(doc) Istoria viitorului sediu al PDM, construit pe banii Băncii de Economii a Moldovei – Ziarul de Gardă
 • (doc) Istoria viitorului sediu al PDM, construit pe banii Băncii de Economii a Moldovei

  (doc) Istoria viitorului sediu al PDM, construit pe banii Băncii de Economii a Moldovei
  30 noiembrie 2017 | 16:10

  Andrian Candu, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) a recunoscut că formațiunea condusă de nașul său, Vladimir Plahotniuc, se va muta într-un sediu nou. Imobilul se află pe str. Armenească 44/3 la câteva sute de metri de reședința celor doi și a fost construit în timp ce se afla în proprietatea Partidului Comuniștilor din R. Moldova în urma unui credit luat de partidul lui Voronin de la Banca de Economii a Moldovei. 

  „Pe parcursul ultimului an am fost în căutarea unui sediu. El a fost identificat, s-a negociat cu proprietarul acelui sediu. Din câte cunosc, lucrările de renovare și le-a asumat proprietarul, iar ce ține de chirie, încă negociem. E nevoie de spații de lucru, birouri pentru vicepreședinți, săli de ședință, de presă… Vom trece în sediul nou când vor fi finalizate lucrările, până la sărbători sau după, vedem”, a declarat presei Andrian Candu, unul din vicepreședinții PDM, tot el, președintele Parlamentului R. Moldova.

  Pe clădirea care a aparținut până la începutului anului 2017 Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM) și despre care se menționa că va deveni sediul partidului, în perioada în care formațiunea lui Vladimir Voronin era la guvernare, a apărut logoul Partidului Democrat din Moldova (PDM). La începutul acestui an, PCRM a vândut clădirea firmei „Constar Invest” SRL, companie deținută de firma Jarrow Business S.A din Belize. 

  Joi, 30 noiembrie 2017: Mai mulți muncitori lucrează la sigla PDM de pe viitorul sediu al partidului

  Construcția clădirii a început în iunie 2006, după ce Partidul Comuniștilor a obținut autorizație de construcție. Pe 2 aprilie 2009, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, comuniștii au obținut și terenul, cumpărându-l de la Primăria mun. Chișinău.  Clădirea se află în perimetrul străzilor Armenească și Bulgară, în spatele Camerei Înregistrării de Stat a R. Moldova. PCRM a primit terenul pe când la conducerea Primăriei, dar şi a Consiliului Municipal Chişinău se aflau membri ai PCRM. Primar era Vasile Ursu, ulterior ajuns vice-ministru al Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, care-l avea în calitate de şef pe Vladimir Baldovici, deţinătorul firmei de construcţii “Stayer” SRL. Anume această firmă de construcţii a fost implicată în construcția controversatei clădiri din centrul Chişinăului. În noiembrie 2008, când imobilul abia se construia, ZdG a scris că imobilul se ridica pe un teren de joacă pentru copii și pe „fundamentul” mai multor şmecherii. După ce au pus mâna pe teren, proprietarii au încercat să acapareze tot spaţiul din jurul locului respectiv.

  Publicitate

  Oleg Cernei, pe atunci consilier municipal din partea fracţiunii AMN, ne spunea în 2008 că, în 2006, la o şedinţă a CMC, reprezentanţi ai PCRM au prezentat un proiect ad hoc prin care se cerea terenul respectiv, pentru construcţia viitorului sediu al partidului. „Proiectul de hotărâre a fost votat de către membrii PCRM, dar şi de către consilierii PPCD”, susţinea Cernei.

  Clădirea de pe str. Armenească în decembrie 2011

  „Suprafaţa totală a terenului, oferită pentru construirea sediului PCRM, este de 24 ari şi 70 m.p.”, ne-a spus, tot în 2008, Igor Cristal, şeful Secţiei Relaţii Funciare din cadrul Primăriei Chişinău.  Mai multe persoane din apropiere s-au declarat atunci nemulţumite de această construcţie. Ne spuneau că nepoţii şi copiii lor nu mai au unde să se joace. „Le-au stricat terenul de fotbal, iar în parcul de lângă clădire, unde nu este construit nimic, nu fac curat”, susţine o bătrânică. “La mine copiii au crescut pe acele terenuri de joacă”, susţine alta. Toţi, însă, erau resemnați: „Nu mai putem face nimic. Comuniştii nu ne ascultă pe noi. Dacă au de făcut ceva, cu siguranţă, nu-i opreşte nimeni”, susţineau vecinii noului sediu.

  Tot în 2008, Vladimir Baldovici, la una din şedinţele Guvernului, nu a negat faptul că „Stayer” SRL era angajată la consrucţia respectivei clădiri, care, urma să devină noul sediu al PCRM. Acesta ne-a zis: „Da cine v-a spus că „Stayer” construieşte?” Baldovici ne-a îndemnat apoi să-i întrebăm pe muncitori ce firmă reprezintă. Muncitorii au fost şi ei secretoşi, atunci când i-am întrebat ce firmă a contractat construcţia. Unii dintre ei ne-au spus: “Conducerea construieşte”. Alţii ne-au îndemnat să ne uităm pe salopeta în care sunt îmbrăcaţi. Acolo am desluşit inscripţionat cuvântul „Stayer”.

