Infografic/ Pensiile lunare ale deputaților în anul 2019 – Ziarul de Gardă
 • Infografic/ Pensiile lunare ale deputaților în anul 2019

  Infografic/ Pensiile lunare ale deputaților în anul 2019
  Colaj foto: ZDG
  04 mai 2020 | 13:29

  15 deputați pensionari au activat, pe parcursul anului 2019, în Parlamentul R. Moldova. Astfel, pe lângă salariile de funcție, aceștia au beneficiat și de pensie.

  Cei mai mulți bani din pensie în 2019 i-a încasat președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi. Aceasta a raportat o pensie lunară de aproximativ 11,2 mii de lei. Topul este completat de către democratul Dumitru Diacov, care ridică lunar, din pensie, 10 mii de lei.

  Ziarul de Gardă a analizat declaraţiile de avere și interese ale parlamentarilor din 2019 şi vă prezintă valoarea pensiilor ridicate de aceștia pe parcursul anului trecut.

  PDM și PSRM au cei mai mulți deputați care primesc pensii

  Cei mai mulți pensionari în actualul Parlament al R. Moldova sunt în fracțiunile Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și a Partidului Democrat din Moldova (PDM). Din ambele partide, câte cinci legislatori beneficiază de pensii lunare.

  Cea mai mare pensie îi revine președintei Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, ea fiind urmată de președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov.

  Publicitate

  Pensiile deputaților PSRM

  Zinaida Greceanîi, 64 de ani, președinta Parlamentului R. Moldova, declară că pe parcursul anului 2019 a primit 135 mii de lei pentru pensie, adică aproximativ 11,2 mii de lei lunar. Totodată, deputata a mai încasat 12 mii de lei compensație și 6 mii de lei alocație de stat, pe lângă salariul de 148 mii de lei.

  În anul 2019, pensia celui mai vârstnic deputat din Legislativul R. Moldova, socialistul Eduard Smirnov, în vârstă de 80 de ani, a constituit 51 mii de lei, adică 4,3 mii de lei lunar. Totodată, pe lângă salariul de 176 mii de lei, în 2019, deputatul a primit și indemnizații în valoare de 115 mii de lei.

  În 2019, membrul fracțiunii PSRM, Anatolie Labuneț, 63 de ani, a primit 51 mii de lei pensie MAI, ceea înseamnă 4,2 mii de lei lunar. La salariul de parlamentar de 97 mii de lei, Labuneț a mai încasat, în 2019, și o indemnizație de 57 mii de lei.

  Chiril Tatarlî, 67 de ani, fostul președinte al raionului Taraclia, actualul membru al fracțiunii PSRM, declară că în 2019, a încasat 28 mii de lei pentru pensie, adică 2,3 mii de lei lunar. Pentru activitatea sa în legislativ, deputatul a primit un salariu de 125 mii de lei.

  Pe parcursul anului 2019, deputatul Gheorghii Para, (67 de ani) afirmă că a primit din Fondul de pensii al Federației Ruse 72 de mii de lei, adică 6 mii de lei lunar. Deputatul PSRM care reprezintă circumscripția uninominală nr. 49, la Est de R. Moldova, declară că, pe lângă salariul de 100 mii de lei, a primit și indemnizații în valoare 95 mii de lei.

  Pensiile deputaților PDM 

  Dumitru Diacov, 68 de ani, președintele fracțiunii PDM în Parlament, a înacasat, pe parcursul anului 2019, 120 mii de lei din pensie, adică 10 mii de lei lunar. De asemenea, după 26 de ani de activitate în legislativ, Diacov declară, în 2019, 133 mii de lei din salariu, dar și 59 mii de lei din indemnizații.

  Efrosinia Grețu, 57 de ani, deputata PDM, care reprezintă în Parlament circumscripția uninominală nr. 41, Leova, declară că a primit în 2019, din pensie, 93 mii de lei, ceea ce înseamnă că pensia lunară a parlamentarei a constituit 7,7 mii de lei. Totodată, pe lângă salariul de 116 mii de lei, deputata, a încasat 28 mii de lei drept indemnizații, dar și compensații în valoare de 82 mii de lei de la Parlament, 1,2 mii de lei indemnizații de la CNAS și 7 mii de lei indemnizații de la Consiliul raional Leova. 

  Publicitate

  Elena Bacalu, 58 de ani, membra fracțiunii PDM și deputata care reprezintă circumscripția uninominală nr. 42, Cantemir, în Parlament, declară că, în 2019 a primit 84 mii de lei pentru pensie, echivalentul a 7 mii de lei lunar. Totodată, în 2019, salariul parlamentarei a constituit 131 mii de lei. Ea a primit indemnizații în valoare de 82 mii de lei.

  Svetlana Rotundu, 57 de ani, vicepreședinta fracțiunii PDM, a declarat că pe parcursul anului 2019, a primit, din pensie, 83 mii de lei, adică – 6,9 mii de lei lunar. Totodată, pentru activitatea parlamentară, deputata a încasat 104 mii de lei salariu, dar și compensații în valoare de 72 mii de lei. De asemenea, aceasta mai declară 127 mii de lei pentru activitatea sa în Consiliul raional Șoldănești.

  Ludmila Guzun, 58 de ani, deputata PDM, care reprezintă circumscripția uninominală nr. 16, Ungheni în Parlament, declară că, în 2019, a primit 48 mii de lei pentru pensie, adică 4 mii de lei lunar. Totodată, veniturile salariale ale parlamentarei au constituit 91 mii de lei, la care se mai adaugă și indemnizații în valoare de 111 mii de lei. De la Consiliul raional Ungheni, Ludmila Guzun a încasat alte 57 mii de lei.

  Infografic ZDG: Pensiile lunare ale deputaților în 2019

  Pensiile deputaților Blocului ACUM

  În anului 2019, Chiril Moțpan, 61 de ani, membru al fracțiunii Platforma DA, Blocul ACUM, a primit o pensie militară în valoare de 73 mii de lei, adică 6 mii de lei lunar. Totodată, pe lângă salariul de 127 de mii de lei, deputatul a încasat compensații în valoare de 73 mii de lei și indemnizații de peste 32 mii de lei.

  Maria Ciobanu, 67 de ani, vicepreședinta fracțiunii Platforma DA, Blocul ACUM, a primit, pe parcursul anului 2019, pensie în valoare de 66 mii de lei, ceea ce reprezintă 5,5 mii de lei lunar. Totodată, parlamentara a încasat, în 2019, pentru salariu – 160 de mii de lei, compensații în valoare de 82 mii de lei și o altă indemnizație de o mie de lei.

  Oazu Nantoi, 72 de ani, membrul fracțiunii parlamentare PAS, Blocul ACUM, nu și-a depus, deocamdată, declarația de avere și interese pentru 2019.

  Pensiile deputaților fracțiunii Partidului ȘOR

  Reghina Apostolova, 68 de ani, membra fracțiunii partidului ȘOR, în anul 2019, a încasat 49 mii de lei din pensie, ceea ce înseamnă că lunar a primit aproximativ 4 mii de lei. Totodată, pentru activitatea sa în Legislativ, deputata a ridicat un salariu de 96 mii de lei, 26 mii de lei drept compensații și puțin peste 33 mii de lei – indemnizații de la Parlament, iar aproximativ 7 mii de lei – indemnizații de la CNAS.

  Pensiile deputaților grupului parlamentar PRO Moldova

  Grigore Repeșciuc, 53 de ani, membrul Grupului parlamentar „PRO Moldova”, care reprezintă în legislativ circumscripția nr. 35, Căușeni, în 2019, a încasat 26 mii de lei – pensie MAI, ceea ce reprezintă 2 mii de lei lunar. Totodată, pe parcursul anului 2019, Repeșciuc a primit 128 mii de lei pentru activitatea sa în Parlament. 

  CNAS: Mai mult de jumătate dintre pensionari trăiesc la limita sărăciei

  La sfârșitul anului 2019, potrivit Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS), peste 528 mii de persoane primeau pensii pentru limita de vârstă în R. Moldova.

  Mai mult de jumătate dintre ele au trăit, în 2019, la limita sărăciei, având pensii minime (1079 de lei) sau medii lunare (1840 de lei) care abia depășeau minimul de existență pentru vârstnici (1707 de lei).

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Angajări fictive la o primărie din Edineț. Primarul satului Goleni, reținut pentru 72 de ore după ce a fost denunțat la CNA de o subalternă pentru că și-ar fi însușit salariul acesteia

  Centru Național Anticorupție (CNA) anunță miercuri, 6 iulie, că primarul satului Goleni din raionul Edineț, cercetat penal de ofițerii Direcției Generale Teritoriale Nord a CNA și procurorii oficiului Nord al P…
  Angajări fictive la o primărie din Edineț. Primarul satului Goleni, reținut pentru 72 de ore după ce a fost denunțat la CNA de o subalternă pentru că și-ar fi însușit salariul acesteia

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler