Principală  —  IMPORTANTE   —   Candu sau Filip vor prelua…

Candu sau Filip vor prelua temporar atribuțiile lui Dodon. CC cere tragerea la răspundere, inclusiv penală, a președintelui pentru neexecutarea obligațiilor sale

Pentru a treia oară în ultimele trei luni, prin decizia judecătorilor constituționali, Igor Dodon a fost suspendat temporar din funcție în vederea exercității atribuțiilor sale. În ședința din 5 ianuarie, Curtea Constituțională a constatat că refuzul repetat al lui Igor Dodon de a promulga „legea anti-propagandă” constituie motiv care justifică interimatul funcției de șef al statului. Respectiv,  decretul de promulgare a Legii nr. 257 privind modificarea Codului Audiovizualului, care propune măsuri de combatere a propagandei rusești pe teritoriul R. Moldova, urmează a fi semnat fie de președintele Parlamentului, democratul Andrian Candu, fie de premierul democrat Pavel Filip. Totodată, președintele CC, Tudor Panțâru a solicitat parlamentului să reglementeze răspunderea, inclusiv penală, a președintelui țării pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții Constituționale.

Curtea Constituțională a statuat la 5 ianuarie că potrivit Legii Supreme în stat, șeful statului are dreptul să refuze doar o singură dată promulgarea unei legi și să o trimită pentru reexaminare în Parlament. Dacă Legislativul își menține hotărârea adoptată anterior, președintele țării este obligat să semneze un decret de promulgare.

Președintele instanței constituționale, Tudor Panțâru, a dat citire la 5 ianuarie a avizului CC. Acesta a precizat că la 20 decembrie 2017 Igor Dodon și-a motivat refuzul de a promulga Legea nr. 257 privind modificarea și completarea Codului Audiovizualului prin faptul că aceasta ar „îngrădi în mod nejustificat libertatea opiniei și de exprimare, precum și dreptul la informație, contrar art. 32, 34 și 54 din Constituție”. Deși, două zile mai târziu, la 22 decembrie, Parlamentul și-a menținut hotărârea, Igor Dodon a refuzat pentru a doua oară, contrar prevederilor exprese al Constituției, să promulge legea. Șeful statului a invocat „interesul suprem al cetățenilor țării, importanța actelor internaționale afectate de norma criticată, caracterul neconstituțional al legii respective”.

În acest context, Tudor Panțâru a subliniat că președintele avea obligația legală de a promulga documentul chiar dacă existau dubii asupra constituționalității acestuia.

Curtea constată că refuzul președintelui R. Moldova, de a-și îndeplini obligația constituțională de promulgare a legii constituie o încălcare a normei imperative exprese a art. 93 din Constituție și, astfel, a jurământului depus la învestirea în funcție. În acest context, Curtea consideră necesar să reitereze adresarea formulată Parlamentului de a reglementa răspunderea, inclusiv penală,  pentru neexecutarea obligațiilor constituționale și a hotărârilor Curții Constituționale”, a dat citire Tudor Panțâru aviului CC.

Curtea Constituțională a constat că Igor Dodon a refuzat în mod deliberat de a-și îndeplini obligația constituțională, de aceea „se află în imposibilitatea temporară pentru considerente subiective, lipsa voinței de a-și exercita atribuția în cauză, ceea ce justifică instituțire interimatului funcției”.

În dimineața zilei de 5 ianuarie, Igor Dodon a depus o sesizare la CC privind controlul Constituționalității Legii nr. 257 din 22 decembrie 2018 cu privire la completarea Codului audiovizualului, lege pe care a refuzat să o promulge.