Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Călătoriile unui francez pe ruta…

Călătoriile unui francez pe ruta Viena—Judecătoria Bălţi

458-francezPe site-urile internaţionale anti-scam şi scammers-international, sunt plasate informaţii despre escrocii specializaţi în infracţiuni de înşelăciune. În ultimul timp, tot aici, mai mulţi cetăţeni străini au postat mesaje despre cum au căzut în capcana unor femei frumoase din R. Moldova, cu care au dorit să aibă o relaţie de cuplu, însă, într-un final, au fost deposedaţi de sume impunătoare de bani.

Printre victimele care au postat informaţii pe pagina electronică anti-scam.org se numără şi cetăţeanul francez Patrick Sannier. Asta după ce, în anul 2003, prin intermediul site-urilor de socializare, a făcut cunoştinţă cu o tânără din or. Bălţi, pe nume Marina Fadievici. În 2005, el a venit în R. Moldova, la Bălţi. A început să trăiască în concubinaj cu tânăra pe care o cunoscuse on-line. În septembrie 2005, francezul a fondat în R. Moldova firma „PS – Internaţional” SRL, cu capital străin, în calitate de administrator numind-o pe Marina Fadievici. 

Patrick şi-a specializat firma în activităţi de cercetare a pieţei şi de sondaj al opiniei publice, în intermedieri pentru vânzarea unui asortiment larg de mărfuri, cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii, cultura fructelor, legumelor şi a seminţelor, inclusiv a sfeclei de zahăr, şi în comerţul cu ridicata pe bază de tarife sau contracte.

Ţeapa francezului care a pus pe roate o afacere la Bălţi

Pentru ca afacerea să meargă ca pe roate, cetăţeanul francez a decis să cumpere 100 ha de teren agricol. Potrivit legislaţiei în vigoare, dreptul de vânzare-cumpărare a terenurilor cu destinaţie agricolă aparţine statului, persoanelor fizice, cetăţeni ai R. Moldova, precum şi persoanelor juridice al căror capital social nu conţine investiţii străine. Astfel, Patrick a făcut transferuri repetate de bani, în sumă de 2,2 milioane de lei, pe numele Marinei Fadievici, ca să cumpere şi să înscrie, formal, terenurile pe numele ei şi mai târziu să intre el în posesia bunurilor respective. În acest context, el ne-a prezentat mai multe documente bancare, din care rezultă că transferul de bani a fost făcut pe numele Marinei Fadievici.

patrickUlterior, a apărut o neînţelegere între ei. Firma lui Patrick a ajuns să plătească arendă anuală pentru terenurile cumpărate din investiţia sa şi, totodată, să plătească arendă pentru un automobil cumpărat tot din banii săi, înmatriculat pe numele femeii din Bălţi. În 2012, la cererea lui Patrick Sannier, Procuratura mun. Bălţi a iniţiat o cauză penală pe numele Marinei Fadievici pentru infracţiunile prevăzute în art. 196, al. 4, Cod Penal: Cauzarea de daune materiale în proporţii deosebit de mari prin înşelăciune sau abuz de încredere; dacă fapta nu constituie o însuşire, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 40 mii de lei sau cu închisoare de până la 3 ani.

Procurorul: Judecata o să le facă parte

În luna martie 2013, procurorii au dispus să o scoată pe Fadievici de sub urmărirea penală şi să claseze dosarul, deoarece n-au fost demonstrate elementele infracţiunii. Trei luni mai târziu, judecătorul de instrucţie a anulat respectiva ordonanţă a procuraturii şi a dispus ca procurorii să reia urmărirea penală pe numele Marinei Fadievici. Iar la sfârşit de 2013, deja procurorii au scos-o integral pe femeie de sub urmărirea penală şi au decis ca sechestrul aplicat pe bunurile ei, inclusiv asupra celor 100 ha de teren agricol, să fie ridicat.

Viorel Tureac, procuror de Bălţi, spune că în cazul lui Patrick Sannier problema poate fi rezolvată doar pe cauză civilă. „Este o problemă care va fi rezolvată pe cauză civilă. Ei au concubinat pe parcursul mai multor ani. Au deschis o afacere împreună. El a angajat-o la firma sa. Îi plătea salariu. Activităţile pe care le efectua ea în cadrul firmei i le raporta lui, cum s-au cheltuit banii şi tot aşa. De suma de bani care a fost transferată din Franţa în R. Moldova, au fost procurate terenuri, aşa cum a vrut el. Ulterior, între ei au început neînţelegerile. Dacă ar fi existat elemente ale infracţiunii, noi am fi trimis dosarul în judecată fără prea multe discuţii. El poate să meargă în instanţa de judecată în cadrul unui proces civil ca să-şi hotărască întrebarea. Din moment ce au concubinat, doar judecata o să le facă parte. Cât şi cui îi revine…”, e de părere Tureac.

A vândut 50 de hectare

Conform informaţiilor cadastrale, la scurt timp după ce a fost ridicat sechestrul, Marina Fadievici a reuşit să vândă jumătate din terenurile cumpărate pe banii cetăţeanului francez. Pe de altă parte, în 2012, Patrick a făcut reorganizări de personal la firma sa. A eliberat-o pe Marina Fadievici din funcţia de administrator şi l-a numit în locul acesteia pe Valeriu Albot. Patrick intenţionează ca, în scurt timp, firma lui să facă exporturi de fructe şi legume pe piaţa externă, în special în statele europene.

Patrick Sannier s-a născut în Franţa, însă de mai mulţi ani locuieşte la Viena, Austria. Tot acolo lucrează în calitate de manager în cadrul unei companii de transport. În ultimii ani, el venea în R. Moldova o dată pe lună, ca să pună la punct chestiuni legate de afacerea sa. Dar de când au început procesele de judecată, el vine de la Viena la fiecare şedinţă judiciară. „E complicat ca să fiu citat la judecată şi procesul să se amâne pentru câteva săptămâni. Eu vin de la Viena”, spune el, supărat pe justiţia din R. Moldova.

Marina Fadievici: El nu are niciun drept asupra terenurilor

Actualmente, Patrick se judecă la Judecătoria Bălţi, în cadrul unui dosar civil, prin care a solicitat să i se restituie suma de 2,2 milioane de lei pe care a investit-o în terenurile agricole. În prima şedinţă de judecată, din 4 februarie curent, magistraţii au hotărât să fie aplicat sechestru pe cele 50 ha de teren, care au mai rămas în proprietatea femeii din Bălţi. Următoarea şedinţă va avea loc în luna martie, curent. „Eu aş fi mulţumit cu 50 la 50. A vândut apartamentul, terenurile… Dar nu să mă lase fără nimic. Eu cred că este o mare problemă cu justiţia de aici. Nu ştiu ce şanse sunt ca să rezolv problema aici. Dacă nu se face dreptate în R. Moldova, voi apela la Strasbourg”, zice Patrick.

Marina

El ne-a spus că a postat un mesaj de alertă pe anti-scam.org deoarece „Marina i-a amăgit pe încă trei bărbaţi, în situaţii similare. Am scris acolo ca să nu cadă în capcană şi alţi oameni cinstiţi”. Contactată de ZdG, Marina Fadievici susţine că Patrick nu are niciun drept de proprietate asupra terenurilor, pentru că, oficial, ea este proprietara. „Noi am locuit împreună. El m-a dat afară de la lucru… Acum ne judecăm şi o să vedem cine are dreptate. El nu poate să mă acuze până nu va fi o decizie definitivă a instanţei de judecată”, a mai spus ea.

Pe site-ul scammers-international sunt înregistrate 23 de cazuri în care cetăţenii străini anunţă că au fost înşelaţi de femei din R. Moldova, după ce au încercat să creeze o relaţie de cuplu cu ele.