Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu va participa…

Președinta Maia Sandu va participa la Ceremonia de încoronare a Majestății Sale Regele Charles al III-lea

La invitația autorităților britanice, președinta Maia Sandu va participa la ceremonia de încoronare a Majestății Sale Regele Charles al III-lea, care va avea loc sâmbătă, 6 mai. Un anunț în acest sens a fost făcut de către reprezentanții Președinției.

Tot în această zi, la Londra, șefa statului va avea și o întâlnire cu moldovenii stabiliți în Marea Britanie.

Sâmbătă, 6 mai, va avea loc ceremonia oficială de încoronare a regelui Charles al III-lea. După o ceremonie religioasă, înrădăcinată în tradiţia monarhică, dar pe care regele a dorit să o modernizeze, în Marea Britanie vor avea loc trei zile de festivităţi pentru a sărbători încoronarea regelui Charles al III-lea, relatează Agerpres.

Această zi istorică va începe cu „procesiunea Regelui”, regele Charles urmând să ajungă cu trăsura la Westminster Abbey de la Palatul Buckingham, parcurgând o distanţă de circa doi kilometri. Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11:00 (10:00 GMT) şi va dura aproximativ o oră sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane. Pe fundalul unor piese muzicale din repertoriul clasic, precum şi a unor compoziţii mai moderne, ceremonia este menită „să reflecte rolul monarhului în prezent şi în viitor, fiind în acelaşi timp înrădăcinat în tradiţii istorice”, a afirmat Palatul Buckingham.

Chiar dacă regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, şi-a dorit o ceremonie mai simplă şi mai scurtă decât cea a reginei Elisabeta a II-a, în prezenţa unui număr limitat de 2.000 de invitaţi (lideri străini, capete încoronate, politicieni, societate civilă), anumite etape sunt intangibile. Odată intrat în Westminster Abbey, regele va fi prezentat şi aclamat de public înainte de a depune jurământul.

Acest jurământ de încoronare, scris în 1688, a suferit modificări de-a lungul secolelor. Regina Elisabeta a II-a a jurat, de exemplu, să guverneze „conform legilor lor” popoarele Regatului Unit şi ale ţărilor din Commonwealth, o asociaţie de state reunite sub Coroana Britanică, şi să apere religia anglicană în care monarhul este liderul suprem, mai notează sursa citată.

Apoi, Charles, aşezat pe tronul regelui Edward, va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul şi coroana regală St. Edward care va fi pusă pe capul suveranului. Membrii familiei regale îi vor aduce apoi un omagiu.

Regele şi regina consoartă Camilla, încoronată şi ea în timpul ceremoniei, vor pleca într-o trăsură pentru „procesiunea de Încoronare” spre Palatul Buckingham, însoţiţi de această dată de un cortegiu de aproape 4.000 de militari îmbrăcaţi în uniforme de ceremonie. Familia regală va apărea la sfârşit pe balconul palatului pentru a saluta mulţimea şi pentru a privi survolând avioanele Royal Air Force.