Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   ONU critica taxele ridicate impuse…

ONU critica taxele ridicate impuse pentru ziare

Libertatea de expresie este un drept uman fundamental, consfintit prin articolul XIX al Declaratiei universale a drepturilor omului. Cu toate acestea, exista in lume guverne si centre de putere care gasesc numeroase moduri de a-l obstructiona.

Acestea impun taxe ridicate pentru tiparirea ziarelor, ele devenind atat de scumpe incat oamenii nu-si mai pot permite sa le cumpere. Posturile de radio si televiziune sunt fortate sa-si intrerupa transmisia in cazul in care critica politica guvernului. Cenzura este, de asemenea, activa in spatiul virtual, limitand utilizarea internetului si a noilor medii de comunicare.

Unii jurnalisti risca sa fie intimidati, retinuti si chiar sa isi piarda viata pentru simplul fapt ca-si exercita dreptul de a cauta, primi si raspandi informatii si idei, prin orice mijloace, in ciuda frontierelor.

Anul trecut, Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO) a condamnat uciderea de 77 de jurnalisti. Acestia nu erau corespondenti de razboi, nu au murit ucisi in toiul luptelor. Majoritatea lucrau pentru publicatii locale cu tiraje mici si au fost ucisi pe timp de pace. Au fost omorati pentru ca au incercat sa dezvaluie fapte ilicite sau cazuri de coruptie.

Condamn aceste crime si insist ca autorii acestora sa fie adusi in fata justitiei. Toate guvernele au datoria de a-i proteja pe cei care lucreaza in mass-media. Aceasta protectie trebuie sa includa si investigarea si urmarirea penala a celor care comit crime impotriva jurnalistilor.

Lipsa tragerii la raspundere incurajeaza infractorii si criminalii si ii ajuta pe cei care au ceva de ascuns. Pe termen lung, aceasta are un efect coroziv si duce la coruperea intregii societati.

Tema acestui an este libertatea de Informare: dreptul de a sti. As dori sa salut progresul global catre noi legi care recunosc dreptul universal si accesul la informatia publica.

Din pacate, aceste noi legi nu se pun intotdeauna in practica. Solicitarile de informatii oficiale sunt adesea refuzate sau intârziate, uneori ani de zile. Vina este aruncata cateodata pe gestionarea precara a informatiilor. Dar cele mai multe ori, acest lucru se intâmpla din cauza unei culturi a lipsei de transparenta si de responsabilitate.

Trebuie sa lucram la schimbarea atitudini si la sensibilizarea oamenilor. Ei au dreptul la informatii care pot le afecta viata, iar statele au datoria de a furniza aceste informatii. O asemenea transparenta este esentiala pentru o buna guvernare.

Organizatia Natiunilor Unite  militeaza pentru  drepturile jurnalistiilor persecutati si a profesionistilor mass media de pretutindeni. Astazi, la fel ca in fiecare zi, fac apel la guverne, la societatea civila si la oamenii din intreaga lume sa recunoasca importanta mass media si sa lupte pentru libertatea de informare.

Comunicat ONU