Clanul ministrului la Universitatea Agrară – Ziarul de Gardă
 • Clanul ministrului la Universitatea Agrară

  Clanul ministrului la Universitatea Agrară
  14 martie 2018 | 08:15

  Din ianuarie 2018, Liviu Volconovici este ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului (MADRM). Acesta vine în Guvern din funcţia de rector al Universităţi Agrare (UASM), post pe care l-a deţinut doar un an. Pe când îşi exercita funcţia de rector, fiul mai mare al acestuia a devenit profesor la UASM, iar fiul său mic a fost înmatriculat la masterat, la buget, la aceeaşi instituţie. Şi alte persoane din anturajul familiei Volconovici au fost angajate la Universitatea Agrară.

  Liviu Volconovici a devenit rector-interimar al UASM printr-un ordin al MADRM la sfârşit de ianuarie 2017. Tot atunci, ex-rectorul Gheorghe Cimpoieş a atacat în judecată MADRM, iar instanţa a dispus restabilirea acestuia în funcţie. Cu toate acestea, Gheorghe Cimpoieş a fost demis repetat, s-au organizat alegeri, iar Liviu Volconovici a devenit rector cu drepturi depline.

  Persoane din anturajul familiei Volconovici s-au ales cu funcţii la UASM

  În aceeaşi perioadă, la 24 ianuarie 2017, Augustin Volconovici, fiul mai mare a lui Liviu Volconovici, devine profesor la Universitatea Agrară. „Aveam ore când am făcut studiile, înainte şi după doctorantură”, susţine Augustin Volconovici.

  Augustin este şi secretar general al organizaţiei primare de partid nr. 42 a Partidului Comuniştilor din R.Moldova (PCRM). Pe de altă parte, Augustin Volconovici este şi cumătrul deputatului democrat Sergiu Sîrbu, tot el şi profesor la catedra de drept a UASM. Acesta a semnat un contract de muncă cu universitatea la 1 septembrie 2017. În comparaţie cu salariul din Parlament, la UASM, deputatul Sîrbu are venituri mai modeste. Astfel, în 2016, în Legislativ, Sergiu Sîrbu a avut un salariu anual de 75 361 mii de lei, ceea ce ar constitui 6000 de lei lunar. Potrivit lui Liviu Volconovici, la UASM, salariu de profesor al lui Sergiu Sîrbu este de 500-700 lei.

  Victor Bratețchi, Augustin Volconovici, Artur Goia și Ruslan Burca, noii angajați ai UASM apar într-o fotografie comună cu liderul comuniștilor, Vladimir Voronin

  În primăvara anului 2017, Viorel Neaga, unul dintre prietenii lui Augustin, a fost angajat în funcţia de manager pe proiecte în cadrul Departamentului relaţii internaţionale. Augustin Volconovici ne-a declarat că Viorel Neaga s-a concediat la scurt timp după angajare. Pe cei doi prieteni îi uneşte PCRM, în cadrul căruia Neaga este prim-secretar al Consiliului Raional Sângerei.

  Onorin, fiul mai mic al ministrului Volconovici, a fost înmatriculat la masterat la 1 septembrie 2017. Tot atunci, Ina Globa, prietena lui Onorin, şi-a început studiile la UASM, beneficiind de bursă. În noiembrie 2017, Ina Globa a fost angajată pe post de inginer-metrolog la UASM.

  Un alt prieten al lui Augustin Volconovici este Artur Goia. Acesta a devenit şef al Serviciului de evidenţă şi control. Prietenia celor doi ne-a confirmat-o însuşi Artur Goia: „Cu Augustin mă cunosc, ca şi cu alţii, de la universitate”, a declarat acesta. Pe reţelele de socializare cei doi apar împreună în mai multe poze, cea mai veche datând din 2014, până a deveni colegi la universitate. Anterior, Artur Goia a fost consultant-jurist la incubatorul de afaceri din Sângerei. Din aceeaşi localitate e originar şi Viorel Neaga, prietenul de partid al lui Augustin Volconovici.

  Artur Goia (pe dreapta) și Viorel Neaga, prietenul de partid a lui Augustin Volconovici și fost angajat al UASM

  „La un moment dat am decis să mă mut la Chişinău. Am aflat că la universitate este un loc liber”, explică Artur Goia modul în care a ajuns la UASM. Când a fost angajat, acestuia i-a fost oferită şi o maşină de serviciu de model Dacia Logan, folosită anterior de fostul prorector Vasile Vrâncean. Cei care au ocupat funcţia mai devreme de Goia nu au beneficiat de automobil de serviciu. Fiind întrebat de ce i s-a oferit maşină de serviciu, Goia a răspuns: „Pentru că lucrez la universitate”.

