Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   Bani europeni în conturile unei…

Bani europeni în conturile unei companii penale

Au recunoscut că au fraudat licitații, s-au căit sincer, iar instanța de judecată i-a pedepsit doar cu amendă, deși în urmă cu doi ani, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție anunțau că, în acel dosar, fusese stabilit un prejudiciu de zeci de milioane de lei pentru bugetul de stat.

Istoria, însă, nu se termină aici. În perioada în care persoanele erau judecate pentru fraudarea licitațiilor, una dintre companiile pe care le administrau a implementat un contract de aproape 3 milioane de dolari, câștigând dreptul de a reconstrui Punctul de Trecere a Frontierei de Stat Palanca, proiect realizat, aproape exclusiv, din fonduri europene.

La nici un an de la darea lui în exploatare, unul dintre beneficiari, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, reclamă „îndeplinirea necalitativă a lucrărilor de construcție”. PNUD Moldova, care a contractat această companie, spune, la rândul său, că, în calitate de comanditar, „nu solicită caziere judiciare ale fondatorilor și/sau echipei propuse pentru a presta serviciul solicitat”.

20 noiembrie 2017. Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) anunțau că nouă persoane, printre care primarii satelor Ghelăuza şi Găleşti din raionul Străşeni, un consilier raional şi un şef de la Fondul Ecologic Național (FEN), dar şi reprezentanţii unor agenţi economici, au fost reţinute în urma unor percheziţii. Cei reţinuţi erau suspectaţi că ar fi acţionat conform unui plan infracţional determinat, urmărind scopul obţinerii asistenţei financiare de la Fondul Ecologic pentru implementarea unor proiecte locale.

Grupul de firme care acționa concertat

Alexei Voloșciuc

CNA și PA afirmau că procurorii au documentat un şir de licitaţii publice privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi, în urma cărora au câştigat companiile gestionate din umbră de un singur beneficiar, Alexei Voloșciuc. Acesta ar fi gestionat întreaga schemă care presupunea negocierea cu factori de decizie din cadrul FEN al Ministerului Mediului asupra aprobării finanţării proiectelor, care urmau să fie atribuite primăriilor din R. Moldova. Organele de drept mai precizau că, după ce erau identificate localităţile, Voloșciuc mergea la responsabilii din teritoriu şi le propunea 5% din valoarea contractului care urma a fi semnat. Ulterior, membrii grupului de lucru din primării aranjau câştigarea licitaţiei de către agentul economic indicat, descalificând alţi participanți.

După semnarea contractelor, potrivit procurorilor, acelaşi beneficiar prezenta la FEN documente contabile false referitoare la executarea lucrărilor incluse în contracte, pentru a obţine plăţile indicate. De facto, lucrările nu erau executate, iar Fondul Ecologic transfera bani pe conturile firmelor gestionate de el în baza unor acte fictive, fapt ce a cauzat delapidarea banilor din bugetul de stat în proporţii deosebit de mari, de ordinul zecilor de milioane de lei. În dosarul penal apar mai multe firme gestionate sau afiliate familiei Voloșciuc: „Barzine-Cons”, „Regal-Rent”, „Valenscor-Design”, „Santeh-Trans” sau „Levprocons” SRL. Procurorii au stabilit că, pentru a crea aparența unei concurențe și a conferi un caracter legal licitațiilor, aceste companii participau împreună la aceleași licitații, oferind prețuri diferite.

În instanță, inculpații și-au recunoscut vina

La doi ani de la acele rețineri, Alexei Voloșciuc, beneficiarul firmelor, și companiile afiliate acestuia, care trucau licitații de milioane, au continuat să beneficieze de bani publici. Mai mult, în perioada în care a fost judecat, compania sa a gestionat unul dintre cele mai importante proiecte implementate în R. Moldova pe bani europeni – construcția Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) de stat Palanca.

Galina Voloșciuc, soția lui Alexei Volosciuc și gestionara companiei „Regal-Rent” Sursa: facebook

În mai 2019, Judecătoria Chișinău a finalizat examinarea dosarului penal în care a fost vizat Alexei Voloșciuc, dar și alte patru persoane din anturajul său: soția acestuia, Galina Voloșciuc, fina de cununie a acestora, Elena Ciornei, și alte două persoane, Eduard Frătescu și Evghenii Casco, care participau la licitații „la rugămintea lui Alexei Voloșciuc”.

Toți cei cinci au pledat vinovați în fața judecătorului Alexandru Negru. Toți s-au căit sincer și au cerut să le fie aplicate pedepse blânde, motivând că au acasă copii la întreținere și sunt caracterizați pozitiv la locul de muncă și de trai. Toți au recunoscut că au participat la trucarea licitațiilor, iar în instanță au oferit detalii despre modul în care au participat la fraudarea sau tentativa de fraudare a trei concursuri de achiziții publice, organizate în satele Tătărești, Ghelăuza și Gălești, toate din raionul Strășeni.

Declarațiile lui Alexei Voloșciuc despre licitația din s. Ghelăuza, Strășeni, consemnate în sentință:

A declarat că ar fi avut o înțelegere prealabilă cu primara de Ghelăuza, Nicoleta Malai, pentru a câștiga licitația din acea localitate. La prima licitație au participat trei firme, toate ale sale. La a doua licitație au participat cinci firme, doar că ambele tendere au fost anulate de Agenția Achiziții Publice (AAP), deși firmele sale au câștigat ambele licitații. La a treia licitație, companiile lui Voloșciuc nu au mai participat, lucrările fiind adjudecate de un alt antreprenor. A declarat că s-a întâlnit cu primara din Ghelăuza la Primăria Chișinău și i-a propus 5% din valoarea contractului pe care firmele sale urmau să-l câștige. A povestit că, ulterior, a fost la primăria din localitate unde a discutat cu primara despre firmele care urmau să participe la licitație.

Declarațiile lui Alexei Voloșciuc despre licitația din s. Tătărești, Strășeni, consemnate în sentință:

A precizat că a făcut cunoștință cu primara din s. Tătărești, Elena Platița, prin intermediul Nicoletei Malai, primara s. Ghelăuza, care l-a recomandat. A declarat că „nu a influențat cumva la primăria dată, pentru că era convins că îi va da câștig de cauză. Avea această convingere deoarece primara de la Ghelăuza a discutat cu dna Platița, a propus onorariul pe care-l va avea de la câștigarea licitației – 5%”. Suplimentar, a precizat că s-a întâlnit cu primara care-l întreba de mai multe ori dacă-i va da, cu adevărat, cele 5% promise, echivalentul a 1,1-1,2 milioane de lei.

Declarațiile lui Alexei Voloșciuc despre licitația din s. Gălești, Strășeni, consemnate în sentință:

A menționat că a făcut cunoștință cu primarul din localitate, Nicolae Budu, prin intermediul verișorului său, Vasile Budu, consilier raional la Strășeni, prin intermediul căruia a negociat cu primarul câștigarea licitației. A indicat că a avut o înțelegere prealabilă cu ceilalți participanți la licitație, rugându-l pe Eduard Frătescu, care reprezenta firma „Aspir Construct”, să ofere un preț mai mare decât cel pe care-l va oferi compania sa, „Barzine-Cons”. Acesta a mai indicat că, lui Frătescu, că a majorat oferta, i-a promis că va fi subcontractant, iar primarului și verișorului acestuia, 5% din suma proceselor verbale întocmite după îndeplinirea lucrărilor.

Pedepsiți cu amenzi și scos sechestrul de pe două Porsche-uri

Galina Voloșciuc, soția lui Alexei Voloșciuc, a admis la audieri că, la rugămintea primarei de. Tătărești, a contribuit, inclusiv, la elaborarea caietului de sarcini pentru licitație. Totodată, aceasta a admis că a fost eliberată o factură precum că ar fi fost efectuate 10% din lucrări, când, de fapt, lucrările nici nu erau începute. A precizat că primara știa că informațiile din factură și procesul verbal, prezentate la Ministerul Mediului și la Ministerul Finanțelor, erau denaturate. Fiind audiați, Elena Ciornei, Eduard Frătescu și Evghenii Casco au vorbit și ei despre rolul lor în trucarea licitațiilor.

Magistratul Alexandru Negru a constatat vinovăția celor judecați, dar, în final, le-a aplicat pedepse non-privative de libertate. Alexei Voloșciuc a fost condamnat la patru ani și jumătate de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe o perioadă de doi ani și jumătate.

