Principală  —  Blog  —  Gastronomie   —   GASTRONOMIE/ Cremă de zahăr ars

GASTRONOMIE Cremă de zahăr ars

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ:
1 litru de lapte integral (minimum de 3,5% grăsime)
8 ouă
1 praf de sare
150 de grame de zahăr
1 păstaie de vanilie sau 1-2 linguri de extract de vanilie sau
1 plic de zahăr vanilat

PENTRU CARAMEL:
200 de grame de zahăr tos

PREPARAREA:
1. Se pune laptele pe foc, să se înfierbânte, într-o cratiță cu fundul mai gros. În cazul în care aveți o păstaie de vanilie, aceasta se crestează pe lungime și se încorporează în lapte pentru a-l aromatiza.
2. Ouăle întregi se pun într-un castron mare. Se adaugă sarea, 150 de grame de zahăr și vanilia (dacă folosim extract sau zahăr vanilat). Se mixează până când ouăle devin cremoase și cresc în volum. Când laptele s-a înfierbântat (fără a-l aduce la punctul de fierbere), se toarnă treptat peste crema de ouă, amestecând cu un tel în formă de pară. Se încorporează cât mai multă spumă de la suprafață în compoziția lichidă, apoi se lasă deoparte, iar spuma va mai scădea.
3. Într-o cratiță, la foc potrivit, se caramelizează zahărul pentru caramel. Zahărul trebuie să devină brun-auriu, dar, în niciun caz, nu trebuie să ardă. Eu îl prefer cu o nuanță mai brună, dacă e abia galben mi se pare mult mai dulce.
4. Vom avea nevoie de 8 forme dintr-un material termorezistent, cu volumul de aproximativ 250 de ml. Eu am folosit vase ceramice. Între timp, se preîncălzește cuptorul la 150°C. Caramelul fierbinte se distribuie în cele 8 forme, care se înclină ușor, ca să se prelingă puțin și pe pereții acestora. Atenție, caramelul e foarte fierbinte și arsurile sunt extrem de dureroase!
5. Între timp, compoziția de ouă și lapte a stat deoparte, iar spuma a scăzut. Dacă mai are ceva spumă, e bine să fie culeasă ușor cu o lingură. După aceea, se împarte compoziția egal în forme și acestea se aranjează într-o tavă adâncă pentru cuptor.

GĂTIREA LA CUPTOR, ÎN BAIN-MARIE:
6. Se toarnă apă fierbinte în tavă, până la ¾ din înălțimea formelor și imediat se dă tava la cuptorul preîncălzit la 150°C, la o înălțime medie. Crema de zahăr ars se coace în bain-marie timp de 50 de minute – 1 oră. Eu am ținut-o la cuptor timp de 55 de minute.
7. Se lasă vasele cu cremă să se răcorească în tava cu apă, apoi Delegația UE te invită la o serie de concerte de muzică clasică se scot și se dau la frigider pentru minimum 3 ore, preferabil peste noapte, înainte de a fi servite.

SERVIREA
Pentru servirea cremei de zahăr ars, se trece cu un cuțit cu lama subțire de jur împrejurul formei, desprinzând crema de pereții acesteia. Se așază deasupra formei o farfurioară și se răstoarnă crema dintr-o singură mișcare. Farfuria trebuie să fie suficient de mare ca să încapă și siropul care se va scurge în jurul cremei. Se bate ușor forma în care s-a copt crema și se ridică, lăsând crema să cadă pe farfurie. Gata de servire! Să aveți poftă!