Principală  —  IMPORTANTE   —   Experți// Starea de urgență s-a…

Experți/ Starea de urgență s-a tergiversat anume pentru a finaliza două exerciții: alegerile parlamentare din Hîncești și realizarea remanierilor guvernamentale

În Parlamentul Republicii Moldova s-a format o nouă coaliție de guvernare dintre Partidul Socialiștilor (PSRM) și Partidul Democrat (PDM). Noua majoritate parlamentară „Platforma Social – Democrată pentru Moldova” (PSDM) a semnat luni, 16 martie, un acord în acest sens. Toate acestea mișcări pe scena politicului moldovenesc au loc pe fundalul pandemiei de noul coronavirus. La această oră în R. Moldova, bilanțul s-a ridicat la 29 de persoane de infectate și o localitate a intrat în carantină.

Autoritățile au ridicat nivelul de alertă de coronavirus la cod roșu vineri, 13 martie, însă abia astăzi, 16 martie, a fost luată decizia de a solicita Legislativului să instituie stare de urgență în toată țara. Asta după ce s-au desfășurat alegerile parlamentare noi în circumscripția Hîncești și s-a creat coaliția PSRM-PDM.

Unele voci susțin că starea de urgență trebuia să fie instituită încă de săptămâna trecută, ceea ce presupune măsuri drastice pentru prevenirea răspândirii COVID-19, fapt ce exclude efectuarea unor remanieri guvernamentaele sau desfășurarea unor alegeri.

Analistul politic Ion Tăbîrţă consideră că introducerea stării de urgență în țară a fost internționat tergiversată. În opinia expertului, miza a fost ca să se desfășoare scrutinul parlamentar din Hîncești și remanierele de Guvern în urma coaliției PSRM-PDM.

Ion Tăbîrţă

,,Da, într-adevăr, dacă starea de urgență ar fi fost adoptată cu câteva zile înainte, dar asta înseamnă că avem o situație excepțională, atunci nici alegerile din Hîncești, nici aceste schimbări guvernamentale nu ar fi fost posibile. De aceea, autoritățile noastre au acționat într-un asemenea mod. Anume ca să realizeze acest scrutin electoral, să facă remanierile guvernamentale, după asta au venit cu solicitarea către Parlament să declanșeze starea de urgență”, susține Tăbîrţă.

Cât despre măsurile întreprinse până acum, precum suspendarea punctelor de frontieră sau carantina la domiciliu, Tăbîrță punctează că au fost întreprinse în afara cadrului legal.

,,Măsurile luate de autorități până acum întrunesc anumite drepturi constituționale ale cetățenilor R. Moldova și , desigur, ele sunt indicate în actualul context pe care îl avem cu infectarea de coronavirus de tip nou, însă, nu sunt acoperite legal. Pentru a fi o acoperire legală, trebuia mai întâi, atunci cănd autoritățile noastre au mers la aceste măsuri, să declare stare de urgență, iar în baza că avem stare de urgență – să fie luate aceste decizii. Starea de urgență s-a tergiversat anume pentru a finaliza aceste două exerciții: alegerile parlamentare din Hîncești și realizarea remanierilor guvernamentale’’, a declarat Ion Tăbîrţă.

De aceeași opinie este și expertul în politică, Veaceslav Berbeca, menționând că, de fapt, coaliția dintre socialiști și democrați este formată încă din luna noiembrie, iar acum doar au formalizat-o în fața societății.

Veaceslav Berbeca

,,Nereușind să facă până vineri, inclusiv sâmbătă, coaliția despre care s-a vorbit mult timp, au așteptat până luni. În același context putem spune și despre alegerile parlamentare noi din Hîncești. Nu s-a declarat această stare de urgență anume pentru a fi organizate aceste alegeri, deși situația social-economică este cu mult mai importantă decât alegerile într-o circumscripție’’, spune Berbeca.

În opinia analistului Ion Tăbîrţă această coaliție PSRM-PDM are miza ca să asigure socialiștilor că Igor Dodon va câștiga încă un madat de președinte, iar democraților de a reveni la guvernare și o consolidarea a partidului. 

,,Această coaliție vine să asigure o anumite stabilitate a actului de guvernare până la alegerile prezidențiale. Deoarece pentru președintele Dodon de a nu avea o coaliție majoritară formalizată cumva reprezenta o bătaie de cap în plus sau un punct slab în perspectiva alegerilor prezidențiale. E una când ai un Guvern fără o majoritate, declarată oficial sau convenită peste noapte și e altceva când această majoritate este oficializată. Desigur că din acest punct de vedere este mai liniștit, deoarece actul guvernării nu va fi perturbat până la alegeri. Dar aceasta nu înseamnă că nu se poate modifica anumite lucuri. De exemplu, ca această coaliție PSRM-PDM să rămână fără majoritate, adică de la PDM să se desprindă un număr suficient ca această coaliție să rămână fără majoritate. Ambele partide își doreau această coaliție, PSRM pentru stabilitatea și siguranța că nu vor fi perturbați pentru a câștiga un nou mandat pentru Igor Dodon , iar PDM vor încerca într-un astfel de mod să evită o eventuală dispersare a partidului’’, a menționat Tabârță.

De cealaltă parte, expertul Veaceslav Berbeca susține că soarta coaliției PSRM-PDM va fi decisă după desfășurarea alegerile prezidențiale din această toamnă. 

,,Într-o astfel de coaliție, primul test cred că vor fi alegerile prezidențiale din noiembrie. Deși, din punctul meu de vedere, nici unora, nici altora nu-și doresc să fie organizate alegeri anticipate. Această coaliție va fi testată de alegerile prezidențiale, dar aici deja în funcție de cine va fi ales președinte. Dacă va fi un nou președinte ales, atunci pot spune sigur că această alianță se va destrăma. Dacă după alegeri vom avea același președinte, Igor Dodon, șansele ca această alianță PDM-PSRM să se distrugă este foarte mică’’, mai spune expertul.

PDM și PSRM au semnat luni, 16 martie, acordul de creare a unei platforme parlamentare. Potrivit președintei PSRM, Zinaida Greceanîi, decizia a fost luată pentru a asigura stabilitatea în R. Moldova, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

În urma negocierilor PSRM – PDM, socialiștii își păstrează următoarele portofolii: Ministerul Finanțelor, prim viceprim-ministru; Ministerul Justiției; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Ministerul Agriculturii; Ministerul Afacerilor Interne. 

Membrii Cabinetului de miniștri propuși de PDM au depus luni, 16 martie, la o oră de la semnarea acordului de creare a platformei social-democrate în fața presei, jurământul de învestire în funcție. Președintele R. Moldova, Igor Dodon, a declarat că tot astăzi a semnat și decretul de retragere a cinci membri ai Guvernului Chicu.