Principală  —  IMPORTANTE   —   MAEIE salută decizia Comisiei Europene…

MAEIE salută decizia Comisiei Europene de a permite producătorilor moldoveni să exporte în UE carne procesată de pasăre și ouă

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) salută decizia Comisiei Europene (CE) de a permite, în premieră, producătorilor moldoveni să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă destinate consumului.

„Această decizie va deschide noi piețe pentru producătorii moldoveni, va contribui la creșterea exporturilor și poate stimula dezvoltarea acestui segment al industriei alimentare, atrăgând în același timp investiții străine.

De asemenea, această decizie reprezintă o recunoaștere a faptului că R. Moldova respectă standardele europene, producând și furnizând produse alimentare de înaltă calitate.

Felicităm colegii care au depus eforturi semnificative pentru ca țara noastră să facă acest pas important în direcția unui acces mai mare al Moldovei la piața unică a UE, cea mai mare piață unică din lume”, anunță MAEIE într-un comunicat.

Modificările la Regulamentele de punere în aplicare (UE) 2021/404 și (UE) 2021/405 ale Comisiei din 24 martie 2021, prin care R. Moldova a obținut, pentru prima dată, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de categoria A (de consum), au fost publicate joi, 9 martie, a anunțat Guvernul.

Autoritățile de la Chișinău susțin că decizia Comisiei Europene este una „foarte importantă” și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din R. Moldova.

În prezent, în R. Moldova activează 43 de unități de creștere a păsărilor și circa 227 mii de gospodării individuale de creștere a păsărilor, în care sunt crescute, în total, un număr de aproximativ 6 milioane de păsări.

De asemenea, în R. Moldova funcționează  24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual circa 45 mii tone de carne de pasăre, precum și 12 centre de colectare a ouălor, în care sunt înregistrate anual peste 253 milioane de ouă.

R. Moldova a obținut, în premieră, dreptul să exporte în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum