Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Standarde duble în justiţie

Standarde duble în justiţie

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) îşi exprimă îngrijorarea faţă procesul de examinare a plângerilor de către Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu comportamentul unor judecători care au examinat cauzele persoanelor care a participat la evenimentele din aprilie 2009.

„Considerăm necesar informarea publicului larg asupra calităţii activităţii unor instituţii de stat chemate să apăre şi să respecte drepturile omului în special după evenimentele din 5 aprilie 2009. Analiza şi monitorizarea contestărilor asupra acţiunilor ilegale ale colaboratorilor de poliţie, procurori şi judecători reprezintă un act control pe care societatea civilă trebuie să-l întreprindă”, a declarat Ion Guzun, juristul IDOM.

„Sunt profund dezamăgită de rezultatul controlului efectuat de Consiliul Superior al Magisraturii în urma plângerii clientei mele referitoare la comportamentul abuziv al judecătorului Dorin Popovici, care a examinat cauza administrativă împotriva Oxanei şi Liudmilei Radu (posibil şi altele) în incinta Comisariatului General de Poliţie Chişinău fără a oferi persoanelor deţinute posibilitatea de a explica starea fizică şi psihică, reieşind din circumstanţele suferite anterior; fără examinarea altor probe decât raportul întocmit de colaboratorii de poliţie cu aplicarea torturii şi altor tratamente inumane şi degradante, fără a oferi dreptul persoanelor învinuite de comiterea contravenţiei administrative… de a-şi expune poziţia. Consiliul Superior al Magistraturii nu a găsit nici un temei pentru intentarea procedurii disciplinare – acesta este răspunsul primit la 14.01.2010″, a menţionat Dna Natalia Moloşag, avocat.

Fiind reţinute abuziv pe data de 8 aprilie la orele 01.30, Oxana şi Liudmila Radu au fost deţinute şi supuse tratamentelor inumane şi degradante în Izolatorul Comisariatului General de Poliţie până la 9 aprilie, când pe la orele 15.30 au fost escortate la un etaj mai sus şi duse întru-un birou, unde o persoană îmbracată în civil scria şi semna texte. „Nu ne-a fost explicat nimic şi nu ne-a întrebat nimeni nimic, decât peste câteva minute a intrat un domn, care nu ne-a întrebat decât dacă ne ajung 5 zile. Doar după aceea am înţeles că acesta este judecător”, mărturiseşte Oxana Radu.

„Aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei este o condiţie esenţială pentru asigurarea supremaţiei Legii şi respectării drepturilor omului. În acest context, este salutabilă hotărârea CSM din 12.01.10 cu privire la neprelungirea mandatului unor judecători de instrucţie, care au comis încălcări grave ale legislaţiei, dar acea hotărâre nu trebuie să fie unica şi să lase în umbră hotărâri care trec cu vederea acţiunile şi comportamentul unor judecător ce se bucură de sprijin. Legislaţia trebuie aplicată uniform fără a avea standarde duble. Din aceste considerente, chem CSM să-şi revizuiască hotărârea referitoare la judecătorul Dorin Popovici. La fel, fac un apel către toţi membrii CSM de a nu se limita doar la plângerile depuse de cetăţeni sau avocaţi, dar să facă uz de dreptul de autosesizare”, a declarat avocatul Victor Panţîru.

Acordarea asistenţei juridice şi de reprezentare a victimelor torturii şi a persoanelor învinuite în legătură cu evenimentele din aprilie 2009 este realizată de Institutul pentru Drepturile Omului şi avocaţii afiliaţi acestuia / avocaţii cu care colaborează, cu suportul financiar al Programului de Drept, Fundaţia Soros – Moldova, Proiectul „Advocacy pentru Drepturile Omului în contextul crizei legate de alegerile parlamentare din aprilie 2009 din Republica Moldova”.