Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Un cuplu din R. Moldova…

Un cuplu din R. Moldova şi-a deschis un restaurant în SUA: „Avem oaspeţi care au devenit parte a familiei”

Artur şi Sandra Andronic sunt din Chişinău. Ei au deschis primul restaurant cu specific moldovenesc în SUA, la Boston. După aproape doi ani de la deschidere, au oaspeţi care au devenit o parte din familie, a căror istorii şi progrese le cunosc şi pe care se bucură să-i revadă în local. Totuşi, calea până la toate acestea nu a fost una tocmai uşoară.

Şi unul, şi altul au învăţat la Liceul „Mircea Eliade”, unde limba engleză se preda din clasa a doua. Respectiv, la absolvire, vorbeau fluent engleza. Li se părea un lucru normal să implementeze acele cunoştinţe, şi astfel să crească. „Eu am ales Budapesta ca oraş al studenţiei – o universitate de top, un oraş cu o arhitectură uimitoare, o cultură absolut nouă. În acelaşi timp, era la mai puţin de două ore de zbor spre casă. Artur după absolvirea facultăţii a vrut să mai crească profesional şi şi-a încercat puterile peste ocean, unde a depus documentele pentru MBA la câteva universităţi şi s-a hotărât să înveţe în oraşul Boston”, spune Sandra.

Deschiderea unui restaurant a fost pentru Sandra şi Artur o decizie în care se poate vorbi mai mult despre business, decât despre pasiune. La rându-i, şi faptul că au decis să-l facă moldovenesc a venit ca o decizie raţională, bine cântărită, după analiza pieţei locale. „Pentru că nu am mai deschis afaceri în altă parte, deocamdată, nu avem cu ce compara procesul de deschidere a afacerii în SUA. Cu siguranţă însă nu a fost un proces uşor, pe alocuri mai birocratic sau anevoios decât în Moldova – după experienţele cunoscuţilor noştri, însă odată ce am pornit pe această cale, ştiam că nu renunţăm aşa uşor”, mai spune Sandra Andronic.

Cei doi spun că americanii sunt plăcut surprinşi de experienţa cunoscută în restaurantul lor. „Atmosfera este creată de muzica populară moldovenească, de imagini pitoreşti şi, desigur, de bucate tradiţionale. Nu este simplu să surprinzi un american din Boston cu o altă bucătărie, având în vedere diversitatea de culturi şi restaurante din oraş, noi însă credem că facem bine lucrurile, dacă localnicii tot continuă să revină cu drag la Restaurantul Moldova”, adaugă Sandra.

Comunitatea moldovenilor din împrejurimi, spre surprinderea cuplului, este una destul de extinsă. Despre acest lucru au aflat însă abia după ce au deschis localul şi mulţi concetăţeni le-au păşit pragul. Iniţial, moldovenii au venit să vadă, să guste, să-şi facă o impresie. Alţii, continuă să vină cu drag până acum în acest local, şi chiar să sărbătorească evenimente importante în familie.

„Ne-am născut şi am crescut în Moldova. Mai toate amintirile din copilărie şi din anii de şcoală sunt din Moldova. Mâncarea moldovenească este cea mai gustoasă când este savurată alături de oamenii dragi. Nicicând nu am ascuns faptul că am avut dificultăţi la crearea meniului şi, mai ales, la redarea autenticităţii gustului moldovenesc, folosind ingrediente americane. După mai multe degustări şi încercări, ne-a reuşit”, spune Sandra Andronic.

În acelaşi context, punctează că familia a contribuit enorm la iniţierea afacerii. Mamele le-au dat sfaturi culinare – de la combinaţia corectă a produselor, până la reţete tradiţionale din diferite zone ale Moldovei. Din partea taţilor, au avut sfaturi despre cum poate fi creată şi crescută o echipă de încredere.

Sandra povesteşte că mulţi americani cunosc vinurile moldoveneşti, putini însă au gustat din ele, aşa că s-au gândit să le ofere posibilitatea de a servi şi vin moldovenesc în localul lor. În scurt timp, acesta este savurat cu mare plăcere. „Artur are grijă de selecţia vinurilor – să fie de o variaţie decentă pentru consumator, să avem vinuri „interesante”, să se creeze o armonie în combinaţia cu bucatele din restaurant. Noi creştem împreună cu restaurantul”, subliniază Sandra.

În restaurant, zilele diferă de la una la alta. Mai ales, zilele din timpul săptămânii de cele de la sfârşit. De regulă, e vreun catering în prima jumătate a zilei din timpul săptămânii, şi atunci se încing spiritele la bucătărie, iar totul e calculat pe minute. Pe de altă parte, cinele sunt pentru discuţii şi pentru grija de oaspeţi. „După aproape doi ani de la deschidere, avem oaspeţi care sunt parcă din familie, a căror istorii le cunoaştem şi pe care ne bucurăm să îi revedem de fiecare dată”, conchide Sandra Andronic.