Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Businessul cu migdale din Moldova,…

Businessul cu migdale din Moldova, susţinut de SUA

Circa 10 producători de migdal din Moldova vor beneficia, în perioada 8-24 septembrie curent, de consultanţă gratuită din partea unui expert american.

Producătorii au decis să solicite asistenţă de înaltă calificare din exterior, în condiţiile în care Moldova nu dispune de tradiţii în producerea migdalului. În acest scop, David Doll, specializat în creşterea migdalului, a fost selectat pe bază de concurs în cadrul Programului de la Fermier la Fermier, implementat în ţara noastră de CNFA, cu suportul USAID.

Conform solicitării din partea producătorilor, activitatea expertului se va axa pe evaluarea practicilor existente în gestionarea afacerilor de producere a migdalului şi formularea unor recomandări pentru sporirea performanţelor manageriale şi de producere. Asistenţa se va concentra, de asemenea, asupra diferitor aspecte privind planificarea afacerilor în acest domeniu, cu estimarea prealabilă a provocărilor şi oportunităţilor. Totodată, consultanţa se va referi la cele mai eficiente tehnici de depozitare şi prelucrare a migdalului, precum şi la echipamentul necesar pentru efectuarea acestor operaţiuni.

Expertul va asista, în principal, GŢ Vlasov Vladimir din satul Ruseşti, raionul Anenii Noi, creată în anul 2003. Iniţial, afacerea respectivă a pornit de la o suprafaţă de opt hectare, plantate cu migdal. Pe parcursul a cinci ani de la fondare, suprafaţa de producere a migdalului a fost extinsă până la 80 de ha. Decizia de producere a migdalului s-a bazat pe studiile de piaţă, care au demonstrat existenţa unui potenţial considerabil atât pe piaţa autohtonă, cât şi pe cea externă.

În Moldova, înfiinţarea plantaţiilor de migdal a demarat în anul 2002. Potrivit datelor statistice, la moment, în acest sector activează circa 20 de producători, iar suprafaţa totală a plantaţiilor de migdal constituie peste 1000 de ha. În anul viitor vor fi deja pe rod circa jumătate din plantaţiile de migdal existente. Productivitatea medie la hectar constituie, la ora actuală, 2,5 tone de migdal în coajă sau 800 kg de miez. Şapte soiuri de migdal au fost omologate până acum în Moldova, inclusiv cinci la Institutul de Pomicultură. Producătorii de migdal îşi comercializează producţia în mare parte pe piaţa autohtonă, iar preţul a 100 gr de miez de migdal în supermarketuri este de circa 30 de lei. Specialiştii prognozează extinderea până în 2020 a plantaţiilor de migdal până la 3 mii ha. Migdalul este plantat în principal în zonele centrală şi de sud ale Moldovei.

Programul FtF oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Pot beneficia de asistenţă gratuită companiile sau fermierii care dau dovadă de un angajament ferm şi de idei clare în ceea ce priveşte obţinerea unor rezultate mai bune şi dispun de o activitate documentată de succes în afaceri. Consultanţa este acordată în decursul unor perioade de până la trei săptămâni în două subsectoare strategice ale agriculturii – producerea fructelor şi legumelor, precum şi a produselor lactate. Valoarea consultanţei pentru 2010 se estimează la aproape 1 mln de dolari, arată un comunicat al Programului De la Fermier la Fermier.