Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Casa de lux ascunsă a…

Casa de lux ascunsă a noii şefe de la Educaţie

Lilia Pogolşa, noua viceministră a Educaţiei locuieşte într-un imobil de lux din sect. Buiucani al capitalei pe care-l ascunde însă în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate, acolo unde nu a trecut nici firma fondată de soţul său. Imobilul familiei Pogolşa este înregistrat pe numele mamei sale, în vârstă de 77 de ani, donat de fiica sa, actuala şefă de la Educaţie la 3 ani după ce a fost dat în exploatare. Inițial, Lilia Pogolşa a evitat să discute cu noi la acest subiect, precizând prin intermediul asistentei că este ocupată, dar şi că va depune o altă declaraţie cu privire la venituri şi proprietate „în termenul stabilit de legislaţie”. Ulterior, în urma unei convorbiri la telefonul său mobil, șefa de la Educație a precizat că imobilul ar fi al părinților, iar ea l-a primit drept moștenire. Ea însă a refuzat să discute în detalii subiectul, precizând că, în viziunea sa, ar trebui  „să avem o presă care să se axeze pe pozitivism…”. 

Lilia Pogolșa

Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale Liliei Pogolşa (Pogolişa, în actele de la Cadastru), noua şefă a Ministerului Educaţiei (ME), arată mai mult decât modest. Ea a fost numită de premierul Pavel Filip în funcţia de viceministră, după demisia Corinei Fusu, pentru a gestiona instituţia până la reformarea Guvernului. Începând cu anul 2012 şi până în 2015, Pogolşa nu a indicat în declaraţii nicio locuinţă, nicio firmă şi doar un singur automobil, o Mazda, în declaraţia pentru anul 2012. Automobilul fabricat şi cumpărat de ea în 2007 a dispărut însă din declaraţiile de avere ulterioare ale proaspetei şefe de la Educaţie. În ultima sa declaraţie făcută publică, cea pentru anul 2015, Pogolşa nu a făcut referire nici la veniturile soţului, ea indicând că a încasat acum doi ani, un salariu de 163 de mii de lei, alţi 46 de mii din activitate didactică, iar 52 de mii, din activitate de cercetare.

Casă cu două niveluri înscrisă pe numele mamei de 77 de ani

Lilia Pogolşa nu indică în declaraţiile sale de avere casa de lux în care ZdG a constatat că funcţionara locuieşte de peste un deceniu. Imobilul din sectorul Buiucani al capitalei aparţine, în acte, mamei şefei de la Educaţie, Ecaterina Botea, care va împlini în curând 77 de ani. Soţii Valentin şi Lilia Pogolşa au cumpărat două bunuri imobile pe această adresă încă în 1996, iar după ce le-au demolat, au ridicat un nou imobil, care a fost finalizat, printr-un proces verbal de recepţie finală, în iunie 2002, perioadă în care Lilia Pogolşa era numită în funcţia de viceministră a Educaţiei pentru prima dată. În 2005, casa a fost donată de Valentin şi Lilia Pogolşa mamei sale, care avea pe atunci 65 de ani. Terenul pe care se înalţă imobilul aparţine azi, conform datelor de la Cadastru, Primăriei mun. Chişinău, el nefiind încă privatizat. Casa are două niveluri, fiind protejată de o agenţie de pază privată. Atunci când am fost la faţa locului, în curte se putea observa şi un automobil.

Familia Pogolşa, pe lângă imobilul în care locuieşte, este şi proprietara unui apartament amplasat în sect. Râşcani, cu o suprafaţă de 50 m.p. Bunul a aparţinut soţilor Pogolşa până în martie 2005, fiind donat şi înscris ulterior pe numele fiicei lor, Cristina, care, conform informaţiilor postate de ea pe reţele de socializare, locuieşte peste hotarele R. Moldova. Vladimir Botea, tatăl viceministrei Educaţiei, deţine o cotă parte dintr-un imobil la sol, amplasat tot în sect. Buiucani din Chişinău, care se vinde astăzi prin intermediul unei agenţii imobiliare cu preţul de 70 de mii de euro.

Firma nedeclarată a soţului şi procesul mamei şi fiicei

Valentin Pogolşa

În declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate, Lilia Pogolşa nu a făcut niciodată referire nici la o firmă la care soţul său, Valentin este fondator. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că Valentin Pogolşa este unul din fondatorii firmei „Evencom VL” SRL, specializată în comerţ. Soţul viceministrei deţine 50% din capitalul social al SRL-ului, care, conform datelor publice, este activ, pe el fiind însă aplicată o interdicţie în anul 2015. SRL-ul însă nu se regăseşte în declaraţiile de avere ale Liliei Pogolşa, aşa cum prevede legislaţia. Şi mama viceministrei este, împreună cu soţul ei, fondatoare la firma „Gustin” SRL cu activităţi declarate în comerţ.

O hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) arată că Cristina Pogolşa, fiica viceministrei Educaţiei a utilizat şi ea, cel puţin un bun care era înregistrat pe numele Ecaterinei Botea, mama viceministrei. În august 2013, Ecaterina Botea şi Cristina Pogolşa, prin intermediul avocatului Aureliu Scorţescu au depus cerere de chemare în judecată împotriva Consililiului Municipal Chişinău, Primăriei mun. Chişinău şi SA „Moldtelecom” privind repararea prejudiciului material şi moral. Ulterior, prin cerere de concretizare, în proces au fost atrase şi Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie, ÎM Regia exploatare a drumurilor şi podurilor „Exdrupo” şi intervenienţi accesorii Inspectoratul General al Poliţiei şi Direcţia de Poliţie mun. Chişinău.

Lilia şi Cristina Pogolşa

Cele două au solicitat repararea prejudiciului material în sumă de 114,1 mii de lei şi alţi 56 de mii drept prejudiciu moral şi pentru cheltuieli de judecată după ce, la data de 9 iunie 2012, în jurul orei 01.00 Cristina Pogolşa se deplasa împreună cu 4 pasageri cu automobilul de model „Nissan Juke” ce aparţinea Ecaterinei Botea, iar la un moment „s-a oprit şi s-a întors la 180 de grade, după care au conştientizat că accidentul a avut loc din cauza capacului deschis al fântânii amplasate pe carosabil”. Instanţele de judecată, inclusiv CSJ în 2016 au dat câştig de cauză fiicei viceministrei, dispunând încasarea de la „Moldtelecom” a prejudiciului material în sumă de 114,1 mii de lei, dar şi a prejudiciului moral în sumă de 3 mii de lei (2 mii pentru Ecaterina Botea şi o mie de lei pentru Cristina Pogolşa).

CV-ul oficial al Liliei Pogolşa

Lilia Pogolşa a învăţat la şcoala din satul natal, Oneşti, r. Străşeni, iar ulterior a absolvit Tehnicumul de economie şi planificare din Bender. Între 1978 şi 1981 ea a studiat la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”. Studiile de doctorat le-a făcut 10 ani mai târziu la Universitatea de Stat din Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă. Şi-a început activitatea în calitate de profesoară de istorie la Şcoala medie Nr. 52 din or. Chişinău, iar peste doi ani devine lectoră universitară la Institutul Pedagogic de Stat „Ion Creangă”. În 2002, având deja titlul de conferenţiară universitară şi de doctor în ştiinţe istorice, Pogolşa este instalată în funcţia de viceministră a Educaţiei, perioadă în care instituţia era condusă de Gheorghe Sima, iar Guvernul – de Vasile Tarlev.

A rezistat în această funcţie doar până în 2003, an în care a revenit la Catedra Etnologie şi Istoria Culturii a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. În 2008, Lilia Pogolşa revine într-o funcţie de conducere din cadrul unei instituţii subordonate ME, fiind numită directoare a Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei (IŞE), o instituţie publică, care gestionează formarea profesională a cadrelor didactice din R. Moldova. Conform paginii electronice a Partidului Democrat, Pogolșa este membră a Consiliului Național Politic a formațiunii conduse de Vladimir Plahotniuc.

Fostele şefe de la Educaţie au acuzat-o de abuz şi antiromânism

Maia Sandu, fosta ministră a Educaţiei a acuzat-o pe Lilia Pogolşa de abuzuri comise de aceasta în perioada în care aceasta conducea IŞE. „Cât am fost ministru am încercat să o demit din funcţie pentru incompetenţă şi abuz. Dar pentru că legislaţia muncii este deficientă, iar oamenilor care lucrau cu ea le-a fost frică să confirme în instanţe abuzurile, a trebuit să-i prelungim contractul”, preciza Sandu pe o reţea de socializare.

Fosta sa adjunctă, Liliana Nicolaescu-Onofrei a fost şi mai dură precizând că „dumneaei, împreună cu alţi colegi din minister…, a insistat să rupem coperţile de pe 2000 de exemplare ale unui material didactic finanţat de OSCE, doar pentru faptul că pe el scria „limba şi literatura română” ,nu moldovenească, deci, nu corespundea Constituţiei, chiar dacă disciplina din curriculumul şcolar se numea deja corect. La observaţia unui coleg de la minister despre faptul că „limba şi literatura română” este denumirea disciplinei şcolare, stipulate în curriculum, dna a zis: „Înseamnă că trebuie să schimbăm curriculumul.” Dar bănuiesc că acest moment nu este indicat in CV-ul său”, a comentat Liliana Nicolaescu-Onofrei pe pagina sa de pe o reţea de socializare numirea Liliei Pogolşa în funcţia de viceministră.

Pogolșa: „Este casa părinților”

Lilia Pogolșa

Am încercat, pe tot parcursul zilei de miercuri, să discutăm cu Lilia Pogolșa prin intermediul anticamerei de la Ministerul Educației, însă fără succes. Din anticameră ni s-a transmis mereu că este ocupată. La scurt timp, aceasta și-a exprimat refuzul de a discuta, prin intermediul asistentei. „Doamna nu are timp să se întâlnească și nici să vorbească cu dumneavoastră, nici măcar la telefon. Are foarte mult de lucru. În termenul stabilit de lege va depune o nouă declarație pe site-ul agenției”, ne-a transmis asistenta.

Ulterior însă, am discutat cu Lilia Pogolșa la telefonul său mobil. „Este casa părinților mei, care mi-a rămas moșternire”, ne-a zis viceministra, după care a evitat să detalieze subiectul.

„Stimate dle…, eu am venit la Ministerul Educației să lucrez, nu să bârfesc, nu să găsesc lucruri care să denigreze. În general, îmi doresc foarte mult ca statutul cadrului didactic, al pedagogului, să fie interpretat la justa valoare, iar în mass-media să avem cât mai multe noutăți prin care să ridicăm acest statut al pedagogului. Nu trebuie de fiecare dată să venim cu informație negativă…, pentru că noi avem foarte multe lucruri frumoase. Mi-aș dori ca în mass-media să fie aceste lucruri frumoase, pentru că dvs sunteți cei care formați tânăra generație și mentalitatea. Așa cum le oferiți informația despre cei care activează în sistem, despre cei care-l conduc, așa și ei au încredere. De asta eu cred că menirea și rolul dvs e de a găsi tot ce este bun. De ce nu vă uitați în CV-ul meu să găsiți ce este bun. Că am lucrat toată viața în educație, că sunt doctor habilitat. Lucrurile de care vă interesați pentru mine nu reprezintă interes. Sunt organe competente care verifică lucurile astea. Cred că trebuie să avem o presă care să se axeze pe pozitivism…”, ne-a transmis Lilia Pogolșa.

Aceasta nu a vrut să comenteze nici declarațiile fostelor șefe de la Educație în adresa ei. „Eu nu comentez declarațiile altora. Am venit să lucrez și să fac lucruri frumoase împreună cu echipa. Vreau foarte mult ca dvs să deveniți adepții noștri, să ne susțineți și să reflectați acele evenimente frumoase. Vine BAC-ul, trebuie să vedem care sunt rezultatele și cu ce putem să contribuim ca acești copii frumoși și deștepți și foarte luminoși la suflet să-și continue traseul…. să vedem ce le putem oferi la învățământul superior”.