Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Familia Voronin a prejudiciat Primăria…

Familia Voronin a prejudiciat Primăria Chişinău cu 10 milioane dolari

Între anii 1999 – 2006, familia lui Vladimir şi Oleg Voronin sau firmele controlate de ei au obţinut din partea Primăriei Chişinău circa 4 hectare de teren, în perimetrul străzilor Ciocârliei şi Pietrarilor din capitală.

Aceasta este o zonă de elită, situată în preajma lacului „Valea Morilor”, iar loturile de pământ au fost atribuite gratuit sau cumpărate la un preţ mult diminuat. La ora actuală, pe aceste terenuri sunt construite deja câteva case de lux, iar altele se află în construcţie. Prin asta, bugetul Primăriei Chişinău a fost prejudiciat cu peste 100 milioane lei sau circa 10 milioane dolari SUA.

 Despre aceasta a informat în cadrul unei conferinţe de presă primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. Potrivit edilului-şef al capitalei, în anul 1999, o firmă primeşte cu titlul gratuit un teren cu suprafaţa de 0,66 hectare . După care, în anul 2000, alături, unei alte firme i se atribuie un teren cu suprafaţa de 0,9 hectare . Potrivit contractului funciar, arenda anuală constituie doar 33 mii lei. Iar în anul 2004, autorităţile locale mai atribuie încă 34 de ari, aceloraşi persoane. Mai târziu, în urma unui concurs funciar la care participă doar 3 concurenţi, firma „Moldconstruct Market” SRL mai cumpără în aceeaşi zonă un lot de 2,04 hectare , contra sumei de 4,5 milioane lei, un preţ de cel puţin 10 ori mai mic decât cel real. Despre această tranzacţie primarul a sesizat deja opinia publică, iar cazul este cercetat sub aspect penal de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei.

 Între timp, terenurile respective au fost comasate şi sunt deja privatizate, de persoane fizice sau juridice. Conform actelor cadastrale, imobilele respective aparţin membrilor familiei lui Vladimir Voronin, ex-preşedinte al R. Moldova şi lider al Partidului Comuniştilor. Este vorba de fiul Oleg Voronin, nepotul Alexei Voronin sau fiica Valentina Rusu, dar şi firmele ce le aparţin. De menţionat că toate companiile ce de-a lungul anilor au primit terenuri în zona din str. Ciocârliei îşi au sediul în imobilul din centrul capitalei, din str. Kogâlniceanu, intersecţie cu V. Alecsandri, care la fel aparţine lui Oleg Voronin.

 Cât despre terenul cu suprafaţa de 2,04 hectare , adjudecat prin concurs în anul 2006, atunci pe acest loc urmau a fi construite 20 de case particulare, o biserică, un obiect de menire socială şi un teren de joacă pentru copii. De fapt însă, aici, pe o suprafaţă de 1,3 hectare se construieşte un castel. Potrivit Planului Urbanistic General al oraşului Chişinău, iniţial pe acest teren urma a fi construit un drum. E vorba de extinderea străzii Pietrarilor. Dorin Chirtoacă a subliniat că a iniţiat o anchetă de serviciu, pentru a stabili responsabilul care a autorizat modificarea planului general de dezvoltare a cartierului, astfel încât în locul bisericii, a caselor individuale sau pe locul terenului de joacă pentru copii să fie edificat un castel, pentru anumite persoane fizice sau juridice, fie şi SRL „Moldconstruct Market”.

 În acelaşi timp, primarul de Chişinău a confirmat că bariera de pe str. Ciocârliei, intersecţie cu str. Pietrarilor, care restricţionează accesul în zona de elită unde îşi are domiciliul familia Voronin, este instalată ilegal. În anul 2007, Primăria a atribuit un teren pentru amenajarea unui punct de acces. Autorizaţie de amplasare nu există. În context, Dorin Chirtoacă a solicitat repetat Serviciului Poliţiei Rutiere să demonteze bariera şi să sancţioneze proprietarii.