LIVE/ Ședința Parlamentului a luat sfârșit cu aplauze – Ziarul de Gardă
 • LIVE/ Ședința Parlamentului a luat sfârșit cu aplauze

  LIVE/ Ședința Parlamentului a luat sfârșit cu aplauze
  08 iunie 2019 | 19:27

  Ședința Parlamentului R. Moldova are loc sâmbătă, 8 iunie, la ora 13.00, pe fundalul reglărilor de conturi dintre PDM și șeful statului, dar și a negocierilor dintre blocul ACUM și PSRM.

  Ora 20.28: Ședința Parlamentului este declarată închisă. Deputații se vor întâlni în ședință mâine, 9 iunie, la ora 9.00. Președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi a declarat că timp de trei luni, cât instituția nu a fost funcțională, s-au adunat mai multe subiecte care trebuie examinate.

  Ora 20.22: Se propune spre examinare proiectul de lege privind demiterea din funcție a directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari. Șeful SIS a fost demis.

  Ora 20.15: Se propune demiterea din funcția de director al Centrului Național Anticorupție (CNA) a lui Bogdan Zumbreanu, pe motivul necurespunderii cu cerințe legale de numire în funcție. Proiectul de lege este prezentat de deputatul ACUM Sergiu Litvinenco. Acesta invocă drept motiv și faptul că Bogdan Zumbreanu s-ar face vinovat de condamnarea R. Moldova la CtEDO în mai multe dosare. Cu 61 de voturi, șeful CNA a fost demis.

  Ora 20.10: Se propune adoptarea unei „declarații privind condamnarea tentativei de uzurpare a puterii în stat în favoarea Partidului Democrat din Moldova de către Curtea Constituțională”. Cu 61 de voturi, declarația a fost adoptată.

  Publicitate
  Publicitate

  Ora 20.00: Biroul permanent al Parlamentului a elaborat agenda unei noi ședințe a Legislativului. Agenda include, printre altele, demiterea șefilor CNA și SIS. Socialistul Vasile Bolea prezintă proiectul de lege pentru modificarea unor acte legislative.

  • Se propune modificarea legislației în sensul acordării peședintelui R. Moldova a atribuției de numire și demitere a șefului Serviciului de Protecție și Pază de Stat. Cu 59 de voturi modificarea a fost votată în două lecturi.

  Ora 19.30: Deputatul ACUM Sergiu Litvinenco susține că vor fi demiși șeful Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pînzari, și adjunctul său, Gheorghe Cavcaliuc.

  Ora 19.20. Liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, delcară în cadrul unui briefing de presă că deciziile luate astăzi în Parlament sunt o tentativă de uzurpare a puterii în stat și că PSRM și Blocul ACUM au încălcat flagrant Constituția.

  Ora 19.00: Deputații au luat o pauză de 30 de minute pentru a convoca biroul Parlamentului și a aproba agenda unei noi ședințe în care se va propune spre aprobare pachetul de legi privind „dezoligarhizarea R. Moldova”.

  Ora 18.43: Are lor învestirea noului Guvern.

  Ora 18.27: Deputații au luat o pauză pentru învestirea noului Guvern.

  Ora 18.20: Parlamentul a dat vot de încredere Guvernului Maiei Sandu.

  Publicitate

  Ora 17.40: De la tribuna Parlamentului, Andrei Năstase a dat citire declarației cu privire la recunoașterii caracterului captiv al R.Moldova. Decizia a fost aprobată cu votul a 61 de deputați.

  Ora 17.37: Igor Dodon a semnat decretul privind numirea Maiei Sandu în funcția de premier.

  Ora 17.22: Parlamentul a votat componența celor zece comisii parlamentare.

  Ora 16.31: Deputații se întrunesc în ședință pentru a decide componența Comisiilor. Totodată, președintele Igor Dodon urmează să consulte fracțiunile pentru desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.

  Ora 16.27: Parlamentul alege membrii Biroului Permanent. PSRM va avea 3 reprezentanți, PAS, PPDA și PD – câte doi reprezentanți, iar Partidul Șor, un singur reprezentant.

  Din componența Biroului Permanent al Parlamentului vor face parte:

  Vlad Batrîncea (PSRM)
  Vasile Bolea (PSRM)
  Corneliu Furculiță (PSRM)
  Sergiu Litvinenco (PAS)
  Igor Grosu (PAS)
  Liviu Vovc (PPDA)
  Maria Ciobanu (PPDA)
  2 deputați PDM
  1 deputat al Partidului Șor

  Ora 16.08: Fracțiunea PAS la înaintat la funcția de vicepreședinte pe Mihai Popșoi, iar fracțiunea PPDA pe Alexandru Slusari. Cel de-al patrulea vicepreședinte va reveni opoziției.

  Ora 16.04: Blocul ACUM propune ca Parlamentul să aibă 4 vicepreședinți.

  Ora 15.57: PSRM îl înaintează pe Ion Ceban la funcția de vicepreședinte al Parlamentului.

  Ora 15.47: Igor Dodon a felicitat-o pe Zinaida Greceanîi pentru noua funcție și i-a oferit un buchet de flori. Noua președintă a Legislativului a ținut un discurs de mulțumire de la tribuna Parlamentului.

  Ora 15.43: Cu votul a 56 de deputați din 61, Zinaida Greceanîi a fost aleasă speaker al Parlamentului.

  Ora 15.24: Procesul de vot s-a încheiat. Comisia urmează să facă totalurile și să anunțe rezultatele votării.

  Ora 15.03: A început procesul e votare a speakerului Parlamentului, care va fi ales prin vot secret de cei 61 de deputați. Zinaida Greceanîi este singurul candidat la această funcție.

  Ora 14.31: Partidul Socialiștilor a înaintat-o pe Zinaida Greceanîi la funcția de speaker al Parlamentului.

  Ora 14.30: La ședința Legislativului este prezent și Igor Dodon.

  Ora 14.20: Deputatul Vasile Bolea explică regulile privind alegerea președintelui Parlamentului. Deputații urmează să aleagă speakerul prin vot secret, iar procesul de votare va dura maxim o oră.

  Ora 13.35: Deputații au luat o pauză de 30 de minute.

  Ora 13.32: A început procedura de alegere a speakerului Parlamentului.

  Ora 13.24: Zinaida Greceanîi a declarat că deputații PSRM și ACUM au semnat o înțelegere în vederea readucerii statului R. Moldova în albia Constituționalității.

  Ora 13.22: În sală sunt prezenți 61 de deputați ai fracțiunilor PSRM, PAS și PPDA. Există cvorum, iar ședința poate fi continuată.

  Ora 13.20: În sală sunt prezenți toți 35 de deputați ai fracțiunii PSRM.

  Ora 13.18: Socialistul Eduard Smirnov enunță cererea prin care s-a solicitat convocare aședinței Parlamentului și ordinea de zi. Acesta spune că angajații Cancelariei nu sunt prezenți la Parlament.

  Ora 13.05: Socialistul Ion Ceban anunță că cei 35 de deputați din fracțiunea PSRM semnează „înțelegerea politică temporară cu blocul ACUM privind dezoligarhizarea și readucerea Republicii Moldova în albia Constituționalității”. Documentul prevede, inclusiv, numirea Zinaidei Greceanîi în funcția d epreședinte a Parlamentului și votarea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru.

  Ședința este convocată de deputații din blocul ACUM și cei din fracțiunea PSRM. Potrivit ordinei de zi, astăzi urmează a fi alese conducerea și organele de lucru ale Parlamentului, aprobat programul de activitate și lista membrilor Guvernului, precum și adoptate câteva proiecte de lege.

  La sediul Parlamentului a venit președintele Igor Dodon, iar în fața instituției sunt parcate, inclusiv, automobilele ambasadorului Federației Ruse în R. Moldova și ambasadorului SUA la Chișinău.


  Andrian Candu a declarat că fracțiunea PDM nu a fost invitată la ședință.

  Cronologia ultimelor evenimente de pe scena politică:

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate joi, 27 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale (CSE)…
  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  „La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord

  Aproximativ 1 miliard de lei din portofoliul Microinvest este destinat sectorului Agro. Agricultorii din toată țara își finanțează cele mai moderne proiecte, beneficiind de suport financiar și soluții personali…
  „La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord

  Mesajul prim-ministrei Gavrilița după ce Promo-LEX a anunțat că regretă declarațiile ei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița

  „Acuzația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de…
  Mesajul prim-ministrei Gavrilița după ce Promo-LEX a anunțat că regretă declarațiile ei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița