunța că a preluat proiectul Fundației lui Plahotniuc și a decis să-l implementeze în toate maternitățile. În realitate, Guvernul a preluat nu doar proiectul, ci și o parte din SRL-urile implicate în el, care vor fi alimentate acum din bani publici.

  Programul „O nouă viață” va demara oficial la 1 decembrie 2018. În acest sens, la început de noiembrie 2018, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunța inițierea unei licitații publice în valoare de 4,7 milioane de lei pentru procurarea seturilor de produse pentru nou-născuți. ZdG atenționa atunci opinia publică despre faptul că acel caiet de sarcini pentru achiziții lăsa loc de interpretări. Printre altele, acesta prevedea că, pentru a participa la concurs, ofertanții trebuiau să aibă în stoc 2842 de unități ale produsului solicitat, care urmărea să fie distribuit în maternități pe parcursul lunii decembrie. Ofertele au fost depuse în perioada 7-15 noiembrie 2018.

  MSMPS ne-a comunicat că, la concurs, au fost depuse patru oferte, fără a se indica și numele participanților. „Oferta cu prețul cel mai mic a fost selectată pentru furnizarea bunurilor în cadrul campaniei. Câștigătoare este „PP Revista Odorașul” SRL”, a informat ministerul.

  Publicitate

  Relațiile dintre Osipov, PD, Edelweiss și Odoraș

  „PP Revista Odorașul” SRL, care deține revista pentru copii cu același nume, aparține Dorinei Osipov, soția lui Victor Osipov, actualul ambasador al R. Moldova în Austria. Anterior, acesta a avut tangență cu Partidul Democrat din Moldova (PDM). La alegerile parlamentare din 2014, Osipov a fost managerul campaniei electorale a PDM, iar ulterior, consilier al președintelui PDM, Vladimir Plahotniuc și vicepremier pentru reintegrare în guvernele Gaburici și Streleț.

  Și între „Odoraș” și „Edelweiss” există legături strânse. În 2014, cele două entități au organizat împreună un eveniment de Crăciun. Atunci, Fundația a oferit aparate electrocasnice pentru trei familii. Colaborarea „Odoraș” cu „Edelweiss” a continuat, în ultimii ani fiind organizate mai multe evenimente comune, unele finanțate de Fundația lui Plahotniuc. Din octombrie 2016, fundația „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc apare în calitate de partener general la evenimentul „Șezătoarea mamelor”, unde au loc dezbateri despre sănătatea copiilor. Totodată, unii participanți la eveniment primesc și cunoscuta cutie cu produse pentru nou-născuți de la „Edelweiss”. Printre produsele de primă necesitate din cutiile „O nouă viață” se regăsește și revista „Odoraș”. Au fost cazuri când unele cutii ale Fundației erau distribuite chiar de către reprezentanții revistei.

  Dorina Osipov (dreapta) la un eveniment al Revistei Odoraș, în timp ce oferă unei tinere însărcinate o cutie cu produse pentru nou-născuți din partea Fundației „Edelweiss”

  Larisa Tutunaru, administratoarea companiei „Revista Odorașul” SRL, a confirmat că firma pe care o conduce a câștigat licitația organizată de MSMPS, dar a negat că legăturile familiei Osipov cu PDM ar fi avut vreo influență asupra rezultatului final al licitației. Ulterior, aceasta a întrerupt convorbirea pe motiv că ar fi așteptată la o ședință, doar că nu a mai răspuns la telefon sau la mesaje nici a doua zi. Într-un final, ne-a cerut să-i trimitem în scris întrebările.

  „Ieri mi-a spus doamna Dorina că deja „răscoliți””

  Potrivit condițiilor licitației, pentru decembrie 2018, compania familiei Osipov se obligă să furnizeze 2842 de seturi cu produse necesare nou-născuților, în sumă de 1,9 milioane de lei. Suma inițială anunțată de Guvernul R. Moldova pentru acest proiect era de 5,6 milioane de lei. Din informațiile ce se conțin în oferta depusă de „Revista Odorașul” SRL, produsele din cutiile pentru nou-născuți sunt fabricate de diverși agenți economici, „Revista Odorașul” SRL având doar rol de intermediar. Unele produse distribuite în cadrul campaniei „O nouă viață” sunt similare cu cele distribuite de Fundația „Edelweiss”, fiind ale acelorași producători.

  ZdG a contactat firmele care ar urma să se ocupe de livrarea produselor pentru cutiile „O nouă viață”, conform ofertei câștigătoare. Deși licitația deja a avut loc, unii agenți economici recunosc că întâmpină „probleme” sau că, după licitație, au fost excluși din proiect. Călin Harti, proprietarul „Vorocei SRL”, care urmează să livreze cutiile în care vor fi împachetate produsele, spune că s-a așteptat la un apel de la ZdG.

  Publicitate

  -M-am gândit că o să telefonați. Ieri mi-a spus doamna Dorina că deja „răscoliți” treaba asta. Nu-i o problemă, nu mă supăr.

  -Despre care doamnă Dorina vorbiți?

  -Iată, am spus ceea ce nu trebuie să spun.

  -Dorina Osipov?

  -Da, da. A fost transparent. Vă asigur 100%. Au fost patru frunizori. Ei (Odoraș, n.r.) au dat prețul cel mai bun. A fost preț egal pentru toți, ceea ce se referă la noi, ca producători de cutii.

  „Așa treburi nu se fac în ajunul Anului Nou”

  Întreprinderea Individuală „Buinovschi Veaceslav” care, conform formularului din oferta depusă de „Odoraș” trebuia să livreze jucării de pluș, ne-a anunțat că iese din joc. „Au vorbit cu noi acum două săptămâni, ca să participăm la tender. Am spus că așa treburi nu se fac în ajun de An Nou. Suntem întreprindere mică și nu vom reuși să facem tot ce vor ei, 3000 de bucăți, într-o săptămână”, a precizat Veaceslav Buinovschi.

  Și proprietarul „Șarm” SA care urma, conform ofertei, să livreze seturi de lenjerie pentru pat, ne-a spus că ar întâmpina probleme. „Ne-am înțeles cu ei, trebuia să lucrăm, dar până în prezent nu știu ce fac acolo”, a declarat Mihail Zaichin. Acesta a propus să revenim cu un apel peste o săptămână ca să ne dea informații mai exacte despre viitoarea colaborare cu „Revista Odorașul SRL”. Anterior, „Șarm” SA a câștigat mai multe licitații cu diferite instituții medicale subordonate MSMPS.

  Produsele Maxikids au fost anterior distribuite nou născuților din partea Fundației „Edelweiss”

  Reprezentanții „Zivax Maxi” SRL, care urmează să livreze cele mai multe produse în cadrul proiectului (căciulă, ciorapi, păturică, maletă, pantaloni, body cu mâneci) au confirmat că vor fi implicați în proiect, după ce, anterior, au participat și în proiectul similar desfășurat de „Edelweiss”. O angajată a firmei a recunoscut că aceasta a livrat produse pentru Fundația „Edelweiss”. „Da, a livrat, dar la întrebări răspunde doar directorul”. Femeia a dat asigurări că proprietarul firmei va reveni cu un apel, fapt care nu s-a produs. „Zivax Maxi SRL” deține rețeaua de magazine Maxikids, fiind proprietatea soților Zinaida și Vasile Vintea.

  „Ne-au spus că mai departe nu s-au acceptat produsele voastre”

  În ofertă câștigătoare a „Odoraș” SRL este inclusă și „Viantic International” SRL, care ar urma să livreze produse de igienă pentru copii. Eugen Bodur, unul dintre managerii companiei, ne-a comunicat că firma sa ar fi fost exclusă din proiect. „Ei au câștigat tenderul din câte am înțeles. După ce a câștigat „Odorașul”, ne-au sunat peste o zi sau două și ne-au spus că mai departe nu s-au acceptat produsele voastre. Adică nu am înțeles mai departe unde. Ceva au zis de minister. Cu asta s-a terminat”, a punctat Bodur.

  Produsele Viorica Cosmetic în cutiile Edelweiss

  Alte produse de igienă pentru copii ar urma să fie livrate de „Viorica-Cosemtic”. Deși în cutiile Fundației „Edelweiss” puteau fi observate produse ale acestei companii, Rada Dragan, șefa șecției vânzări de la „Viorica-Cosmetic”, a declarat că firma lor nu a livrat produse pentru Fundația „Edelweiss”. „Nu, noi nu avem așa client în baza de date”.

  Conform aceleiași oferte, „Hancost Prim” SRL va livra șervețele umede de unică folosință pentru copii. Haralampie Bălteanu, proprietarul firmei, a comunicat că produsele urmează să fie livrate la timp. Conform condițiilor licitației, scutecele vor fi furnizate de un producător străin, compania turcească „Hayat Kimya san” AS, deținătoarea brandului Molfix. Acesta, la rândul său, a fost partener al revistei „Odoraș” în unele evenimente organizate

  Dorina Osipov: „Toate documentele noastre sunt publice, aveți timp și posibilitate să le studiați, nu vă agitați”

  ZdG a discutat cu Dorina Osipov, proprietara „Revista Odoraș” SRL. În final, aceasta ne-a cerut să-i remitem întrebările în scris. I le-am trimis pe o aplicație de mesagerie mobilă (viber), însă aceasta ne-a cerut ulterior ca întrebările să fie trimise pe adresa de email a redacției „Odorașul”. „…administrația întreprinderii va primi întrebările dvs și va răspunde. Vă rog să nu faceți presiuni și să ne șantajați prin faptul că „mâine apare ziarul”. Adresați întrebări din start corecte, în limitele profesiniste. Proiectul durează o lună, toate documentele noastre sunt publice, aveți timp și posibilitate să le studiați, nu vă agitați”.

  Victor și Dorina Osipov
  foto: facebook.com/Dorina Osipov

  Vedeți, mai jos, întrebările adresate de ZdG Dorinei Osipov

  – Compania dvs. a câștigat licitația pentru aprovizionarea maternităților cu bunuri pentru nou-născuți. Cum poate fi explicat faptul că o companie care nu are activități de producere a acestor produse a participat la licitație, a oferit cel mai mic preț și a câștigat concursul?

  Publicitate

  – Relațiile soțului dvs în PD (a fost consilier, manager de campanie, vicepremier din partea partidului) parteneriatele dvs și ale „Odoraș” cu Fundația „Edelweiss”, condusă de dl Plahotniuc, au avut vreo atribuție la acest rezultat?

  – Anterior, inclusiv reprezentanții revistei „Odoraș” distribuiau cutiile Fundației Edelweiss. Care erau beneficiile revistei de pe urma acestei colaborări?

  – Firma sau firmele dvs au prestat anterior servicii de împachetare și distribuire a produselor pentru nou-născuți și pentru „Edelweiss”?

  – Ați depus o ofertă de 1,9 milioane de lei pentru aprovizionarea maternităților cu 2842 de cutii. Reiese că o cutie costă, în medie, 668 de lei?

  – Unii agenți economici din oferta dvs au spus, în discuțiile cu reporterul ZdG, că nu vor reuși să livreze produsele. Alții au zis că au fost anunțați că nu se vor lua produse de la ei. De ce? Cum este posibil dacă deja licitația a avut loc, iar dvs ați indicat producătorul produselor în oferta depusă, desemnată câștigătoare?

  – Una din condițiile anunțate anterior de autorități era ca firma câștigătoare să aibă deja în stoc toate produsele. Dvs le aveți?

  MSMPS a anunțat anterior că programul „O nouă viață” va continua și pe parcursul anului 2019. Recent, pe platforma MTender a fost publicat anunțul despre organizarea unei noi licitații în sumă de 23 milioane de lei, pentru livrarea a 14210 de cutii. Contractul de prestare a serviciilor va fi semnat pe un termen de 5 luni, fiind valabil până la 31 mai 2019. Cutiile oferite fiecărui nou născut începând cu data de 1 decembrie 2018 vor fi de culoare albă și vor avea logo-ul Guvernului cu inscripția „O nouă viață”, Programul Guvernului de susținere a familiilor din Republica Moldova”.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Magistrații Judecătoriei Ciocana au emis mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele lui Plahotniuc în dosarul „Metalferos”

  Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, au eliberat mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc în…
  Magistrații Judecătoriei Ciocana au emis mandat de arestare în contumacie, pentru 30 de zile, pe numele lui Plahotniuc în dosarul „Metalferos”

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler