Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Va da Rusia bani…

[sondaj] Va da Rusia bani R. Moldova? Dacă da, cu ce condiții?

După demiterea Guvernului Sandu, Rusia promite să dea bani R. Moldova. Cel puţin, asta a anunţat premierul Ion Chicu, după prima sa vizită externă, efectuată la Moscova. Potrivit lui, Rusia s-ar fi oferit să acorde R. Moldova un împrumut de 500 de milioane USD „pentru proiecte investiţionale”. Întrebat de presă ce proiecte anume vrea să finanțeze Rusia în R. Moldova, de când şi care sunt condițiile de creditare, premierul e evitat să dea un răspuns clar. „Urmează să negociem”, a răspuns Chicu.

Alexandra Can, Asociaţia Patronală APIUS

Contează în ce proiecte vrea să investească Rusia… Dacă aceşti bani sunt pentru propagandă, susţinerea televiziunilor ruseşti, federalizare sau alegerile din anul 2020, atunci nu ştiu ce să spun decât ceea ce ştie toată lumea. Rusia niciodată nu a avut interes ca R. Moldova să se dezvolte, fie cu ea, fie fără ea. Rusia a investit în R. Moldova, doar acolo unde a avut interese politice: în separatismul transnistrean, în Bugeac. A investit şi în proiecte economice, dar, iarăşi, în Transnistria, la Comrat, în alte zone de interes strategic pentru ea. Rusia nu va da bani ca să ne rezolvăm noi problemele, ci ca ea să își facă interesele. Că dl Chicu a mers la Moscova şi nu în altă parte, nu cred că e o problemă. Problema e că vizita s-a încheiat, iar întrebările rămân.

Ion Tăbârţă, analist politic

Foto: tribuna.md

Nu, nu va da Rusia bani R. Moldova, cel puţin nu va da pentru dezvoltare… Acest credit a apărut în condiții total netransparente, cu evident substrat politic. Mai degrabă, acest credit ține de inspirarea unor campanii propagandistice că, uite, nu e neapărat să avem nevoie de UE, de banii de acolo, că putem găsi bani şi în Rusia… Rusia însăşi are probleme mari cu banii, nu tocmai să mai dea şi R. Moldova. Dar dacă şi va da, aceşti bani vor fi folosiţi în proiecte culturale, ceva legat de limba rusă, Casa Puşkin şi altele. Nu-i exclus să investească şi în economie, dar în anumite obiective strategice, ca să aibă zone de control: port, aeroport, acces la Dunăre, în Sudul Basarabiei. În actualul context politic, cred eu, se pregătește informațional o reorientare geopolitică a R. Moldova de la Vest la Est.

Veaceslav Negruţă, expert Transparency Internaţional

Nu cred că R. Moldova are nevoie de credite, cu orice preţ, din Rusia. Sunt niște capcane preelectorale, pe care Rusia le-a mai aplicat și altor regimuri vulnerabile, iar după ce şi-a făcut interesele, credite aşa şi nu a mai oferit. Si doar după alegeri (iar în 2020 vom avea şi prezidențiale, şi, posibil, parlamentare anticipate), dacă totul va ieşi după scenariile convenite cu președintele Dodon, R. Moldova, fără a beneficia de resurse vii, se va pomeni şi mai îndatorată faţă de Rusia. Asta datorita faptului că nu există o claritate în ce proiecte vor fi investiți banii şi cu ce condiții. Iar condițiile, cred eu, vor fi nu atât de ordin economic, cât și de natură politică. Să sperăm că R. Moldova va avea parte de o administrație, conștientă de toate riscurile pe care le implică un angajament financiar faţă de Rusia.

Iurie Reniţă, deputat

Cred că nu este justificat de a solicita credite de la Federaţia Rusă, nici sub aspect economico-financiar şi cu atât mai mult politic. Păi, cum poţi tu, mă refer la Rusia, să creditezi un stat, cu care eşti în condiții de război neterminat? Care e logica? Doar ca să ne poate șantaja: „Domnilor, noi vă dăm nişte bănişori, dar voi vedeţi ce faceţi cu armata noastră la Nistru. Lăsaţi-o mai moale. Sau, hai să vedem ce facem cu Transnistria…” Rusia vrea să ne ia tot ce ne-e mai rămas, cu un credit de jumătate de miliard USD. Acest credit, apărut din senin, nu este o afacere comercial-financiară, ci una exclusiv politică, care vrea să pună Rusia în situația de factor salvator pentru R. Moldova. „Uite, UE vă dă bani dar vă cere reforme, justiție, alte chestii, dar noi nu vă cerem nimic”. Și au dreptate, pentru că dl Chicu nu spune care sunt condițiile de creditare, iar asta înseamnă că Rusia poate cere orice în schimb. Categoric, trebuie să refuzăm acest credit, așa cum au făcut-o şi alte state din CSI, Belarusi, Kazahstan, iar guvernul să se apuce de reforme ca să putem accesa credite performante din Europa. E foarte riscant să luăm bani de la ruşi.

Pentru conformitate, P.G.