Principală  —  IMPORTANTE   —   Un an de la alegerile…

Un an de la alegerile parlamentare anticipate, în urma cărora PAS a câștigat majoritatea. Ce spun experții

S-a împlinit un an de când Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a obținut majoritatea parlamentară în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Curățarea justiției și lupta împotriva corupției, atragerea investițiilor și fondurilor europene, precum și schimbarea modului cum funcționează instituțiile statului, au fost câteva dintre prioritățile anunțate atunci de reprezentanții formațiunii.

Ziarul de Gardă a discutat cu mai mulți experți despre realizările și insuccesele PAS și vă prezintă cele mai relevante informații.

Analistul politic Igor Boțan a declarat că cea mai importantă realizare a PAS-ului o reprezintă obținerea R. Moldova a statutului de țară candidată pentru aderarea la UE. Expertul consideră că formațiunea politică nu a fost pregătită pentru suprapunerea de crize din R. Moldova.

Igor Boțan

„PAS a reușit să obțină statutul de țară candidată pentru aderarea la UE într-un an de zile. Și ăsta este principalul succes al PAS-ului. În rest, nu cred că putem aprecia obiectiv capacitățile PAS, pentru că marele nenoroc al PAS-ului a fost faptul că s-au suprapus câteva crize foarte și foarte dure. Părerea mea este că PAS nu a fost pregătit pentru această încercare de suprapunere de crize, dar PAS intră intră de mâine în al doilea an de mandat și depinde de circumstanțele din regiune dacă va putea să aibă o guvernare de succes. Vedem că sondajele arată că lumea este dezamăgită, iar aceste dezamăgiri din punctul meu de vedere sunt și din cauza faptului că formațiunea politică nu s-a învățat să comunice suficient cu cetățenii, să le explice ce se întâmplă. Sunt atât de multe lucruri care pun în evidență această lipsă de comunicare eficientă. Situația rămâne sub control, dar sondajele de opinie arată că PAS este în declin. Crizele despre care am vorbit, suprapunerea lor, sunt peste capacitățile formațiunii de a face față, dar este vorba și despre potențialul modest al R. Moldova pentru a face față acestor crize”, a declarat Igor Boțan.

Expertul recomandă reprezentanților formațiunii politice să dezvolte instrumentele necesare pentru a comunica mai eficient cu publicul.

„Sunt oameni tineri, bine educați și e nevoie de dedicație pentru a face față acestor încercări. Dacă reușesc să se mobilizeze, s-ar putea să avem o echipă foarte puternică și bine organizată. Deocamdată acest lucru nu se întrevede, dar mai au timp”, a accentuat Igor Boțan.

Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că marele succes al formațiunii politice este faptul că a scos R. Moldova din izolare internațională. Cu toate aceste, potrivit expertului, actuala guvernare ar trebui să facă o radiografie a activității sale și să identifice cele mai mari probleme.

Veaceslav Berbeca

„(…) Dacă ne uităm la politica externă a R. Moldova, cred că este una dintre cele mai mari realizări ale acestei guvernări de când a câștigat alegerile parlamentare. Dar este vorba și despre faptul că am reușit să obținem statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Cred că aceasta este una dintre marile realizări. Evident că avem mult de lucru și asta nu înseamnă că într-un viitor foarte apropiat o să reușim să devenim membri ai UE. Un alt lucru la care am putea să ne referim, este faptul că guvernarea a reușit în perioada de iarnă, când au fost creșteri foarte mari la gazele naturale, prin politică de compensare, să atenueze șocul creșterii prețurilor și cred că este o reușită pentru guvernarea actuală. O altă reușită a guvernării, dar evident că împreună cu voluntarii și cetățenii R. Moldova, o reprezintă gestionarea crizei refugiaților ucraineni. Acestea sunt câteva momente care cred eu că ar merita scoase în față, în rest, probabil că din cauza lipsei de experiență a multor deputați, miniștri, din cauza crizei internaționale, aici mă refer la creșterea prețurilor la resursele energetice, a războiului din Ucraina, nu știu dacă aș mai putea menționa alte mari realizări ale actualei puteri. Consider că ei sunt foarte ezitanți și deocamdată nu vedem o abordare strategică a soluționării problemelor din R. Moldova. S-au apucat într-un fel sau altul să realizeze anumite reforme, dar nu vedem rezultate. Avem reforma în domeniul justiției, dar înțelegem că această reformă nu se face peste noapte și durează ani și ani. Cred că i-a luat prin surprindere și pe ei faptul cum această reformă evoluează. Eu nu văd o abordare de lucru activă, implicată a actualei guvernări. Mi se pare foarte ezitantă în foarte multe domenii. Acest lucru este legat probabil și de lucrurile la care m-am referit anterior. Actuala guvernare ar trebui să facă o radiografie a activității sale și să identifice acolo unde nu sunt rezultate și sunt probleme mari, să încerce să coopereze cu experți, specialiști, nu neapărat membri ai partidului. Dacă nu sunt rezultate pe anumite domenii, trebuie de intervenit (…)”, a accentuat Veaceslav Berbeca.

În această perioadă, PAS nu a elaborat nicio serie de reforme reale. De această părere este expertul economic Viorel Gîrbu, care menționează că „așteptările erau mult mai mari”.

Viorel Gîrbu

„Percepția mea generală este că PAS nu a făcut foarte multe. Așteptările erau mult mai mari, fiindcă potențialul acestui partid este mult mai mare și capacitățile pe care le are sunt mult mai mari. PAS controlează totul în R. Moldova, dar ceva deosebit sau răsunător PAS nu face, nu implementează reforme. Domeniul justiției este cel mai vizat de acest partid. În celelalte domenii nu văd nicio schimbare. PAS menține o anumită realitate, vine cu o anumite acțiuni, pune virgule, dar reforme reale nu am văzut. Statul de țară candidată pentru aderarea la UE a fost primit în contextul tragediei din statul vecin. Este o politică venită din partea UE, nu este o recunoaștere a anumitor realizări pe plan intern. Îmi este greu să apreciez o anumită reformă. Au zis că majorează pensia minimă, dar în realitate nu este așa. Coeficientul majorării este chiar mai mic decât a fost în perioada anterioară. Ei au crescut pensia minimă la 2000 de lei. De ce au făcut asta nu înțeleg, nu este echitabil. Sistemul de pensionare din R. Moldova trebuie reformat din temelii. El nu a fost reformat. În plan economic nu s-a făcut nimic. În bugetul public național s-au făcut anumite reforme, dar nu se poate spune că bugetul public se cheltuie mai eficient. Eu am așteptat ca PAS să vină cu anumite reforme, schimbări reale, că ei nu se luptă cu nimeni, au Guvern reprezentat de același partid, au majoritate în Parlament. Ei doar au ocupat funcțiile (…). Referitor la criza refugiaților, au gestionat-o binișor (…)”, a declarat expertul.

Pe 11 iulie 2021, în R. Moldova au avut loc alegeri parlamentare anticipate, în cadrul celui de-al XI-lea scrutin parlamentar de la declararea independenței. După numărarea voturilor din 100% dintre secţiile de votare, PAS a câştigat detașat alegerile parlamentare. În urma numărării voturilor din totalul celor 2 150 de secţii de votare, PAS a înregistrat un procent de 52,80% din voturi, depăşind astfel categoric Blocul Electoral al Comuniştilor şi Socialiştilor (BECS), care a fost votat de 27,17% din electorat. Datele CEC arătau că Partidul Politic ȘOR a beneficiat de susţinerea a 5,74% dintre alegători. Potrivit datelor finale ale CEC, PAS a obținut 63 de mandate, BCS – 32 și Partidul Politic „Șor” – 6 mandate.