Principală  —  Reporter Special  —  Reportaje   —   Afacere cu pene şi mult…

Afacere cu pene şi mult zgomot

Victor Chiriac este un tânăr care a renunţat la ideea de a pleca peste hotare şi a decis să-şi deschidă o fermă de gâşte și rațe la Băneşti, raionul Teleneşti. Intenţia de a-şi iniţia o afacere o are de un deceniu, de pe când era încă student.

Atunci a închiriat un şopron, unde a început să crească porci. „Iniţial, afacerea nu-i aducea niciun venit, dar nu s-a oprit. Din banii pe care i-a obţinut al doilea an, a cumpărat terenuri de la oamenii din sat. Îmi amintesc cum oamenii, în special bătrânii care nu-şi pot lucra pământurile, stăteau în rând ca să le vândă”, povesteşte Irina Chiriac, mama tânărului antreprenor, care era plecat în oraş, atunci când am ajuns la fermă.

„Am luat credite pentru care am pus totul în gaj”

Peste patru ani, Victor şi-a lansat o afacere cu gâşte și rațe. „Primele gâște erau tare amuzante, aveau un clanţ mare, toţi râdeau de ele. Victor nu a renunţat, dar a muncit şi mai mult”, îşi aminteşte mama tânărului. La fermă sunt crescuţi puii de gâscă până la trei săptămâni, apoi sunt vânduţi. Acum, însă, au rămas doar gâştele mamă. Le vindem şi pe ele, pentru că depozitele sunt goale, nu mai sunt cereale şi nu avem cu ce le hrăni”, ne spune Irina Chiriac. „Nu mai avem bani, sinecostul păsării a crescut la 12 lei, iar noi o vindeam cu 7 lei. Totodată, leul se devalorizează, capacitatea de cumpărare a oamenilor scade şi acestea fac neprofitabilă afacerea, în raport cu anii trecuţi. Am fost nevoiţi să luăm şi credite mari, să achiziţionăm utilaje din Turcia, pentru care am pus totul în gaj. Acum rata dobânzii creşte, iar asta înseamnă că trebuie să restituim şi mai mult. Noi, jumătate de an câştigăm, iar în cealaltă jumătate – suportăm cheltuieli şi investim. Am vrea să ne menţinem, dar nu ştim cum va fi”, zice femeia.

Statul – duşmanul ţăranilor

La ferma de gâşte lucrează 25 de angajaţi şi un veterinar din Chişinău, care vine încoace pentru a vaccina păsările. „Lucrătorii vin din satele din jur. Dacă vrei să ai un angajat care să lucreze bine şi cinstit, trebuie să-i oferi un salariu mai mare, altfel nu mai stă”, explică Irina Chiriac.

Ea mai spune că cele mai multe piedici sunt puse de stat şi de autorităţi, care sunt indiferente la nevoile oamenilor. „Cel mai mare şi mai rău duşman pentru noi pare a fi statul. În loc să te ajute, te îngloadă mai tare. N-ai când să te odihneşti, să te lecuieşti… Recent, a venit FISC-ul şi ne-au pus o amendă de 60.000 de lei, dar Victor nu are acum niciun ban. Cum să o plătească? Ar trebui să-i dăm în judecată, dar şi pentru asta trebuie să plăteşti, iar procesul poate dura ani de zile”, spune cu tristeţe Irina Chiriac.

În fiecare an, Victor investeşte banii câştigaţi pentru modernizarea fermei. Tânărul este optimist şi nu cedează în faţa greutăţilor cu care se confruntă şi face din fosta fermă de vaci, care a stat ani de zile uitată în paragină, o afacere pufoasă şi gălăgioasă. „Mulţi tineri pleacă peste hotare, pentru că aici viaţa e grea, iar cei care rămân în sat încearcă să-şi deschidă vreo afacere, ca să supravieţuiască. Chiar dacă vrei să fugi, nici nu ai cum să o faci pentru că eşti plin de datorii”, explică femeia.