La moartea unui migrant: Salvați-ne de popa

Andrian Ştempliuc, de 39 de ani, din satul Frasin, Donduşeni, a fost adus de la Moscova în sicriu. Părinţilor li s-a spus că l-a lovit ”electricika”. Ei pun la îndoială această încheiere a medicilor. Dar postarea este despre altceva. Despre popa satului.

Îl cheamă Alexâi Gheorghelaş. Destul de tânăr. A refuzat să îl înmormânteze şi nici nu le-a permis oamenilor să intre cu mortul în biserică. Aşa cum este normal. Pur şi simplu a încuiat biserica. Nu le-a dat oamenilor nici măcar funiile cu care, tradiţional, este coborât mortul în groapă. Aceştia au folosit firele (trosurile) de tractat maşinile defecte. Noroc că le aveau în maşini.

Oamenii spun că preotul din sat a sunat preoţii din satele vecine şi le-a interzis să oficieze slujba de înmormântare pentru acest tânăr mort. Motivul: Andrian „a trăit în păcat”, adică s-a cununat civil cu soţia sa, dar nu a mai reuşit să se cunune în Biserică. Popa s-a supărat. Reiese că Andrian a comis crima secolului – a murit înainte să se cunune.

Oamenii din sat sunt revoltaţi. Vor să scape de acest preot, „care face râs din oameni”. Femeile povestesc mai multe lucruri şocante despre modul cum are loc spovedania la acest preot. Ele spun că preotul le-a întrebat dacă au „spirală” şi dacă se autosatisfac sexual.

An de an, numărul celor care merg la această biserică a scăzut considerabil. Sătenii merg la bisericile din împrejurimi.

Acest preot nu este la prima abatere. Anterior el a refuzat să înmormânteze oameni care nu au frecventat Biserica sau au trăit „în păcat”.

Femeile spun că el ar vrea să privatizeze casa construită de săteni şi în care locuieşte. Alţii spun că deja a privatizat-o. Iar în centrul satului, lângă Valeric Mititelu, mai construieşte o biserică. A cerut pensionarilor din sat să doneze câte o pensie pentru această nouă „afacere”. Pentru ce încă o biserică, dacă oricum nu-l respectă decât cei care îi cântă în strană? Poţi să construieşti o mie de biserici. Dacă nu ai dragoste de oameni, nu eşti decât un profitor rătăcit, detestat de un sat întreg.

Elena Camelia

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Ion

    Stimata redactie fara nici un rau,dar impartial va intreb daca, inainte de a scrie articolul ati consultat canoanele bisericii ortodoxe? Sau e bine primit de a rtransforma niste taine crestinesti in niste simple proceduri birocratice? Ms de intelegere!

  2. Tudor

    Din păcate, acest caz nu este unicul, deși e foarte strigător la cer. Si vina îi aparține colonelului Vladimir, care dă exemplu preoților, iar instituțiile de specialitate nu pregătesc preoți, ci manageri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *