Principală  —  IMPORTANTE   —   MAEIE a elaborat proiectul hotărârii…

MAEIE a elaborat proiectul hotărârii de Guvern pentru rechemarea din funcție a ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă: decizia urmează să fie examinată în cea mai apropiată ședință de Guvern

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a elaborat proiectul hotărârii de Guvern, care vizează rechemarea din funcție a ambasadorului R. Moldova în Federația Rusă, Vladimir Golovatiuc, fost deputat al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Potrivit lui Vodă, decizia ministerului de Externe urmează să fie examinată în cea mai apropiată ședință de Guvern.

„Conform procedurii stabilite în legea serviciului diplomatic, propunerile privind rechemarea ambasadorilor sunt înaintate Guvernului de către ministrul afacerilor externe şi integrării europene. Iar ulterior, Guvernul propune președintelui rechemarea șefului misiunii diplomatice. În aceste circumstanțe, MAEIE a elaborat proiectul hotărârii de Guvern care vizează rechemarea din funcție a ambasadorului Vladimir Golovatiuc”, a spus Daniel Vodă pentru ZdG.

Pe 29 iulie, Vladimir Golovatiuc a fost rechemat pentru consultări la Chișinău de către reprezentanții ministerului de Externe.

„În conformitate cu prevederile legale, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a rechemat la Chișinău ambasadorul Vladimir Golovatiuc pentru consultări pe o perioadă nedeterminată în vederea clarificării modului de gestionare a activității misiunii diplomatice, cât și ale aspectelor care vizează comportamentul acestuia”, menționează MAEIE.

În decembrie 2020, Vladimir Golovatiuc a fost desemnat de Guvern în funcția de Ambasador al R. Moldova în Federația Rusă.

Vladimir Golovatiuc are 58 de ani și este originar din orașul Orhei. Acesta nu vorbește limba de stat a R. Moldova. Golovatiuc deține funcția de ambasador plenipotențiar al R. Moldova în Federația Rusă din 18 decembrie 2020. În perioada 2019 – 2020 a deținut funcția de deputat din partea PSRM în Parlamentul R. Moldova și a fost președintele Comisiei economie, buget și finanțe. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 din R. Moldova, Golovatiuc a candidat la funcția de deputat de pe poziția a 17-a în lista PSRM. În documentul prezentat atunci la CEC, acesta apărea ca fiind fără afiliere partinică. După alegeri, devine deputat și membru oficial al partidului. În anii 2011 și 2013, acesta a deținut funcția de director al Institutului de Modernizare al Moldovei.

Funcția de șef al Direcției de Credite BC „Fincombank” a deținut-o în perioada 2009 – 2011, iar în perioada 2008 – 2009, Golovatiuc a exercitat funcția de director general al Biroului Național de Statistică (BNS). Funcția de consultant național pe monitorizarea și evaluarea situației macroeconomice și a sectorului financiar a deținut-o în anii 2005 – 2008. Din anul 1993 până în anul 2000, Golovatiuc a deținut funcția de șef al secției de planificare și economie, vicepreședinte pe probleme financiar-economice.

Vladimir Golovatiuc indică în declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2020, că deține un autoturism Renault Kadjar, fabricat în anul 2020 și pe care l-a dobândit tot în anul 2020, în valoare de 18 150 mii de euro. Totodată, Golovatiuc declară o avere imobilă de 1033,7 metri pătrați dobândită în anul 2019 printr-un contract de vânzare-cumpărare. Valoarea bunului constituie 8700 de euro. Acesta mai deține și un apartament de 73,1 metri pătrați pe care l-a dobândit în anul 2019, în valoare de 959 891 mii lei.