Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Moţiunea de cenzură privind demisia…

Moţiunea de cenzură privind demisia Guvernului, respinsă

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă înaintată de fracţiunea comuniştilor a fost respinsă. Aceasta a fost susținută de doar 35 de deputați. Pentru ca Guvernul să cadă era nevoie de votul a 51 de deputați.

Aceasta este a treia moțiune de cenzură înaintată de comuniști pentru demiterea Guvernului Leancă, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi acceptată. De această dată, deputații comuniști au acuzat Executivul că ar fi negociat în secret Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, parafat la 29 noiembrie, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

Potrivit comuniștilor, la Summit al Parteneriatului Estic care a avut loc săptămâna trecută la Vilnius, Lituania, oficialii au parafat un tratat internațional fără consultarea societății civile. Mai mult, negocierile au fost ținute în „secret”, iar aceasta este „o crimă gravă împotriva poporului moldav și statului Republica Moldova”.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Leancă a fost discutată în cadrul ședinței Parlamentului din 11 decembrie.
În debutul discursului, Iurie Leancă a felicitat cetăţenii pentru succesul obţinut de Republica Moldova la Vilnius și coaliția de guvernare pentru eforturile depuse în atingerea obiectivului de a ne integra în familia Europeană.

Moțiunea de cenzură dezbătută de Parlament l-a surprins pe Leancă, care a propus liderului PCRM să organizeze dezbateri pe tema viitorului Moldovei. „Sunt gata să particip cu domnul Voronin la dezbateri pe tema viitorului Moldovei. În aceste dezbateri, Domnul Voronin ar avea ocazia să spună unde vrea dânsul să integreze Moldova”, a spus Leancă. „E suficient doar să reamintesc că PCRM a venit la guvernare în 2001. Vladimir Voronin ne spunea atunci că viitorul Moldovei este doar în UE, după care a comparat Uniunea Europeană cu Germania Nazistă, şi s-a agăţat într-un final de Uniunea Eurasiatică și cine știe ce mai urmează după asta”, a mai declarat prim-ministrul.

Șeful Executivului a ținut să se expună pe marginea acuzațiilor aduse de PCRM, precizând că audierele privind mersul negocierilor au fost organizate cu regularitate. „În toata această perioadă, atât negociatorul-șef pentru Acordul de Asociere, viceministrul de externe de atunci, Doamna Natalia Gherman, cât și negociatorul principal pentru Zona de Liber Schimb, Domnul viceministru Octavian Calmîc, au participat la audieri în Parlament privind mersul negocierilor” a spus Iurie Leancă.

Totodată, acesta a declarat că acuzațiile din moţiunea de cenzură a comuniștilor sunt nule, iar comuniștii înțeleg aceasta. „Audierile au fost organizate cu regularitate de Comisia pentru afaceri externe și integrare europeană, precum și de Comisia pentru economie, buget și finanțe. Și, din câte cunosc, deputaţii comunişti, membri ai acestor Comisii, au participat la aceste discuții. Acest detaliu important, care face din start nule acuzațiile din moţiunea de cenzură a comuniștilor”, a spus șeful Executivului.

Până acum PCRM a mai înaintat două moţiuni împotriva Guvernului Leancă, ambele în luna octombrie. În primul caz parlamentarii comunişti au învinuit executivul că ar încerca să deposedeze illegal statul de Banca de Economii şi Aeroportul Internaţional Chişinău.