Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum comentează Gațcan victoria obținută…

Cum comentează Gațcan victoria obținută pe timp de coronavirus și cum planifică să își ajute alegătorii de la Hâncești

Noul deputat al Partidului Socialiștilor, care și-a câștigat locul în Parlament pe timp de coronavirus, spune că nu își regretă victoria de la Hâncești și că în limita posibilităților, va contribui cu cele necesare pentru depășirea situației. Ștefan Gațcan declară că autoritățile își fac bine datoria și că dacă este necesar, se poate oferi voluntar pentru a ajuta în lupta cu COVID-19.

Ștefan Gațcan a câștigat mandatul de deputat în circumscripția Hâncești cu doar circa 5 500 de voturi, asta deși au existat solicitări pentru amânarea scrutinului din cauza răspândirii infecției cu COVID-19. Pe fundalul recomandărilor autorităților de a sta acasă, la alegerile de la Hâncești s-au prezentat la urne doar 23% din numărul alegătorilor incluși în listele electorale.

În prezent, raionul Hâncești se află pe a doua poziție, după Chișinău, în raport cu numărul de cazuri de infecție cu coronavirus. Potrivit datelor din 23 martie, la Hâncești sunt diagnosticate cu COVID-19 deja 16 persoane, iar unele localități sunt în carantină.

Întrebat cum își apreciază victoria pe fundalul unei răspândiri rapide a virusului în circumscripția în care oamenii au trebuit să iasă la vot chiar dacă li se recomanda să stea acasă, Ștefan Gațcan spune că opinia sa nu contează în aceste circumstanțe, or decizia cu privire la desfășurarea scrutinului a fost luată de organele abilitate.

„Eu sunt cetățean al R. Moldova și mă conformez deciziilor luate de organele de stat. Dacă Comisia Electorală Centrală a găsit de cuviință ca aceste alegeri să aibă loc, eu nu pot să spun că am fost pro sau contra. Eu m-am conformat acelor rigori și decizii care au fost făcute de instituțiile de stat”, a declarat Gațcan pentru ZdG.

Totodată, deși Hânceștiul se află pe locul doi după numărul de cazuri confirmate cu COVID-19, Gațcan spune că „statutul epidemiologic din Hâncești nu este mai grav decât statutul epidemiologic din celelalte raioane”, pentru că suntem la o fază incipientă a transmiterii virusului.

Candidatul PSRM a mai subliniat că în ziua alegerilor s-au luat măsuri pentru a se asigura faptul că virusul nu este transmis.

„Nu a fost aglomerație la secțiile de votare. S-au folosit dezinfectanți, s-a respectat distanța. La vot a fost populația tânără. Sunt bucuros că la vot au ieșit tinerii. Dacă votau pe altcineva, eu cu toată responsabilitatea nu avea să zic niciun cuvânt”, spune medicul.

Donații pentru Hâncești din partea „Extramed”

După ce și-a câștigat mandatul de deputat, Ștefan Gațcan a făcut donații pentru cele două sate din Hâncești, care se află acum în carantină: Sofia și Bălceana. Potrivit lui Gațcan, care este în prezent director general al Centrului Medical „Extramed”, donațiile au fost făcute din partea clinicii pe care o conduce, dar și din partea SRL-ului „Bicor”.

Foto: Facebook/Mariana Rață

„Chestiile astea eu vreau să fie confidențiale, pentru că sensul meu nu este de a le arăta. Am adus dezinfectate, măști, mănuși și alte echipamente, de la clinica „Extramed”. Le-am dat viceprimarului de la Bălceana și i-am lămurit să le împartă în comunitate. Este doar un gest. Săptămâna asta putem. O să mai dăm comandă de măști și cum va fi posibil, cu titlu gratuit, o să le oferim. Lucrul ăsta nu vreau să îl fac public. E făcut din inimă. Eu singur, personal, le-am dus. Lucrurile astea o să le facem din suflet. În afară de asta, am să duc și la Ciuciuleni, și la Molovata Nouă. Sunt momente că am această posibilitate și gata”, a răspuns Gațcan după ce l-am întrebat despre fotografiile cu donația, care au apărut în spațiul public.

Dacă este necesar, Gațcan se oferă voluntar

În contextul în care lupta cu COVID-19 este în plină desfășurare, am încercat să aflăm de la Gațcan cu ce inițiative va veni în acest sens și cum este gata să contribuie pentru a-i ajuta pe cei care l-au ales deputat.

„Cel mai important este ca oamenii să înțeleagă că în orice proces epidemiologic sunt trei factori: virusul, transmiterea și metodele de tratament. Nu putem acționa în prezent la două segmente, așa că rămâne doar excluderea căilor de transmitere. La acest element, zi la zi, discutăm cu colegii din Hâncești și cu medicii de familie. Dacă e necesar aportul meu, ca voluntar … Eu am trecut deja printr-o gripă, că eram șef de secție și am salvat zeci și sute de femei gravide. Eu am fost cel care a condus total sistemul epidemiologic de gripă porcină, cum o numim noi”, precizează noul deputat ales.

Solicitat să se expună dacă R. Moldova poate face față situației actuale, și dacă are suficiente resurse pentru a lupta cu coronavirusul, Gațcan ne-a asigurcat că tot ceea ce fac autoritățile este corect.

„Poate la etapa dată sunt unele momente și nu ne ajung aceleași echipamente de protecție, costume, și multe alte lucruri dar, la etapa dată, eu, ca expert care cunosc nu doar managementul, dar și aspectul practic, declar că toate măsurile care sunt făcute, sunt importante”, conchide candidatul socialiștilor.

La 15 martie, pe timp de coronavirus, la Hâncești, contrar regimului de carantină anti-Covid 19, au avut loc alegeri parlamentare repetate pentru circumscripția 38. Din cei 6 concurenți (candidatul partidului Șor a fost eliminat din cursă pe ultimii metri) câștigător a fost anunţat candidatul PSRM, Ștefan Gațcan. Pe locul doi s-a clasat candidata PAS, Olesea Stamate, pe locul trei – Ion Mereuță (PDM), patru – candidatul independent Grigore Cobzac, sprijinit electoral de PPDA și PUN și pe locul 5 – Dorin Chirtoacă din partea Blocului UNIREA.