Principală  —  IMPORTANTE   —   (doc) Campania electorală a candidatei…

(doc) Campania electorală a candidatei lui Șor, finanțată din afaceri de pe Aeroportul Internațional Chișinău

Foto: facebook.com/partidulshor

Fondatorii și administratorii unor localuri din incinta Aeroportului Internațional Chișinău, Liubovi Bublii și Sergiu Pavlușcenco, ar fi principalii sponsori ai partidului „Șor” în campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai, la care formațiunea politică are trei candidați: viceprimara de Orhei, Reghina Apostolova, pretinde la fotoliul de primar al mun. Chișinău, vicepreședinta partidului, Marina Tauber, aspiră la funcția de primar în localitatea Jora de Mijloc din raionul Orhei, iar șeful fracțiunii din Consiliul Municipal Orhei, Pavel Verejanu, a intrat în competiția pentru funcția de edil al mun. Bălți. Persoane cu nume similare sunt fondatoare ale firmei „Aerofood” SRL și au donat partidului 220 de mii de lei. Banii, susține Ilan Șor în raportul privind gestiunea financiară, au fost cheltuiți pentru panouri publicitare.

Sergiu Pavlușcenco a donat Partidului Șor 120 de mii de lei, iar Liubovi Bublii – 100 de mii de lei.

Foto: facebook.com/liubovibublii

Persoane cu nume similare figurează drept fondatori la „Aerofood” SRL, firmă care gestionează cel puțin cinci localuri amplasate pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău: cafenelele „Plai” și „Green Cafe”, barul din sala de plecări „Fly Away„, un bar în sala Delegațiilor oficiale „VIP” și o cantină cu bufet de tip deschis, cu o capacitate de 230 de locuri.

Sergiu Pavlușcenco a devenit proprietar al afacerii „Aerofood” SRL în aprilie 2017, substituindu-l în calitatea de fondator pe Vadim Fostescu, care în prezent este juristul companiei SRL „Dufremol”, deţinătoarea magazinelor duty free cu acelaşi nume gestionate de familia Șor.

Liubovi Bublii s-a numărat printre susținătorii lui Ilan Șor și în vara anului 2016, când acesta a fost plasat în arest preventiv fiind cercetat în cel de-al doilea dosar penal pe numele său.

Ilan Șor, prima persoană pusă sub acuzare în dosarul furtului miliardului, la 6 mai 2015, dar care nici până în prezent nu a fost deferit justiției, chiar dacă ambele Rapoarte Kroll îl identifică drept principalul beneficiar al furtului din sistemul bancar, este președinte al Consiliului de Administrație (CA) al „Avia Invest” SRL, compania care deține în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău. Șor declară însă că această funcție nu-i oferă niciun avantaj financiar. Chiar dacă a fost desemnat președinte al CA „Avia Invest” SRL încă la 1 noiembrie 2014, deoarece compania SRL „Dufremol” al cărei director general era, închiria cele mai mari spaţii și asigura 60% din veniturile nonaeronautice ale aeroportului, în prezent, Ilan Șor susține, în actul de avere și interese pentru 2017, că nu are nicio afacere pe teritoriul Aeroportului.

Citiți: (doc) Datorii de 57 de milioane de lei și salariu modest la Primărie: averea oficială a lui Ilan Șor

În Raportul privind gestiunea financiară pentru prima săptămână de campanie electorală, Partidul Șor susține că cele două persoane de afaceri sunt unicii donatori, iar cei mai mulți bani, 219 047 de lei, au fost utilizați pentru promovarea imaginii candidatei Reghina Apostolova, mai exact, pentru panouri publicitare. Odată cu lansarea în campania electorală, primarul de Orhei a lansat mai multe spoturi de promovare a Reghinei Apostolova și a organizat mai multe întâlniri ale candidatei partidului său cu locuitorii din Chișinău, cheltuielile pentru producerea filmulețelor video sau pentru desfășurarea întrunirilor nu au fost însă reflectate financiar.

Ilan Șor a fost reținut la 22 iunie 2016 în cel de-al doilea dosar pe numele său. Un an mai târziu, la 21 iunie 2017, controversatul businessman, primar al orașului Orhei și lider al partidului care-i poartă numele, a fost condamnat de magistratul Andrei Niculcea de la Judecătoria Chișinău la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivăIlan Șor se află în libertate, fiind sub control judiciar, chiar dacă numele său figurează în ambele rapoarte Kroll drept unul dintre principalele personaje implicate în frauda bancară.

La 12 februarie, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmează a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată. Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza

Ilan Șor este prima persoană pusă sub acuzare în dosarul furtului miliardului, fiind reținut la 6 mai 2015Primul dosar pe numele său, în care este cercetat pentru implicare în jaful din sistemul bancar, însă nu are vreo finalitate până în prezent. După ce a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de abuz în serviciu în dosarul BEM, Ilan Șor a fost eliberat pentru a participa în campania electorală pentru alegerile generale locale din 15 iunie 2015.

Foto antet: facebook.com/partidulshor