Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Maia Sandu, în deschiderea…

Președinta Maia Sandu, în deschiderea Mesei rotunde anuale pe teme de actualitate economică de la Atena: „E nevoie de soluții urgente pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor, pentru ca oameni să nu fie nevoiți să aleagă între pâine și libertate”

Președinta Maia Sandu a vorbit marți, 5 iulie, la Atena, în cadrul viziei de lucru pe care o efectuează în capitala Greciei, despre războiul din Ucraina și consecințele socio-economice asupra țărilor vecine și a lumii întregi și despre nevoia de a reconstrui ordinea globală bazată pe valorile umanității și pe respectarea dreptului internațional.

De asemenea, în discursul ținut în deschiderea Mesei rotunde anuale pe teme de actualitate economică „Antiteze, transformări, realizări într-o lume în schimbare”, organizată de publicația „The Economist”, șefa statului a mai subliniat „importanța de a le oferi cetățenilor un mediu sigur și pașnic, ca o garanție pentru dezvoltarea individuală și a societăților”.

„Am profitat de această largă platformă de discuții pentru a pleda, o dată în plus, pentru încetarea războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei – cea mai mare tragedie a acestui secol, pe care o trăim în timp real cu toții. Am vorbit despre solidaritatea de care au dat dovadă concetățenii noștri față de refugiații ucraineni și despre importanța de a rămâne uniți în continuare, la nivel de țară și la nivelul Europei. Este singura cale să rezistăm în fața crizelor economice, energetice și de securitate care au cuprins întregul nostru continent. Prețurile mari la energie și la produsele alimentare pun la încercare până și cele mai puternice democrații. E nevoie de soluții urgente pentru a opri creșterea galopantă a prețurilor, pentru ca oameni să nu fie nevoiți să aleagă între pâine și libertate”, se arată în postarea Maiei Sandu de pe Facebook.

Șefa statului a mai afirmat că „suntem datori să susținem în continuare Ucraina – pentru că nicio țară, în istoria recentă, nu a suferit și nu s-a sacrificat așa cum o face Ucraina -, să apărăm democrația și să stopăm tendințele autoritare.” „Acțiunile noastre de azi vor determina viața noastră de mâine”, potrivit președintei.

Președinta Maia Sandu efectuează luni și marți, 4-5 iulie, o vizită de lucru la Atena, iar miercuri, 6 iulie, șefa statului se va afla la Vilnius.

Miercuri, 6 iulie, președinta Maia Sandu se va afla în vizită de lucru la Vilnius, la invitația președintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda. Șefa statului va participa la celebrarea Zilei Statalității Lituaniei și se va întâlni cu oficiali de rang înalt ai țării

Publicitate
Publicitate