  Viitoarea soţie a lui Goia, Valentina Cocieru, este şefa Serviciului achiziţii publice a UASM, informaţie care se regăseşte şi pe site-ul instituţiei. Goia susţine că această situaţie nu reprezintă un conflict de interese, deoarece „nu se leagă achiziţiile cu evidenţa şi controlul. Ca să fie conflict de interese, ar trebui să fim soţ şi soţie sau în alte grade de rudenie”. Deşi cei doi nu sunt căsătoriţi, pe reţelele de socializare Goia a indicat că este logodit cu Valentina Cocieru, iar colegii de lucru îi atribuie acesteia statutul de soţie a lui Artur Goia.

  Un alt nume din cercul de prieteni ai lui Augustin Volconovici este Ruslan Burca, şi el proaspăt angajat la UASM pe post de jurist. Ruslan Burca, Artur Goia şi Augustin Volconovici apar într-o fotografie comună cu liderul PCRM, Vladimir Voronin, pe fundalul unui panou cu simboluri comuniste.

  Citiți și: Ministrul Agriculturii: Funcţii pentru apropiaţi şi proiecte în favoarea Universităţii Agrare

  Liviu Volconovici: „E o onoare pentru noi”

  Am solicitat opinia ministrului referitor la faptul că, pe când era rector, mai multe rude şi prieteni de-ai feciorilor săi au obţinut funcţii la Universitatea Agrară. Volconovici ne-a comunicat că „nici un neam nu a fost angajat timp de un an de zile”.

  Cu referire la feciorul mai mic, Liviu Volconoivici a declarat că „el a terminat la noi la licenţă aproape pe 10 şi acum continuă studiile mai departe. Feciorul cel mai mare e doctor în ştiinţe. El a finalizat în 2008 la Iaşi, ca să ştiţi”. Cu referire la Ina Globa, prietena lui Onorin Volconovici, fostul rector ne-a spus că „acolo nu-i încălcat nimic. Ea este angajată prin cumul şi are vreo mie de lei”. Fiind întrebat cum a ajuns deputatul democrat Sergiu Sîrbu la UASM, Volconovici a replicat: „Dar ce are Sergiu Sîrbu cu universitatea? El are dreptul să ducă nişte ore. Vine odată pe săptămână la studenţii de anul I. Asta e o onoare pentru noi”.

  Cu referire la relaţia de cumetri dintre Sergiu Sîrbu şi Augustin Volconovici, fostul rector a declarat: „ei sunt prieteni, eu ştiu de asta”, ne-a spus ministru intrând la şedinţa guvernului. După şedinţă, am încercat să continuăm discuţia cu ministrul Volconovici, însă acesta ne-a propus să vorbim la Ministerul Agriculturii. Ajunşi acolo, secretarul ne-a rugat să aşteptăm, iar după 10 minute acesta ne-a comunicat că ministrul nu va vorbi cu noi, invocând că este ocupat.

  Fiul mai mic al rectorului şi prietena acestuia delegaţi la o conferinţă internaţională din partea UASM

  Artur Goia (în stânga) și Augustin Volconovici (în mijloc) într-o fotografie postată pe rețelele de socializare, datând din anul 2014, înainte de a deveni colegi la universitate.

  Universitatea Agrară participă la diferite proiecte internaţionale, care presupun deplasarea peste hotarele R.Moldova pentru schimburi de experienţă. Într-una din aceste conferinţe a fost delegat feciorul mai mic a lui Liviu Volconovici împreună cu prietena acestuia.

  În perioada 17-24 septembrie 2017 a avut loc o deplasare în Istanbul, Turcia. Conform ordinului nr. 149 din 12.09.2017 semnat de către rectorul Liviu Volconovici, la aceasta au fost delegaţi Onorin Volconovici (fiul lui Liviu Volconovici), Ina Globa (prietena lui Onorin), Toni Melnic (fiul prorectorului Iurie Melnic) şi Ruslan Burca (jurist). Aceştia au participat la conferinţa „Strenghten Cross-Cultural Connections”, organizat în cadrul proiectului Youth Exchange.

