Principală  —  IMPORTANTE   —   SURSE/ Tabloul complet al Guvernului…

SURSE Tabloul complet al Guvernului Recean. Patru nume noi. Majoritatea miniștrilor din guvernul precedent își păstrează funcțiile

Sursa: Dorin Recean/ Facebook

Guvernul Recean cere joi, 16 februarie, votul de încredere al Parlamentului. Mai mulți miniștri din Guvernul Gavrilița își păstrează funcțiile și în noul Executiv. Sunt și patru nume noi. 

Sursele ZdG susțin că ședința Parlamentului va fi convocată pentru joi, 16 februarie, la ora 10.00. Votul pentru noul Guvern este însă programat pentru ora 14.00.


Zece miniștri din Guvernul Gavrilița, dar și vicepremierul pentru Reintegrare rămân și în Guvernul Recean. Alexei Buzu rămâne ministru al Muncii, Ala Nemerenco rămâne ministră a Sănătății, Dumitru Alaiba își păstrează fotoliul de ministru al Economiei, Anatol Nosatîi va fi, în continuare, ministru al Apărării, Vladimir Bolea va rămâne ministru al Agriculturii, Rodica Iordanov la Mediu, la fel cum Anatolie Topală, Nicu Popescu, Ala Revenco și Sergiu Prodan își păstrează portofoliile de la Educație, Externe, Interne și Cultură. Oleg Serebrean rămâne vicepremier pentru reintegrare și în Guvernul Recean. 

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, va prelua și fotoliul de vicepremier. 

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale condus până acum de Andrei Spînu va fi divizat, iar componenta de energetică va fi transmisă unui alt minister. Victor Parlicov va fi noul ministru al Energiei, în timp ce ministru al Infrastructurii va fi Lilia Dabija, actualul secretar general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Teritoriului (MIDR). Veronica Sirețeanu-Vragaleva va fi ministra Finanțelor în timp ce Veronica Mihailov-Moraru va fi noua ministră a Justiției.  

Victor Parlicov, expert în energetică, politici de climă și dezvoltare durabilă, este directorul executiv al Asociației obșești „Green-City Lab”. În perioada 2010-2014 a deținut funcția de director general al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE). 

Veronica Sirețeanu-Vragaleva este directoarea adjunctă a Camerei Americane de Comerț din Moldova. În perioada 2016-2017, ea a ocupat funcția de viceministră a Finanțelor în Guvernul condus de Pavel Filip. În 2017 a deținut și funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor. În perioada 2012-2016, Sirețeanu a activat în calitate de șefă a Direcției metodologia impozitelor directe și impozitare internațională. Veronica Sirețeanu-Vragaleva este magistru în drept și are un master în economie.

Lilia Dabija este secretara generală a MIDR din decembrie 2021. Lilia Dabija a activat ca expert în cadrul mai multor organizații internaționale printre care Banca Mondială, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Corporația Financiară Internațională (IFC), Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). 

Veronica Mihailov-Moraru este secretara de stat la MJ din august 2021. Ea a mai deținut această funcție și în 2019.  Veronica Mihailov – Moraru deține licența de avocată, magistru în drept, formator și consultant în mai multe proiecte ce ține de justiție și drepturile omului. De asemenea, a deținut funcția de președinte Amnesty International Moldova și de membru și președinte a Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților. 

Andrei Spânu, cel care a ocupat funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost numit, luni, 13 februarie, secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova. 

Pe 10 februarie 2023, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean în calitate de candidat pentru funcția de prin-ministru după ce Natalia Gavrilița a demisionat. Conform legii cu privire la Guvern, candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 15 zile calendaristice de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate și a întregii liste a Guvernului.