Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Cum (nu) sunt descoperite omorurile…

Cum (nu) sunt descoperite omorurile în R. Moldova

În dimineaţa zilei de 20 iulie 2013, pe strada Tăbăcăria Veche din Chişinău, pe malul râului Bâc, un trecător a observat cadavrul unei femei. Pe corpul tinerei de 29 de ani au fost depistate numeroase plăgi de cuţit. La scurt timp, poliţiştii au reţinut un bărbat de 37 de ani, Gheorghe Grecu, cu probleme psihice, fără un loc permanent de trai şi care, anterior, fusese judecat pentru furturi din apartamente. Imaginile în care bărbatul recunoştea, în detaliu, circumstanţele comiterii crimei au fost realizate de Poliţia Chişinău, fiind oferite şi puse pe post la mai multe posturi TV. În acele imagini, boschetarul recunoştea că a ucis-o pe femeie cu un cuţit de bucătărie, pentru că ea l-ar fi numit cu cuvinte vulgare. La 1,5 ani de la descoperirea acelei crime, bărbatul suspectat de omor este liber şi, oficial, dat dispărut, iar oamenii legii nu mai sunt atât de siguri că anume el ar fi făptaşul.

Cazul omorului din strada Tabăcăria Veche, Chişinău, de acum un an şi jumătate, a fost mediatizat copios de mass-media. În toate buletinele de ştiri, la 3 zile după comiterea crimei, oamenii legii au anunţat că au găsit făptaşul, care şi-a recunoscut vina, fiind realizată chiar şi o reconstituire a evenimentelor.

Singurul martor care figura în dosar a dispărut

Gheorghe Grecu a fost pus sub învinuire, fiind deţinut timp de şase luni în penitenciarul nr. 13 din Chişinău. Ulterior, însă, bărbatul a fost eliberat, având, totuşi, statut de învinuit. Nici până acum, însă, cazul investigat de procurorul Grigore Potoran, de la Procuratura Centru, nu a mai fost trimis în judecată, din lipsă de probe. La 13 ianuarie 2014, Oleg Afanasie, procuror adjunct al Procuraturii Centru din municipiul Chişinău, a anulat rechizitoriul întocmit de Potoran, prin care dosarul urma să ajungă în instanţă. „Examinând materialele acumulate şi rechizitoriul ca act final, am stabilit că acest act, precum şi modul de desfăşurare a întregului proces penal, nu corespund realităţii şi nu oferă răspuns la un şir de incertitudini”, menţionează Afanasie.

Totodată, în actul de anulare a rechizitoriului a fost specificat că poliţiştii nu au putut oferi nicio probă directă, decât cea a recunoaşterii vinii de către Grecu, care ulterior a negat comiterea infracţiunii. Totodată, procurorul Afanasie a calificat ca fiind lipsit de logică faptul că Grecu, care a fost anterior condamnat de mai multe ori pentru furt, nu a sustras de la victimă banii pe care-i avea aceasta. Totodată, Grecu nu a putut să le spună anchetatorilor unde a ascuns cuţitul cu care ar fi comis crima. Un alt moment straniu este dispariţia singurului martor care figura în dosar.

Ar fi recunoscut crima în schimbul unei sume de 500 de lei, promisă de poliţişti

Peste 3 luni de la descoperirea crimei de pe Tăbăcăria Veche, asistat de avocatul Viorel Malanciuc, Grecu a declarat că, de fapt, nu el este autorul omorului. Ulterior, medicilor de la Spitalul de Psihiatrie, bărbatul le-a spus că ar fi recunoscut crima în schimbul unei sume de 500 de lei, bani care i-au fost promişi de ofiţerii Alexandru Migorean şi Andrei Ciorescu, de la secţia poliţie criminală din cadrul IP Centru.

Malanciuc, avocatul din oficiu al învinuitului, susţine că Grecu s-ar fi plâns că a fost reţinut în noaptea zilei de 24 iulie 2013, şi nu la 25 iulie, cum este specificat în dosarul penal. Acesta ar fi fost oprit pe stradă de doi ofiţeri, ale căror nume nu le cunoaşte. În acea noapte, ar fi fost deţinut în izolatorul IP Centru, iar dimineaţa, Migorean şi Ciorescu i-ar fi propus bani pentru a-şi recunoaşte crima. Aceştia l-ar fi dus la locul faptei şi i-ar fi explicat cum să vorbească la interogatoriul oficial. Totodată, aceştia i-ar fi spus să declare că a aruncat cuţitul într-un tomberon de gunoi.

Malanciuc afirmă că clientul său i-a spus că el nici nu se afla în Chişinău în momentul comiterii crimei, fiind plecat în satul său natal, Ştefăneşti, Floreşti. Grecu s-a plâns că a fost maltratat de către cei doi poliţişti, dar şi de către anchetatorul Marian Perju, care gestiona acest caz.
Ulterior, în temeiul acuzaţiilor făcute de Grecu la adresa poliţiştilor, Procuratura Centru a iniţiat o anchetă. Cei trei poliţişti vizaţi au negat că i-ar fi propus omului străzii bani, dar şi că l-ar fi maltratat, spunând că acesta vrea să se eschiveze de la pedeapsă calomniindu-i. Ancheta a fost închisă „din motiv că nu există faptul infracţiunii”.

Procurorul s-a eschivat de la răspuns, solicitând o scrisoare oficială pentru a se pronunţa

Astfel, după un an şi jumătate de când poliţiştii au anunţat că acest caz este rezolvat, dosarul nu are o finalitate. Avocatul Malanciuc s-a adresat procuraturii cu mai multe plângeri, în care reclama depăşirea termenului rezonabil în care clientul său figurează în calitate de învinuit. La solicitările avocatului, Grigore Potoran, procurorul care administrează de la început acest caz, a refuzat să răspundă, invocând „secretul anchetei”. Contactat de ZdG, Potoran ne-a spus că Gheorghe Grecu rămâne în continuare sub învinuire, iar dosarul se află în lucru. L-am întrebat pe procuror dacă l-a mai văzut pe învinuit, deoarece acesta, pe lângă problemele psihice pe care le avea, suferea şi de o boală incurabilă, având astfel nevoie de îngrijire permanentă. Potoran ne-a spus că nu are nevoie să-l mai interogheze, deoarece ancheta se desfăşoară şi fără el, precizând însă că, din informaţiile sale, învinuitul ar fi viu şi că a fost recent la Procuratură. „Când am nevoie de el, solicit poliţistului de sector şi acesta îl găseşte la Gara Feroviară, unde lucrează ca hamal”. Procurorul nu ne-a oferit alte detalii. L-am întrebat dacă este sigur de faptul că Grecu este autorul crimei. Procurorul s-a eschivat de la răspuns, solicitând o scrisoare oficială pentru a se pronunţa.

Am încercat să-l găsim pe Gheorghe Grecu, dar fără succes. La Centrul de plasament al persoanelor fără adăpost de pe strada Haltei ni s-a spus că o asemenea persoană nu este înregistrată. Totodată, nicio persoană care activează în zona Gării Feroviare, acolo unde procurorul menţiona că ar lucra învinuitul, nu a putut să ne spună unde este Gheorghe Grecu. Poliţiştii de sector din zonă susţin că nu cunosc o astfel de persoană. Viorel Malanciuc, avocatul din oficiu al acestuia, ne-a spus că nu şi-a mai văzut clientul de un an, de pe când era deţinut în penitenciar. Primarul din s. Ştefăneşti, Floreşti, unde s-a născut Gheorghe Grecu, afirmă că acesta ar fi dat dispărut printr-o decizie judecătorească, după ce, în urma decesului tatălui său, nu a fost găsit pentru a intra în posesia averii.