  În una dintre vizitele efectuate în teritoriu, Veaceslav Untilă, pe atunci deputat AMN, astăzi președinte aal Curții de Conturi a declarat că o parte din banii destinaţi reconstrucţiei Mănăstirii Căpriana ar fi fost folosiţi la construcţia acestui edificiu . „Acest lucru a fost posibil pentru că principalul furnizor de materiale de construcţie pentru mănăstire este şi principalul furnizor pentru sediul PCRM. Altfel spus, cei care construiesc, puteau spăla o parte din bani, fără ca cineva să afle unde s-au dus aceştia. Desigur, este regretabil că banii pe care agenţii economici şi oamenii de rând i-au oferit pentru reconstruţia mănăstirii au fost cheltuiţi în alte scopuri”, a mai spus Untilă, în 2008.

  22 de milioane de lei de la Banca de Economii

  În 2007, Comuniștii au contract credite de la Banca de Economii a Moldovei pentru a construi clădirea. Inițial, clădirea a fost pusă în gaj pentru suma de 12 milioane de lei, iar ulterior, suma datoriei a ajuns la 22 de milioane de lei. Ulterior, datoriile au fost stinse, deși, până în decembrie 2016, pe imobil a fost aplicat sechestru. La scurt timp după ce sechestrul a fost scos, clădirea a fost vândută firmei „Constar Invest”, contractul fiind înregistrat pe 5 ianuarie 2017.

  În 2013, atunci când o comisie parlamentară investiga fraudele din sistemul bancar, inclusiv de la BEM, ZdG a încercat să afle ce s-a întâmplat cu datoria pe care PCRM o avea către bancă, dar, fără succes.

  Citiți și: Prietenia dintre PCRM şi BEM

  Publicitate

  După ce clădirea și-a schimbat proprietarul, liderul PCRM Vladimir Voronin a precizat că aceasta a fost vândută „pentru că PCRM  a rămas fără surse de existenţă, în primul rând. Şi, în al doilea rând, nu a fost bine chibzuit acest proiect. Nu l-am putut gestiona cu aşa dimensiuni. Ne costa foarte scump. L-am dat cu cât l-am construit – cu 26 de milioane de lei”, a menţionat liderul PCRM la PROTV Chișinău, citat de moldova.org.  Potrivit lui, PCRM şi-a achitat datoriile şi creditele, inclusiv creditul de 22 milioane de lei contractat de la BEM. „Şi am rămas cu zero. Nu avem bani, nu avem probleme. Am rămas cu amintirea”, a adăugat Voronin.

  În 2017, Rise Moldova a scris că firma „Constar Invest” SRL, al cărui beneficiar se ascundea în Belize era reprezentat în R. Moldova de un personaj-cheie din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, actualul lider al PDM. Astfel, încă din 2006 moldoveanul Serghei Noscov reprezenta interesele companiei la Chișinău. Tot el a fost cel care, în numele companiei offshore, l-a numit pe Serghei Daşevskii administrator al firmei Constar Invest SRL. Jurnaliștii de la Rise Moldova au scris că Noscov este un personaj-cheie în administrarea afacerilor controlate de Vladimir Plahotniuc. Una dintre aceste afaceri este Nobil Club SRL, care administrează hotelul Nobil din Chișinău.

  Iată ce spunea în urmă cu câteva luni Vladimir Voronin, președintele PCRM, într-un interviu pentru ZdG, despre clădirea care acum devine noul sediul al PDM.

  Sediul pe care-l construia PCRM pe str. Armenească a ajuns acum la niște persoane apropiate lui Plahotniuc. Puteți să ne spuneți cum s-a întâmplat asta?

  — Noi l-am construit împreună cu firma ceea care ni l-a construit. Noi am avut acolo numai o cotă, în acel sediu, și am dat garanții că rambursăm această cotă. Au trecut 8 ani de zile și noi ceva-ceva am rambursat, dar mai mult n-am avut posibilități și am fost nevoiți să vindem această cotă a noastră.

  — Asta înseamnă că o firmă care era apropiată lui Plahotniuc a construit?

  — Eu nu știu cu cine-s apropiați ei. Idee n-am. Iar mata umbli cu Plahotniuc. Voi luați și-i construiți un monument ceva… Nicio întrebare nu scapă fără Plahotniuc.

  Astăzi, conform datelor de la Cadastru, clădirea rămâne în proprietate firmei „Constar Invest”. În urmă cu câteva luni, administratorul acestei companii a fost schimbat. Serghei Daşevskii a fost înlocuit cu un oarecare Serghei Orlov. Compania „Constar Invest” are adresa juridică în clădirea din str. Armenească 44/3.

  Actualul sediu central al Partidului Democrat din Moldova se află pe str. Tighina din capitală, într-o clădire care aparține președintelui de onoare al partidului, Dumitru Diacov. Vladimir Plahotniuc și Andrian Candu, doi dintrel liderii PDM locuiesc pe str. Bulgară, la câteva sute de metri de viitorul sediul al Partidului Democrat din Moldova. Candu s-a mutat în blocul în care locuiește Vladimir Plahotniuc în 2017.

   Citiți și: Anul 2016: Deputaţii la cumpărături
  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  LIVE VIDEO/ Protest în fața Primăriei, după decesul copilului de doi ani care a murit strivit de o creangă într-un parc din Capitală: „Noi vrem ca să fie sancționată incompetența”

  Mai multe persoane protestează loc luni, 16 mai, în fața Primăriei municipiului Chișinău, după ce o fetiță de doi ani a murit strivită de o creangă ce a căzut peste ea dintr-un copac. Incidentul s-a produs sâmb…
  LIVE VIDEO/ Protest în fața Primăriei, după decesul copilului de doi ani care a murit strivit de o creangă într-un parc din Capitală: „Noi vrem ca să fie sancționată incompetența”

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler