Principală  —  IMPORTANTE   —   Mesajele președintelui Consiliului European și…

Mesajele președintelui Consiliului European și președintei Comisiei Europene după votul din Parlament împotriva Curții Constituționale

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel, au publicat pe Twitter mesaje în care îndeamnă politicienii de la Chișinău să respecte Constituția și statul de drept. Reacțiile vin după ce deputații PSRM-Șor au dat vineri, 23 aprilie, vot de necredere pentru trei judecători ai Curții Constituționale și au numit un nou judecător în locul Domnicăi Manole.

„Am exprimat sprijin deplin eforturilor ei (n.r. Maiei Sandu) de reformă și de asigurare a respectării statului de drept. Soluțiile disensiunilor politice trebuie găsite în cadrul Constituției”, a menționat președinta Comisiei Europene.

În cadrul unei discuții purtate cu președinta Maia Sandu, președintele Consiliului European, la rândul său, a exprimat sprijinul deplin al UE pentru agenda de reforme. Totodată, Charles Michel a scris pe Twitter că acțiunile din Parlament îndreptate împotriva Curții Constituționale reprezintă un atac clar asupra independenței instituției: „Facem apel la toți actorii politici să respecte pe deplin Constituția și statul de drept”.

La propunerea socialiștilor, majoritatea parlamentară formată din PSRM – ȘOR a aprobat la 23 aprilie o Hotărârea cu privire la anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională. Ulterior, la propunerea tot a socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale (PG), Boris Lupașcu, a fost numit judecător la Curtea Constituțională.

Tot vineri, 23 aprilie, socialiștii împreună cu deputații Partidului Politic „Șor” au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale: Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.