Principală  —  IMPORTANTE   —   Biografia politică a lui Golovatiuc.…

Biografia politică a lui Golovatiuc. De la funcția de deputat la funcția de ambasador

Vladimir Golovatiuc, ambasadorul R. Moldova în Federația Rusă este candidatul majorității parlamentare PSRM-Șor la funcția de premier al R. Moldova. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, candidata desemnată anterior de către PSRM și-a retras candidatura.

Ziarul de Gardă a analizat biografia politică a lui Golovatiuc și vă prezintă câteva repere ale activității sale.

Vladimir Golovatiuc are 58 de ani și este originar din orașul Orhei. Acesta nu vorbește limba de stat a R. Moldova. Golovatiuc deține funcția de ambasador plenipotențiar al R. Moldova în Federația Rusă din 18 decembrie 2020. În perioada 2019 – 2020 a deținut funcția de deputat din partea PSRM în Parlamentul R. Moldova și a fost președintele Comisiei economie, buget și finanțe. La alegerile parlamentare din noiembrie 2014 din R. Moldova, Golovatiuc a candidat la funcția de deputat de pe poziția a 17-a în lista PSRM. În documentul prezentat atunci la CEC, acesta apărea ca fiind fără afiliere partinică. După alegeri, devine deputat și membru oficial al partidului. În anii 2011 și 2013, acesta a deținut funcția de director al Institutului de Modernizare al Moldovei.

Funcția de șef al Direcției de Credite BC „Fincombank” a deținut-o în perioada 2009 – 2011, iar în perioada 2008 – 2009, Golovatiuc a exercitat funcția de director general al Biroului Național de Statistică (BNS). Funcția de consultant național pe monitorizarea și evaluarea situației macroeconomice și a sectorului financiar a deținut-o în anii 2005 – 2008. Din anul 1993 până în anul 2000, Golovatiuc a deținut funcția de șef al secției de planificare și economie, vicepreședinte pe probleme financiar-economice.

Vladimir Golovatiuc indică în declarația sa de avere și interese personale pentru anul 2020, că deține un autoturism Renault Kadjar, fabricat în anul 2020 și pe care l-a dobândit tot în anul 2020, în valoare de 18 150 mii de euro. Totodată, Golovatiuc declară o avere imobilă de 1033,7 metri pătrați dobândită în anul 2019 printr-un contract de vânzare-cumpărare. Valoarea bunului constituie 8700 de euro. Acesta mai deține și un apartament de 73,1 metri pătrați pe care l-a dobândit în anul 2019, în valoare de 959 891 mii lei.

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Golovatiuc a obținut în anul 2020 venituri din salariu de la Ambasada R. Moldova în Federația Rusă în valoare de 2900 mii lei, iar de la Parlamentul R. Moldova a ridicat un salariu de 181 966,82 mii lei.

Golovatiuc declară și venituri pe care le-a obținut din înstrăinarea bunurilor mobile sau imobile. Astfel, de la DAAC-AutoSport SRL, printr-un contract de vânzare-cumpărare a automobilului a obținut 9500 de euro. De asemenea, în anul 2020, de la Parlamentul R. Moldova a ridicat o compensație anuală neimpozabilă pentru cheltuieli de tratament în valoare de 18 500 mii lei, precum și o indemnizație lunară neimpozabilă pentru transport în valoare de 68 575 mii lei.

Liderul fracțiunii parlamentare a Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) Corneliu Furculița a dat citire la începutul ședinței Parlamentului din 18 martie, unui document privind crearea unei noi majorități parlamentare privind desemnarea unui candidat la funcția de premier al R. Moldova. Furculiță însă nu a precizat cine sunt și câți deputați fac parte din noua majoritatea parlamentară.

„Anunțăm constituirea unei majorități parlamentare și invităm președintele Republicii Moldova pentru consultări cu majoritatea la ora 12:00. Consultările pot avea loc la Președinție sau Parlament, la discreția președintelui țării”, a declarat Furculiță.

Partidul Socialiștilor din R. Moldova a anunțat că își va înainta, din nou, propriul candidat pentru funcția de prim-ministru, în contextul în care, Mariana Durleșteanu, candidata desemnată anterior de către PSRM și-a retras candidatura. Anunțul a fost făcut miercuri, 17 martie, de către deputatul socialist Vlad Batrâncea, care a menționat că joi va fi anunțat numele candidatului „din partea majorității parlamentare”.

Marți, 16 martie, președinta Maia Sandu a semnat decretul prin care l-a desemnat pe Igor Grosu, președintele interimar al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) în calitate de candidat la funcția de prim-ministru. Decizia a fost luată după ce Mariana Durleșteanu, pe care socialiștii au înaintat-o la funcția de prim-ministru, a anunțat tot marți, că își retrage candidatura. Despre retragerea candidaturii ei la funcția de premier, Durleșteanu a anunțat printr-un mesaj publicat pe pagina ei de Facebook, în timp ce deputații fracțiunii PSRM se aflau, la Președinție, la consultările cu președinta R. Moldova, Maia Sandu.