Principală  —  IMPORTANTE   —   Lista condițiilor pe care le-ar…

Lista condițiilor pe care le-ar fi înaintat Dodon lui Plahotniuc

Foto: protv.md

În timp ce Igor Dodon și conducerea PSRM declarau că nu-și doresc o alianță cu Partidul Democrat din Moldova, aceștia purtau negocieri pentru formarea unei coaliții de guvernare. Cel puțin acest lucru a declarat vicepreședintelele PDM, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă, organizate după ce șeful statului a anunțat că nu va dizolva astăzi Parlamentul și va aștepta un compromis între PSRM și blocul ACUM, iar între timp va discuta situația creată cu ambasadorii Federației Ruse, UE și SUA la Chișinău.

Andrian Candu susține că PSRM discută formarea unei majorități parlamentare cu Blocul ACUM doar pentru că ieri, 7 iunie, PDM a refuzat condițiile șefului statului, înaintate pe ultima sută de metri a negocierilor PDM-PSRM. Candu afirmă că Blocul ACUM ar putea cădea pradă capcanei

Vicepreședintele PDM, Andrian Candu afirmă că Igor Dodon a mers cu un document în limba rusă la sediul PDM, unde a discutat cu Vladimir Plahotniuc.

Andrian Candu a anunțat câteva dintre „criteriile de bază pentru formarea coaliției”. Potrivit acestuia, socialiștii în frunte cu Igor Dodon ar fi cerut:

  • păstrarea neutralității R. Moldova;
  • federalizarea R. Moldova și acordării unui statut special regiunii transnistrene;
  • inițierea negocierilor între R. Moldova, Uniunea Europeană și Federația Rusă privind politica de comerț;
  • schimbarea Constituției R. Moldova astfel încât președintele țării să fie ales de Parlament;
  • acordarea următoarelor funcții și ministere: vicepremier pentru reintegrare, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării, Ministerul Finanțelor, Ministerului Afacerilor Externe și Ministerul Educației;
  • întoarcerea tuturor competențelor președintelui țării deținute până la 1 octombrie 2016, inclusiv controlul asupra Serviciului de Informații și Securitate;
  • scoaterea interdicțiilor aplicate televiziunilor ruse de a retransmite pe teritoriul R. Moldova;
  • efectuarea reformei administrației publice locale și alegerea primarului de Chișinău fără participarea suburbiilor orașului.

Potrivit lui Candu, dacă Dodon va nega existența documentului și întâlnirii cu Plahotniuc, vor fi făcute publice dovezi.

Între timp, PDM anunță proteste, așteaptă demisia lui Igor Dodon și cere alegeri parlamentare anticipate. PDM susține că nu a fost invitat la ședința de astăzi a Parlamentului.