Principală  —  Interviuri   —   VIDEO/ Alexandru Tănase, despre procesul…

VIDEO Alexandru Tănase, despre procesul la Curtea Constituțională împotriva Partidului Șor: „Este un proces juridic, dar cu conotații foarte puternice de ordin politic”

Guvernul dorește declararea neconstituționalității Partidului Șor și a ajuns cu această sesizare în fața Curții Constituționale, pe care o examinează începând cu data de 10 mai. În sesizare se menționează că „acțiunile Partidului Șor nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, suveranității și independenței statului”.

Este o premieră pentru R. Moldova și pentru justiția din R. Moldova, astfel că am decis să-l abordăm mai în detalii, în cadrul a două ediții.

Un prim interviu în cadrul Podcast ZdCe este cu Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale, în prezent – expert la Societatea Germană pentru Cooperare Internațională, pentru Asia Centrală, în domeniul promovării statului de drept.

Eu cred că este un proces juridic, dar cu conotații foarte puternice de ordin politic”, a subliniat Alexandru Tănase.

Totodată, el a subliniat că nu există claritate în ceea ce privește urmările după un asemnea proces la Curtea Constituțională.

Să admitem că Curtea Constituțională va declara acest partid neconstituțional, iată aici vine neclaritatea. Ce se va întâmpla mai apoi? (…) Eu nici pe departe nu cred că Curtea Constituțională va lua o decizie de a declara acest partid neconstituțional”, a punctat Alexandru Tănase, în cadrul Podcast ZdCe.

NOTĂ:

Urmăriți Podcast ZdCe și duminică, 14 mai, când vom publica un nou interviu la acest subiect.