Principală  —  IMPORTANTE   —   Înaltul Reprezentant al UE Josep…

Înaltul Reprezentant al UE Josep Borrell declară că votul parlamentar împotriva CC este o încercare de subminare a statului de drept

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, declară că voturile deputaților împotriva Curții Constituționale reprezintă un atac flagrant asupra ordinii constituționale a R. Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept. Reacția vine după ce deputații PSRM – Șor au acordat vot de neîncredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale, au anulat numirea Domnicăi Manole la CC și au adoptat o decizie de nerecunoaștere a avizului Curții Constituționale din 15 aprilie 2021 cu privire la condițiile de dizolvare a Parlamentului.

„În temeiul Constituției Republicii Moldova, Curtea Constituțională este independentă de orice altă autoritate publică și se supune doar Constituției. Prin urmare, Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale de „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de deciziile acesteia. Astfel, voturile și declarațiile de vineri constituie un atac flagrant asupra ordinii constituționale a Republicii Moldova și sunt o încercare de a submina statul de drept. UE reamintește că toți actorii politici din Republica Moldova trebuie să respecte deciziile Curții Constituționale. Independența Curții Constituționale este vitală pentru asigurarea statului de drept și a mecanismelor democratice – ambele fiind principii fundamentale pe care Republica Moldova și le-a asumat în cadrul Acordului de Asociere UE – Republica Moldova”,

La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat la 23 aprilie o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

Tot vineri, 23 aprilie, socialiștii împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.