Totodată, Voloșciuc trebuia să achite o amendă de 290 de mii de lei în contul statului, fiind privat de dreptul de a ocupa funcții de administrare a întreprinderilor publice sau private pe un termen de 3 ani și jumătate. Soția acestuia a fost pedepsită cu o amendă de 55 mii de lei, iar fina lor, Elena Ciornei – cu 53 de mii de lei amendă.

Au fost amendați și ceilalți doi figuranți în dosar. În același timp, instanța a decis că, din momentul achitării amenzilor, să fie scos sechestrul de pe două automobile Porsche Cayenne, deținute de familia Voloșciuc.

Într-o altă cauză penală separată, Vasile Budu, consilierul raional din Strășeni care a contribuit la trucarea licitației din Gălești, a fost pedepsit, la fel ca și colegii săi din dosar, cu o amendă în valoare de 112 mii de lei. În prezent, dosarul se examinează la Curtea de Apel (CA) Chișinău.

Dosarele celor trei primari din aceeași cauză nu au încă o finalitate, nefiind trimise în judecată. Toți au candidat la alegerile din 20 octombrie 2019 pentru un nou mandat. Nicolae Budu a reprezentat PDM, iar Nicoleta Malai și Elena Platița – Blocul ACUM.

Proiectele inițiate NU au avut finalitate. „Totul s-a stopat”

La fel ca și dosarele celor trei primari, nu au o finalitate și lucrările de aprovizionare cu apă a celor trei localități pe care aceștia le gestionau. La Tătărești, oamenii din sat și reprezentanții primăriei ne-au spus că proiectul în valoare de 21,5 milioane de lei nu a fost finalizat, lucrările fiind doar inițiate, dar stopate în perioada demarării dosarului penal. „Proiectul s-a pornit, dar pe urmă s-a oprit. Nu știu cauza. Acum nu se mai discută despre el. Luăm apă din fântâni, iar fiecare își face canalizare cum îi trece prin cap. După problemele cu dosarul penal, totul s-a stopat”, ne-a explicat o reprezentantă a Primăriei.

Lucrările au fost stopate și în Gălești, acolo unde proiectul inițial prevedea investiții de 53 de milioane de lei. „Am făcut licitația, s-a selectat agentul economic, s-a alocat 1 milion de lei, s-a construit o porțiune de sector, o parte din sectorul de canalizare și pe urmă lucrările s-au stopat. Nu știu dacă a contat sau nu dosarul penal, dar nu s-au mai alocat bani. La noi oamenii nu au strâns bani, ca în alte sate. Acum, Primăria nu are posibilitatea să aloce bani pentru acest proiect”, a precizat contabila din Gălești.

Primăria Gălești

Primară: „La mijloc a fost o încurcătură”

În satul Ghelăuza, firmele afiliate lui Alexei Voloșciuc au participat la două licitații, anulate însă ulterior de AAP. A treia licitație a fost câștigată de un alt agent economic, dar și de această dată lucrările de aprovizionare a localității cu apă potabilă nu au fost finalizate. „Lucrările s-au pornit, am achitat și noi câte 3,2 mii de lei, dar s-au stopat. Nu se știe când vom avea apă. Oamenii se aprovizionează cu apă după ce și-au făcut fântâni în ogradă. Toți fac acum fântâni, pentru că sunt dezamăgiți. După ce primara a fost arestată, nimeni nu mai știe nimic despre acest proiect”, ne-a declarat o locuitoare din sat.

Nicoleta Malai

La rându-i, Nicoleta Malai, primara satului Ghelăuza, susține că proiectul a fost prelungit și că acesta „va continua cu siguranță”. Aceasta spune că „oamenii care au achitat contribuția s-au dus la bancă și au primit acte confirmative. Majoritatea celor care au dat bani, au fost conectați până în ogradă. Rămâne de conectat pompa la stația de pompare”. Cât despre relațiile pe care le-a avut cu Alexei Voloșciuc, descrise în sentința de condamnare a omului de afaceri, Malai a precizat că, la mijloc a fost „o încurcătură”. „Companiile dlui nu au câștigat pe teritoriul nostru nicio licitație. Dosarul penal în care figurează numele meu este încă la CNA, în faza de urmărire penală”, a precizat Malai.

Elena Platița, primara satului Tătărești: „Toate datele (despre dosar, n.r.) le luați de la CNA. Mie nu mi-au spus detaliile ulterioare. Materialele au fost solicitate și de Consiliul Concurenței. Deocamdată, dosarul nu-i clasat, dar nu-i trimis nici în judecată. Eu nu am văzut sentința (pe numele lui Voloșciuc, n.r.). Am fost ocupată cu alte chestii și cam speriată de încâlceala asta și că nu au fost cheltuieli mai mari. El a spus că urma să-mi dea 5%? Eu nu am văzut materialele astea. Nu-i adevărat. Mă uimiți. Unde pot să văd aceste materiale? Îndată după chestiile astea (dosar penal, n.r.), proiectul s-a stopat. După alegeri trebuie reluat”.

Nicolae Budu, primar de Gălești: „Dosarul meu nu a fost trimis în judecată. Cred că nu-i clasat. Dacă avea să fie clasat, aș fi fost la curent. Nu am discutat nici cu avocatul de ceva timp. Nu a fost așa ceva (înțelegerea prin care urma să primească 5% din suma lucrărilor, n.r.). Proiectul a fost stopat pentru că finanțările de la Fondul Ecologic s-au oprit peste tot, nu doar la Gălești”.

Licitații de 400 de milioane de lei câștigate în patru ani

În 2014-2017, firmele despre care CNA și PA constată că erau afiliate lui Alexei Voloșciuc, „Barzine-Cons, „Levprocons”, „Regal-Rent”, „Valenscor-Design” sau „Santeh-Trans”, au câștigat, în total, contracte cu statul de aproximativ 400 de milioane de lei. În multe localități, din diverse motive, inclusiv financiare, lucrările nu au fost finalizate. Astfel, în conturile firmelor nu au intrat toți banii acontați în urma semnării contractelor. Un raport al Curții de Conturi din 2017 arată că nivelul de realizare al proiectelor investiționale efectuate de acești operatori variau între 2% și 95%, majoritatea proiectelor fiind realizate în proporție de 20-25%.

Unele companii despre care CNA afirmă că sunt gestionate, de facto, de Alexei Voloșciuc, fiind vizate în dosarul penal aflat acum pe rol la CA Chișinău, au continuat să pretindă banii statului. În iunie 2018, firma „Santeh-Trans” a câștigat licitația pentru reparația grădiniței din satul Răzeni, Ialoveni. În decembrie 2017, compania a obținut 1,1 milioane de lei pentru construcția apeductului din satul Gangura, Ialoveni.

În noiembrie 2018, o altă companie vizată în dosarul penal, „Valenscor-Design”, a câștigat o licitație organizată de Primăria Hârbovăț, raionul Anenii Noi, pentru „lucrări de organizare a circulației rutiere pe un drum din localitate”.

Problemele penale ale firmei „Barzine-Cons” încep în 2014

În paralel cu dosarul licitațiilor aranjate, Alexei Voloșciuc și Elena Ciornei erau judecați și în alt dosar penal, pentru fals în declarații. Conform datelor din rechizitoriu, Alexei Voloșciuc, în calitate de gestionar al „Barzine-Cons” SRL, pentru a corespunde cerințelor licitației organizate în septembrie 2014 de Primăria Tohatin (mun. Chișinău), privind efectuarea lucrărilor contra alunecărilor de teren, în sumă de 16,8 milioane de lei, prin intermediul administratorului „Barzine-Cons”, Elena Ciornei, a prezentat, în adresa Primăriei Tohatin, a unor acte privind personalul angajat și dotările tehnice ale companiei.

În aceste acte era indicat că „Barzine-Cons” avea 46 de angajați și 21 de utilaje și echipamente tehnice necesare executării lucrărilor. În urma verificărilor, s-a constatat că firma nu avea în proprietate nicio unitate de transport și doar un singur angajat. De asemenea, cei doi ar fi prezentat un contract fictiv de asociere cu o altă firmă și au indicat lipsa subantreprenorilor la executarea lucrărilor.

La 9 septembrie 2014, „Barzine-Cons” SRL a fost desemnată câștigătoare a licitației, dar, neavând utilajul și echipamentul tehnic, precum și personalul calificat necesar executării lucrărilor, a subcontractat altă companie care urma să execute lucrările.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, din 29 martie 2019, Elena Ciornei a fost recunoscută vinovată de fals în declarații, dar a fost scutită de răspundere penală din motivul expirării termenului de prescripție. Prin aceeași sentință, Alexei Voloșciuc a fost achitat pe motiv că „nu s-a constatat existența faptei infracțiunii”, acesta declarând, în instanță, că nu a semnat niciun act din pachetul ce ține de licitație și că nu este niciun ordin ca juristul (n.r., Elena Ciornei) să semneze vreun act. După CA Chișinău, dosarul celor doi a ajuns pe masa judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiție, prima ședință fiind stabilită pentru 27 noiembrie 2019.

Cercetați penal în timp ce câștigau un contract de 2,77 milioane de dolari

Cu doar trei săptămâni înainte ca „Barzine-Cons” și exponenții ei, Alexei Voloșciuc și Elena Ciornei, să fie trimiși în judecată pentru fals în declarații, compania reușea să dea cea mai mare lovitură în domeniul licitațiilor – semnarea contractului de construcție a PTF de stat Palanca, un proiect cu o valoare totală de 7,1 milioane de dolari, finanțat, în cea mai mare parte, de Uniunea Europeană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).

Din valoarea totală a proiectului, la „Barzine-Cons” SRL au revenit 2,77 milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 48 de milioane de lei. „Barzine-Cons” SRL a și fost desemnată să efectueze construcția propriu-zisă a PTF Palanca, operat în comun de autoritățile moldovene și ucrainești pe teritoriul R. Moldova.

La licitație au participat trei companii. Numele concurenților nu este făcut public

Potrivit raportului final asupra construcției PTF Palanca, elaborat de PNUD, procedurile de achiziție pentru construcția propriu-zisă a PTF Palanca (lotul 3) au demarat pe 17 mai 2017, cu prelungirea termenului-limită până la 10 iulie 2017, „pentru a asigura o competiție mai largă”.

Într-un final, au fost depuse oferte de participare de la trei companii. PNUD, cu suportul consultantului internațional al proiectului, a evaluat ofertele, în timp ce beneficiarul (R. Moldova) și donatorul (UE) au supravegheat procesul, se spune în raportul PNUD.

Câștigătoare a licitației a fost desemnată oferta depusă de „Barzine Cons” SRL, care „a corespuns atât din punct de vedere tehnic, cât și al prețului”. Contractul cu „Barzine Cons” a fost semnat pe 11 septembrie 2017, iar lucrările au început pe 23 octombrie 2017, cu o lună mai devreme ca gestionarul companiei, Alexei Voloșciuc, să fie reținut în dosarul licitațiilor trucate cu bani din FEN.

PTF Palanca a fost dat în exploatare și inaugurat oficial în decembrie 2018, în prezența premierului Pavel Filip și a ex-președintelui Ucrainei, Petro Poroșenko

Deoarece PNUD Moldova nu face public numele celorlalte două companii participante la licitație, nu am putut stabili dacă acestea făceau parte din grupul de firme controlate de Voloșciuc și dacă acesta a aplicat și în cazul tenderului organizat de PNUD același scenariu ca și în cazul licitațiilor organizate de primării, pentru care s-a ales cu dosar penal. „Potrivit regulilor și procedurilor corporative, valabile pentru toate oficiile sale, PNUD nu este autorizat să facă publice numele celorlalți ofertanți, aceasta fiind informație confidențială. Conform politicii de acces la informație a PNUD, doar documentele de licitație și lista companiilor câștigătoare sunt publice”, răspunde PNUD la solicitarea noastră de informații.

Aproape un milion de lei, de la câștigător către firma unui consătean

Nu toți cei 2,77 milioane de dolari ceruți la licitație au rămas la „Barzine-Cons”. Pe 15 octombrie 2017, la o lună de la semnarea contractului cu PNUD, compania a semnat un contract de subantrepriză în valoare de 985 de mii de dolari cu „Solcoci Prim”, firmă cu sediul în satul Micăuți, localitatea de baștină a lui Alexei Voloșciuc. „Am construit un drum de la zero. Pe șantier, a fost un volum foarte mare de lucrări și timp puțin. Evident, au fost și subantreprenori. Rețelele de canalizare, construcția, rețelele de electricitate nu poate să le facă o singură companie într-o perioadă atât de scurtă. Se subcontractează o companie specializată pe electricitate, companie specializată pe canalizări și apeduct”, ne-a declarat Grigore Solcoci, fondatorul și administratorul „Solcoci Prim”.

Cât despre cum a ajuns să fie subcontractant în proiectul de reparație a PTF Palanca, Solcoci afirmă că firma sa a fost selectată pentru că avea deja tehnică pe șantier. „Chiar i-am dat și puțin sprijin (lui Alexei Voloșciuc, n.r.). De profesie sunt inginer-constructor și am încercat să-l ajut. Ca atare drumul l-a câștigat SA „Drumuri-Strășeni”, dar, deoarece deja eram în șantier, SA „Drumuri Strășeni” a hotărât să ni-l dea nouă”, a precizat Solcoci, care a admis că îl cunoaște pe Voloșciuc. „A fost prieten bun cu tatăl meu, iată numai care-i legătura între noi”.

În raportul final elaborat de PNUD se mai spune că, deși s-au înregistrat unele întârzieri, cauzate de anumite greșeli de proiectare și de condițiile meteo, antreprenorul a mobilizat personal suplimentar (100-110 lucrători pe șantier). Pe parcurs, din cauza apariției necesității executării unor lucrări suplimentare, contractul a fost modificat, atât cât privește creșterea costurilor, cât și prelungirea timpului de executare. Lucrările au fost finalizate în ziua indicată după modificarea contractului: 22 decembrie 2018, iar pe 28 decembrie 2018, PTF Palanca a fost inaugurat oficial.

„PNUD nu solicită caziere judiciare ale fondatorilor”

Întrebați despre condițiile în care o companie cercetată pentru trucarea licitațiilor publice a ajuns să câștige un tender cu finanțare europeană, organizat de PNUD, reprezentanții instituției ne-au comunicat că numele lui Alexei Voloșciuc nu figura în documentația de tender și că PNUD nu solicită cazierele judiciare ale fondatorilor firmelor cu care încheie contracte. „La concurs au depus ofertele 3 companii, inclusiv „Barzine-Cons” SRL. Conform procedurilor PNUD de procurare, prima etapă presupune evaluarea administrativă, adică se analizează dacă toată informația/documentația solicitată a fost depusă, dacă oferta este completă sau nu, dacă sunt anumite semne de conflict de interese sau alte nereguli care ar periclita transparența și corectitudinea procesului. Astfel, e exclus să fie acceptate companii care au aceiași fondatori, fiind efectuate verificări în băncile deschise de date. În cazul depistării aceleiași persoane ca fondator a mai multor companii, ofertele vizate sunt descalificate”, se spune într-un răspuns oferit de PNUD.

„PNUD nu solicită caziere judiciare ale fondatorilor și/sau echipei propuse pentru a presta serviciul solicitat și nu este în măsură să acceseze informații despre dosarele în derulare sau finalizate. Ofertantul (compania sau consorțiul) declară pe propria răspundere istoricul litigiilor curente și soluționate. Alexei Voloșciuc nu figurează în documentația de tender în nicio calitate”, se mai spune în același răspuns în care se precizează că „acesta este singurul contract pe care PNUD Moldova l-a încheiat cu compania respectivă”.

IGPF: „Apar scurgeri de apă de pe acoperișul clădirii în încăperile de serviciu”

Deși PTF Palanca a fost dat în exploatare în decembrie 2018, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF), unul dintre beneficiarii proiectului, a reclamat calitatea îndoielnică a lucrărilor de construcție. Într-un răspuns oficial, IGPF, care a beneficiat de încăperi de serviciu și echipament de control necesar activității de serviciu în cadrul proiectului, a precizat că au fost „depistate probleme, urmare a îndeplinirii necalitative a lucrărilor de construcție”.

„În blocul administrativ, în cazul precipitațiilor, apar scurgeri de apă de pe acoperișul clădirii în încăperile de serviciu. Cabinele de control la intrare în țară, pe direcția camioanelor, nu sunt funcționale (lipsește conexiunea între bazele de date) din cauza sistemului de drenaj defectuos, prin urmare, în canalele subterane prin care este trasat cablajul, persistă apă”. Despre problemele depistate IGPF anunță că a notificat Serviciul Vamal.

O altă companie, alți bani europeni

Și o altă firmă despre care CNA a stabilit că făcea parte din grupul celor gestionate de Alexei Voloșciuc, „Levprocons” SRL, a beneficiat de bani europeni printr-un proiect implementat de PNUD. Mai exact, în perioada octombrie 2016 – august 2017, „Levprocons” SRL a încasat 180 de mii de euro pentru lucrări de reconstrucție a conductei de canalizare a satului Speia, raionul Anenii Noi, și furnizarea de echipamente pentru stația de epurare din același sat. Primarul localității, Vitalie Coteț, spune că lucrările au fost efectuate și că sistemul de canalizare este în prezent funcțional.

În schimb, la Cioburciu, raionul Ștefan-Vodă, o altă localitate unde „Levprocons” a câștigat o licitație, de această dată finanțată de FEN, lucrările nu au mai fost efectuate. Primarul localității, Dumitru Wissotsky, susține că „Levprocons” nu și-a onorat obligațiile contractuale. Din acest motiv, a cerut AAP introducerea companiei în lista de interdicție a operatorilor economici.

Astfel, „Levprocons” a primit interdicție de a participa la licitațiile organizate de stat pentru o perioadă de trei ani: 11 mai 2018 – 11 mai 2021. „N-a îndeplinit condițiile și conform regulamentului am procedat așa. Ei trebuiau să facă stația de epurare, s-o procure, s-o instaleze, să facă toate amenajările. N-au respectat condițiile. Ei au propus anumite condiții, eu n-am acceptat și așa s-a terminat. A expirat termenul de valabilitate a contractului. După asta a început procedura de depunere a actelor la AAP pentru a-i pune în lista interdicțiilor. Noi am mers conform procedurii mai departe, am făcut altă licitație, s-a găsit un agent economic care a câștigat și acum merg lucrările”, ne-a comunicat primarul, precizând că, din cauza problemelor cu „Levprocons”, construcția stației de epurare a întârziat cu câțiva ani, nefiind dată în exploatare și până astăzi.

Am încercat pe parcursul mai multor zile să luăm legătura cu Alexei Voloșciuc și cu Elena Ciornei, fina acestuia și proprietara din acte a firmei„Barzine-Cons”, prin intermediul unui număr de telefon al companiei. Interlocutoarea, care s-a prezentat ca fiind secretara companiei, ne-a spus iniţial că nici Elena Ciornei și nici Alexei Voloșciuc nu se află la sediul companiei, dar că îi va transmite lui Voloșciuc să ne contacteze.

În următoarele zile nu am fost contactaţi și nici la telefonul companiei nu ni s-a mai răspuns. Abia luni, 14 octombrie, secretara ne-a răspuns din nou la telefon, însă, când a aflat că sunăm de la Ziarul de Gardă, ne-a spus: „Scuzaţi, interviu noi nu dăm” și a închis telefonul.

Ulterior am scris un mesaj pe telefonul mobil al companiei, în care comunicam că scriem un articol în care este vizat Alexei Voloșciuc și că vrem să obţinem un punct de vedere al acestuia. Peste aproximativ o oră am primit un sms de la un alt număr de telefon cu următorul conţinut: „Nu pot da niciun răspuns la solicitările dvs., deoarece nu am proiectul articolului. În caz când articolul va conţine date eronate despre persoana mea sau despre companie, am anunţat biroul de avocaţi și ne vom adresa în judecată pe articolul acesta și pe articolul precedent care conţine date ce îmi știrbesc imaginea”. Ulterior, atât mesajele, cât și apelurile noastre către ambele numere de telefon au rămas fără răspuns.

Alexei Voloșciuc după ce a fost decorat de șeful statului, Nicolae Timofti (de la dreapta la stânga, al patrulea din primul rând )

Alexei Voloșciuc, beneficiarul companiei „Barzine-Cons”, a fost membru al PLDM și președinte al Organizației Teritoriale Ciocana a formațiunii. În 2017, numele lui apare în calitate de donator al PDM. Voloșciuc a fost anterior primar al localității Ratuș, raionul Telenești. În 2013, a fost decorat de președintele Nicolae Timofti cu medalia „Meritul Civic”

Investigaţia jurnalistică a fost realizată cu sprijinul Biroului Regional pentru Europa de Sud-Est al Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Libertate cu suportul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, în cadrul proiectului „Dezvoltarea cooperării cu societatea civilă în ţările Parteneriatului Estic şi Rusia”. Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate, dar şi Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germane, nu sunt responsabile pentru conţinutul materialului jurnalistic. Părerile şi constatările exprimate în această investigaţie sunt exclusiv ale autorilor.