Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Mituri si stereotipuri despre suicid

Mituri si stereotipuri despre suicid

s1ziarecom1În mod surprinzator, in lume, cazurile de suicid sunt mai numeroase decat cele in care oamenii sfarsesc ucisi de alti semeni. Cu toate acestea, predispozitia spre acest gest, adesea fatal, sunt greu de depistat sau preintampinat, neexistand prea multe reguli sau un element comun in astfel de cazuri. Adesea, e vorba doar despre stereotipii sau mituri.

Se stie ca femeile sunt mai predispuse sa faca acest gest decat barbatii, desi statisticile arata ca barbatii mor mai adesea la capatul acestui gest, relateaza LiveScience. De altfel, si cultura din care fac parte cei care apeleaza la acest gest are un cuvant hotarator.

Privita diferit, in functie de cultura

Potrivit Silviei S. Canetto, din cadrul Universitatii de Stat Colorado, sunt diferente mari in tendintele suicidale de la o tara la alta. In China, de exemplu, tentativa de sinucidere a femeilor reuseste mai adesea decat cea a barbatilor, pe cand in Finlanda si Irlanda nu sunt diferente intre sexe din acest punct de vedere.

Pana si definitia sinuciderii variaza in functie de cultura. In tarile cel mai industrializate, sinuciderea este considerata un act care tine doar de propria persoana. Insa in Papua Noua Guinee, in districtul Kaliai, exista un ritual al uciderii vaduvelor, care se numeste sinucidere. Femeile cer sa moara pentru a nu ajunge dependente de copiii lor, explica Canetto.

In tari precum SUA si Canada, actul sinuciderii este considerat unul masculin, deloc natural pentru femei. „In aceste culturi, punctul de vedere dominant este acela ca sinuciderea reusita, incununata de succes, completa este calea masculina de a savarsi asa ceva”, iar femeile care reusesc asa ceva sunt judecate mai aspru decat barbatii, fiind considerate „deviante”, explica omul de stiinta.

Spre deosebire de aceasta abordare, in alte culturi sinuciderea e privita ca un act feminin, fiind si mai comuna in cazul femeilor. In Aguaruna, Amazonul Previan, unde rata sincuiderilor in randul femeilor este mare, sinuciderea reprezinta un comportament feminin si un act de slabiciune, incapacitatea de a controla emotiile puternice.

In functie de felul in care este privit acest gest de societatea in care traiesc, oamenii, potentiale victime, se supun, comportandu-se in consecinta. Astfel, in culturile in care sinuciderea este considerata un act masculin, cum e cazul SUA, femeile apeleaza mai rar la acest gest. Cat despre barbati, acestia sunt considerati niste „ratati”, desconsiderati daca actul nu este unul reusit.

Numarul cazurilor nu creste in perioadele grele din punct de vedere economic

Nici varsta nu este un criteriu, cazuri existand in aproape toate grupele de varsta, nu doar la varste inaintate, asa cum am fi tentati sa credem.

Cel putin in SUA, s-a observat un fenomen ciudat: daca pana in 2005, persoanele de varsta mijlocie nu prea recurgeau la acest gest – aceasta perioada a vietii fiind considerata una a stabilitatii in general, si a celei emotionale, in special – dupa acest an s-a observat o crestere semnificativa a acestor cazuri, inregistrandu-se mai multe sinucideri in randul persoanelor cu varsta de 45 – 49 de ani fata de cele de peste 70 de ani.

Si, in mod paradoxal, dupa cum arata statisticile, cazurile de suicid nu sunt mai multe in perioadele de criza economica, dupa cum se mentioneaza intr-un raport aparut in American Journal of Preventive Medicine.

dupa ziare.com