Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Încă un referndum: şeful statului…

Încă un referndum: şeful statului să fie ales prin sufragiu universal

Partidul Acțiunea Democratică (PAD) a decis iniţierea unui referendum constituţional care ar presupune modificarea procedurii de alegere a şefului statului, asigurând alegerea directă a Președintelui de către cetăţeni, prin sufragiu universal, egal, secret, direct și liber exprimat.

Totodată, PAD va propune reducerea numărului de deputaţi  de la 101 la 71;  stabilirea, în Constituţie, a sistemului mixt de alegeri parlamentare, prin care o parte dintre deputaţi să fie aleşi pe liste de partid în circumscripţia electorală naţională, iar o parte –  în circumscripții uninominale.

“Decizia este o continuare firească a acțiunilor inițiate și realizate pînă în prezent de PAD şi are ca scop reformarea reală, democratică și responsabilă  a sistemului politic și a clasei politice din R. Moldova. Finalitatea acestor acțiuni urmează să fie redarea suveranității Poporului și garantarea exercitării responsabile și eficiente a puterii delegate de cetățeni. Asigurarea legăturii deputatului cu alegătorii din circumscripția de unde este ales, va spori calitatea și randamentul aleșilor poporului, va reduce posibilitatea accederii în Parlament a persoanelor dubioase și puțin cunoscute, va spori competiția democratică în cadrul partidelor și astfel va reduce din influența autoritară necontrolată a liderilor de partid“, susţine  preşedintele PAD, Mihai Godea, citat într-un comunicat de presă al formaţiunii.

Totodată, PAD respinge ideea  AIE de a iniția un referendum constituțional privind reducerea numărului de deputați necesari pentru alegerea în Parlament a şefului statului.