  Onorin Volconovici (al doilea din dreapta) cu prietena sa Ina Globa (pe mijloc) la Conferința de la Istanbul

  Cu ce avere a plecat din funcţia de rector şi a intrat în funcţia de ministru

  Funcţia de rector al UASM i-a sporit veniturile lui Volconovici. Potrivit declaraţiei de avere şi interese personale, în 2017, Liviu Volconovici a obţinut din activitatea la UASM venituri de 253 774 mii de lei. În 2016, când activa în calitate de profesor universitar la UASM, Volconovici obţinuse un venit anual de două ori mai mic decât în 2017, de 103 575 mii de lei.

  Liviu Volconovici are în proprietatea sa un apartament de 67,4 m2 şi două garajuri. Tot în declaraţia de avere pentru 2017 este indicată o casă de locuit de 81 m2, care aparţine unui membru al familiei. Volconovici este deţinător al două terenuri agricole, unul de 1,3 ha şi altul de 0,12 ha. Fostul rector deţine 30% cotă-parte din Cooperativa „Ecologia-Prima”, iar altele 20% sunt deţinute de către un membru al familie sale.

  Drumul către fotoliul de rector

  Până să devină rector al Universităţii Agrare, Liviu Volconovici a ocupat funcţia de profesor universitar, fără a avea o altă funcţie administrativă. La 24 ianuarie 2017, însă, printr-un ordin al ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare de atunci, Eduard Grama, Volconovici era numit rector interimar, Gheorghe Cimpoieş fiind demis pe motiv că a atins vârsta de pensionare. Cimpoieş a contestat demiterea sa, cerând în instanţă restabilirea în funcţie, achitarea salariului pentru lipsa forţată de la locul de muncă şi achitarea prejudiciului moral.

  La 10 mai 2017, judecătoria Chişinău i-a dat dreptate şi a dispus: „anularea ordinul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare din 23.01.2017 cu privire la încetarea raporturilor de muncă, ca fiind contrar legii”. Totodată, „se anulează ordinul cu privire la numirea în funcţie a lui Liviu Volconovici, ca fiind contrar legii. Judecătoria Chişinău a admis restabilirea reclamantului Cimpoieş în funcţie şi a admis încasarea prejudiciului moral şi a „salariului mediu pentru absenţa forţată de la lucru”. Ulterior, Cimpoieş a fost chemat la MAIA de atunci. Conform deciziei instanţei de judecată, i s-a citit ordinul de restabilire în funcţie, dar tot atunci i-a fost prezentat alt ordin, de eliberare. Conform art. 4 din Regulamentului-cadru privind modul de alegere a rectorului instituţiei de învăţământ superior, „funcţia de rector poate fi deţinută de una şi aceeaşi persoană nu mai mult de două mandate consecutive, a câte 5 ani fiecare”. Amintim că Gheorghe Cimpoieş a deţinut funcţia de rector al UASM timp de 20 de ani.

  La 20 iunie 2017, au avut loc alegerile rectorului UASM. Conform deciziei Comisiei Electorale, „se declară ales în funcţia de rector al UASM Liviu Volconovici care a acumulat 134 de voturi sau 50,37% voturi valabil exprimate”.

  Citiți și: Ministrul Agriculturii: Funcţii pentru apropiaţi şi proiecte în favoarea Universităţii Agrare

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Ești în căutarea unui loc de muncă în jurnalism? Ai vrea să muncești într-o redacție, dar ai anumite îndoieli? ZdG poate să răspundă la întrebări sau chiar poate deveni angajatorul tău…
  Ziua Ușilor Deschise la Ziarul de Gardă – eveniment OFFLINE

  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  2236 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în ultimele 24 de ore, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Potrivit autorităților din sănătate, 1 581 de persoane au fost vaccinate cu pr…
  Numărul dozelor de vaccin împotriva COVID-19 administrate în ultimele 24 de ore

  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Reprezentanții Ministerului Sănătății (MS) anunță despre confirmarea a 1031 de cazuri noi de infectare cu Covid-19, în R. Moldova. Din numărul total de infectări, 869 de cazuri au fost înregistrate în rândul pe…
  Autoritățile din Sănătate anunță numărul cazurilor noi de îmbolnăvire cu COVID-19

  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură

  În cea de-a 3-a sâmbătă a lunii septembrie este marcată Ziua Mondială a Monitorizării Apei. Potrivit Centrului Hidrologic, aproximativ 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură. Cea mai g…
  Ziua Mondială a Monitorizării Apei: 44% din populația R. Moldova nu are acces la apă potabilă sigură