Principală  —  IMPORTANTE   —   Președinta Comisiei juridice, numiri și…

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități cunoștea că amendamentul cu privire la salarizarea judecătorilor CC, căruia i-a dat citire în Parlament, avea aviz negativ de la Guvern

Președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate cunoștea că amendamentul cu privire la salarizarea judecătorilor CC, căruia i-a dat citire în Parlament, avea aviz negativ de la Guvern. Despre aceasta, Olesea Stamate a declarat la emisiunea Puterea a Patra, marți, 21 decembrie.

„Eu am citit amendamentele. Da, eu știam că avizul e negativ. Amendamente au fost două din partea mea. Pe unul dintre amendamente a fost aviz pozitiv. Cumva am vrut să abordăm subiectul, în plenul Parlamentului, cu deputații și ulterior să discutăm și cu Guvernul dacă nu cumva a fost admisă o eroare și în cazul în care ar fi fost admisă o eroare, probabil Guvernul putea să-și revizuiască avizul”, a menționat președinta Comisiei juridice, numiri și imunități.

„(moderatorul emisiunii) – Dumneavoastră când citeați ați văzut că este aviz negativ și ați intuit că probabil Guvernul Gavrilița a încurcat, trebuia să dea pozitiv, dar a dat negativ. Așa sperați dumneavoastră atunci? (președinta Comisiei juridice, numiri și imunități) – Cam așa”.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a restituit Parlamentului vineri, 10 decembrie, Legea nr. 204 din 6 decembrie 2021 cu privire la modificarea unor acte normative privind legislația bugetar-fiscală pentru anul 2022.

„Șefa statului a luat această decizie pe motiv că legea include un amendament, cu privire la salarizarea angajaților Curții Constituționale, pentru care nu există avizul pozitiv al Guvernului”, anunța Președinția.

Începând cu anul 2022, judecătorii Curții Constituționale (CC) trebuiau să primească un salariu net de circa 60 de mii de lei, față de 25,5 mii de lei, cât primesc acum. Majorarea salariilor magistraților urma să aibă loc după ce în ședința Parlamentului din 6 decembrie curent, deputații au votat două amendamente, unul la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative (politica bugetar-fiscală) și unul la proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022. 

Amendamentele au fost propuse de trei deputați de la Fracțiunea parlamentară „Partidul Acțiune și Solidaritate”, președintele Parlamentului, Igor Grosu, vicepreședinta fracțiunii, Veronica Roșca și președinta Comisiei juridice, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate.