Principală  —  IMPORTANTE   —   A doua încercare: Guvernul R.…

A doua încercare: Guvernul R. Moldova se va adresa Executivului rus pentru a renegocia împrumutul de 200 mln de euro

Guvernul Republicii Moldova se va adresa Guvernului Federației Ruse pentru a iniția o altă rundă de negocieri privind creditul rusesc în sumă de 200 de milioane de euro, după ce Curtea Constituțională a declarat anticonstituțional primul acord semnat dintre cele două părți.

Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, nu de Ion Chicu, care este șeful Executivului – instituția ce urmează să deruleze procedura de negocieri.

,,Am discutat astăzi și am decis ca în următoarele zile Guvernul Republicii Moldova să se adreseze Guvernului Federației Ruse pentru a iniția o procedură nouă de negocieri asupra creditului de 200 de milioane de euro. La ședința Guvernului, o astfel de inițiativă va fi lansată”, a spus Dodon.

Joi, 7 mai, judecătorii CC au declarat neconstituționale: Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse, Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat, Hotărârea Guvernului nr.169 privind inițierea negocierilor și Hotărârea Guvernului nr.252 privind aprobarea acordului.

În reacție, viceministrul de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a declarat că decizia Înaltei Curți provoacă ,,nedumerire și este una regretabilă”.

,,Nedumerire – pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat împrumutul, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și în al doilea rând, negocierile privind acordul de împrumut au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Mass-media din Moldova a mediatizat întreg procesul. Din anumite motive, la acea etapă, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor”, a spus oficialul rus.

Acordul dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat a fost semnat la 17 aprilie, la Moscova, de către ambasadorul R. Moldova la Moscova, Andrei Neguța, în temeiul împuternicirilor acordate de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea.

Acordul prevedea ca suma de 200 de milioane de euro să fie debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 de milioane de euro; prima transă putând să fie accesată nu mai târziu de 30 de zile de la data intrării în vigoare a acordului.