Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Armata Chinei cântă piesele Carlei…

Armata Chinei cântă piesele Carlei Bruni

Vizita de trei zile a preşedintelui francez în China a fost un exerciţiu de rafinament diplomatic din partea Parisului şi Beijingului, menit să deschidă calea colaborării celor două state în timpul preşedinţiei franceze a G20, în 2011. Miza: introducerea unei noi monede care să concureze dolarul în sistemul monetar internaţional.

Cuplul prezidenţial francez, invitat la deschiderea, vineri, a Expoziţiei Universale de la Shanghai, a sosit în China încă de miercuri şi a avut parte de un tratament privilegiat. Dintre cei 20 de şefi de stat invitaţi la eveniment, doar Nicolas Sarkozy a fost primit în capitala Beijing. Au urmat apoi vizite în sectoare ale Marelui Zid închise turiştilor, cine de gală şi chiar interpretarea de către fanfara armatei chineze a două melodii de pe primul album al Carlei Bruni, notează “Le Nouvel Observateur”.

Au fost lăsate deoparte neînţelegerile recente dintre cele două state: întâlnirea lui Sarkozy cu Dalai Lama, criticile pentru nerespectarea drepturilor omului în China şi protestele antichineze din timpul trecerii flăcării olimpice prin Franţa, în urmă cu doi ani.

Preşedintele chinez Hu Jintao a decis să întreprindă o vizită oficială la Paris în această toamnă.

“Vom pregăti preşedinţia franceză a G20, în special reflectând asupra unei noi ordini monetare multipolare”, a expus Nicolas Sarkozy miza întâlnirilor sale cu Hu Jintao. Preşedintele francez a sugerat că acuzele privind subevaluarea monedei chineze (pentru facilitarea exporturilor) sau excedentul comercial enorm al Chinei sunt neproductive. “Avem nevoie de o Chină care să-şi exercite toate responsabilităţile”, a spus Sarkozy.

De cealaltă parte, Beijingul este interesat în ridicarea embargoului impus, din 1989, exportului european de arme către China, în condiţiile în care SUA exportă arme în Taiwanul rival. Preşedintele Sarkozy a fost un susţinător al acestei cauze chineze. Totodată, preşedintele Hu Jintao încearcă să limiteze criticile occidentale privind regimul chinez din Tibet şi provincia musulmană Xinjiang, bogată în resurse de hidrocarburi.

Prezent şi el în China, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a participat la un summit UE-China. China este principalul partener comercial al UE, devansând SUA. Deficitul comercial al UE în relaţia cu Beijingul a fost, în primele nouă luni ale lui 2009, de circa 100 de miliarde de euro.

dupa cotidianul.ro