Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ De ce trec preoții…

VIDEO De ce trec preoții Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei? Ioan Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei, la Podcast ZdCe

Scrisoarea Mitropolitului Vladimir către Patriarhul Kiril al Rusiei fost „un plan foarte bine gândit, ca să ajungă mesajul la București”, consideră Ioan Marian, protopop de Orhei, responsabil de aderarea la Mitropolia Basarabiei, invitat la Podcast ZdCe.

Ce observăm noi din conținutul acestei scrisori? Un mesaj de victimizare, pentru că Mitropolitul Vladimir recunoaște că Patriarhul Kiril l-a abandonat. (…) Văzându-se abandonat de Patriarhia Rusă, a încercat să-și găsească azil sub aripa Patriarhiei Române, dar a observat că a fost refuzat și acum și-au întărit forțele”, a subliniat Ioan Marian, după ce conducerea Mitropoliei Moldovei a respins inițiativa unui grup de preoți din Chișinău de a trece la Patriarhia Română.

Preotul Ioan Marian susține că scrisoarea Mitropolitului Vladimir către Patriarhul rus ar fi catalizat procesul de trecere a preoților din cadrul Mitropoliei Moldovei la Mitropolia Basarabiei.

„De atunci au cam început preoții să-și pună semne de întrebare și să aibă o poziție fermă. Nu sunt doar preoții, ei sunt susținuți de întreaga parohie sau de comunitatea pe care o reprezintă”, a declarat reprezentantul Mitropoliei Basarabiei.

El a mai precizat că un număr de 50 de dosare de aderare a preoților și parohiilor din Mitropolia Moldovei sunt în așteptare să fie examinate la Mitropolia Basarabiei.

Protopopul de Orhei a vorbit și despre salariile pe care le primesc preoții din cadrul Mitropoliei Basarabiei, precum și despre cum vor fi cheltuite două milioane de euro alocate de Patriarhia Română pentru Mitropolia Basarabiei.

„Am mai auzit că preoții care vin sunt cumpărați sau sunt corupți de Patriarhia Română, prin intermediul Mitropoliei Basarabiei. Nu are niciun interes Patriarhia Română să aducă oameni care se vând”, susține preotul Ioan Marian.

NOTĂ: La Podcast ZdCe au fost invitați și reprezentanți ai Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove, dar nu au răspuns invitației noastre.