Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [sondaj] Rusia, rea de plată

[sondaj] Rusia, rea de plată

R. Moldova ar putea cere despăgubiri Rusiei pentru prezenţa militară la Nistru. „Cei aproximativ 2.000 de militari ruşi din Transnistria sunt forţe de ocupaţie”, care „creează riscuri de securitate… Vrem să angajăm o firmă internaţională de avocatură pentru a calcula pierderile provocate de prezenţa rusă în Transnistria timp de 25 de ani. Costurile vor fi de miliarde de dolari”. Sunt declarațiile speakerului Andrian Candu pentru publicația letonă Latvijas Avize. Moscova s-a agitat. „Nu plătim”, „Candu amenință Rusia”, „trupele noastre din Transnistria sunt de pacificare”, iar „pentru pacea de la Nistru nu Rusia, ci R. Moldova trebuie să plătească Rusiei”. Sunt reacțiile mai multor deputați ai Dumei de Stat.

Rusia, cu „contul” pe masă: Cont real? Sau electoral?

Mihai Cernencu, analist politic

Nu va plăti Rusia despăgubiri niciodată. Sub nicio formă. Rusia a intrat în Transnistria cu război. Transnistria este un teritoriu ocupat, iar armata rusă din stânga Nistrului – armată de ocupație. Dacă se va ajunge cu timpul şi Rusia se va rupe în bucăți, atunci, poate că va plăti. Doar atunci. Rusia nu ţine cont pe lume decât de ea. Până la noi au cerut despăgubiri de la Rusia, pentru ocupația sovietică, Ţările Baltice şi nu au reușit. Problema care-i? Că Rusia schimbă interpretările. Aţi văzut ce zice Duma: că trupele lor sunt pacificatoare. Transnistria de mult trebuia declarată teritoriu ocupat… Nu cred că declarația dlui Candu va schimba ceva, iar chestia asta cu firma de avocatură pare la fel de suspectă ca şi chestia cu Kroll. Spălare de bani. Rapoarte s-au făcut, dar nu pentru toți… E o chestie mai mult electorală sau, cel puțin, una de imagine pentru PD. Știm că balticii ne simpatizează şi dl Candu a hotărât să braveze în fața lor, iar prin ei și în fața europenilor pentru a rupe niște simpatii în plus pentru guvernarea pe care o reprezintă. Sunt jocuri, cred eu, mai mult electorale.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

Chiar dacă declarația lui Andrian Candu s-ar putea să pară una electorală, populistă etc., în esență, este o declarație, totuși, curajoasă. Niciodată, încă, în peste 26 de ani, nu au fost făcute asemenea declarații la nivelul primelor persoane oficiale. Pe de altă parte, era de așteptat să se întâmple și asta, pe fundalul înrăutățirii relațiilor cu Rusia. Acum, e real să putem obține de la Rusia despăgubirile de care vorbește Candu? Chiar dacă e şi ireal pentru moment, situaţia poate deveni reală cu timpul. Important e că problema a fost semnalată, iar faptul că acest semnal a venit din partea unui oficial de prim rang, înseamnă că ea va fi luată în seamă și de partenerii noștri de dezvoltare. Iar asta contează mult.

Ion Dron, Asociația Justiție și Dreptate

Cred că această declarație nu merită să fie discutată la modul serios. Unu: pentru că este făcută într-un an electoral. Și doi: pentru că avem o declarație de presă și nu o decizie oficială, din care ar reieși contractarea firmei străine de avocatură. Vedeți cum este pusă problema: ”ar putea”. Dar ar putea și să nu fie. Și să rămână doar o chestie electorală. Mai mulți ani în urmă, tot într-un an electoral, și Voronin declara că îl va apela la Tribunalul de la Haga pe Igor Smirnov. Și ce a urmat? Nimic. Chișinăul, dacă vrea să facă ceva cu adevărat în acest sens, trebuie să își retragă în cazarmă militarii din contingentul de pacificare de la Nistru și să facă loc căștilor albastre.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, doctor

Nu există, până acum, nicio republică ex-sovietică care să fi obținut de la Rusia despăgubiri pentru ocupație. Şi mă refer nu numai la Țările Baltice, dar, mai recent, şi la Georgia sau Ucraina. Acolo unde Rusia a intrat cu forţa, nu s-a dat niciun ban. Da, avem cazul Tadjikistanului, Uzbekistanului, Kârgâzstanului, unde Rusia plătește compensații pentru dislocarea trupelor, dar aici lucrurile s-au făcut prin acordul părţilor. Cazul Transnistriei e altul. Aici vorbim de acaparare cu forţa, iar invocarea faptului că militarii ruşi la Nistru ar fi trupe de pacificare sunt povești. Ce are cu pacificatorii Grupul Operativ de Trupe Ruse, care săptămânal e în exerciții de luptă? Aceștia sunt militari, aflați ilegal pe teritoriul R. Moldova. Chișinăul a cerut, inclusiv de la tribuna ONU, să fie retrași. Rusia nu vrea. Atunci să plătească. Iată de ce declarația dlui Candu e salutară. Noi am tăcut acest lucru peste 25 de ani. Trebuia, odată și odată, pus punct. Nu se va rezolva imediat, dar problema a fost semnalată. Şi ea va produce numaidecât efecte. Faptul că Rusiei i s-a pus contul pe masă, de acuma e bine.