(foto, doc) Palatele funcționarilor de la Primăria Chișinău, reținuți de CNA

Vladimir Coteț, viceprimarul mun. Chișinău și Radu Blaj, șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore, deși au avut venituri modeste în ultimii ani, au reușit să-și achiziționeze adevărate castele, cu mai multe niveluri, care, la prețul de piață valorează milioane de lei.

Vladimir Coteț este viceprimar al mun. Chișinău din anul 2007. În 2011, funcționarul s-a mutat în casă nouă. Imobilul de lux cumpărat de familia Coteț se află în Dumbrava, mun. Chișinău, chiar la ieșirea din oraș și arată impresionant. Casa are două niveluri și este îngrădită cu un gard înalt. Lângă poartă există și o construcție accesorie, cel mai probabil garaj, care, conform datelor cadastrale, are 28,6 m.p. Terenul pe care se înalță cele două construcții are o suprafață de 8,4 de ari. Ambele bunuri sunt gajate la Moldindconbank pentru două credite, unul de 500 de mii de lei, obținut în 2010 și scadent în 2020 și altul de 300 de mii, contractat în 2011 și care trebuie rambursat până în 2022. Ambele credite sunt cu o rată a dobânzii de 12% anual. Imobilul soților Coteț valoarează, la prețul său de piață, aproximativ cinci milioane de lei.

Casa de lux a funcționarilor Coteț

Casa de milioane se regăsește și în declarațiile cu privire la venituri și proprietate ale familiei Coteț. Pentru că, și soția sa, Maria, este funcționară. În ultima declarație de avere disponibilă, cea pe anul 2014, ea declara că activează în calitate de consultant principal în cadrul Secretariatului Parlamentului. Site-ul instituției confirmă. De acolo aflăm că soția viceprimarului de Chișinău este consultant principal în cadrul Direcției finanțe, buget și contabilitate din cadrul Parlamentului R. Moldova.

Casa familiei Coteț, foto: ZdG

Casa familiei Coteț, foto: ZdG

În declarația Mariei Coteț pe anul 2014 aceasta a indicat și trei credite, două pentru care au pus casa în gaj, dar și un altul, în valoare de 50 de mii de lei, contractat în 2014, scadent în 2016. Tot în acea declarație, soții Coteț afirmă că au ridicat anul trecut, salarii cumulate în valoare de 260 de mii de lei, dar și că dețin o mașină de model Toyota, procurată în leasing încă în 2008. Deși Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că Fiscservinform a publicat toate declarațiile de avere și interese ale funcționarilor pentru anul 2014, declarația lui Vladimir Coteț este inaccesibilă. Aceasta însă nu ar trebui să se deosebească de cea a soției, la care am făcut referire mai sus.

Vladimir Coteț, foto: noi.md

Vladimir Coteț, foto: noi.md

Vladimir Coteț va împlini 56 de ani pe 9 septembrie. El s-a născut în s. Speia, r. Anenii Noi, iar până să ajungă viceprimar, în octombrie 2007, a fost, între 2001 și 2007, vicepretor la Pretura sect. Botanica, iar între 1994 și 1997, vicepretor la Buiucani. A început să lucreze în instituțiile statului în 1984, când s-a angajat ca inginer în cadrul Ministerului Învățământului, actualul Minister al Educației. Conform informațiilor plasate pe site-ul Primăriei mun. Chișinău, Coteț, în calitate de viceprimar, este responsabil de buna funcţionare a complexului termoenergetic, sistemelor tehnice şi reţelelor inginereşti ale mun. Chișinău și de exploatarea spaţiilor verzi. El patronează activitatea Direcţiei generale locativ-comunale şi amenajare, „Termocom”, „Apă – Canal Chişinău”, Regia „Autosalubritate”, Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi, „Lifteservice”, „Parcul Dendrariu, „Combinatul servicii funerare, dar și ale altor întreprinderi municipale şi societăţi pe acţiuni din domeniul termoenergetic. Prin dispoziţia primarului general, viceprimarul Coteţ a fost abilitat cu dreptul de a semna dispoziţii şi acte vizând chestiuni ce ţin de domeniile de activitate patronate, după cum urmează: deschiderea şi închiderea sezonului de încălzire, sistarea provizorie în unele sectoare ale municipiului Chişinău a alimentaţiei cu apă potabilă, apă caldă, gaze naturale, energie termică şi electrică.

Casa de lux a lui Radu Blaj și terenurile vecinului Modârcă, fostul său șef

Radu Blaj, foto: captura video Curaj TV

Radu Blaj, foto: captura video Curaj TV

Radu Blaj este șeful adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, activând în cadrul acestei Direcții încă din anul 2006. Între 2011 și 2013, Blaj a fost și șef interimar al Direcției. În 2014, oficial, funcționarul, care a indicat în ultima sa declarație cu privire la venituri și proprietate un salariu „din serviciul public” de 110 mii de lei, a intrat în posesia unui imobil de lux situat în Stăuceni, mun. Chișinău. De fapt, Blaj locuia în această casă anterior, ea fiind înregistrată, încă în 2011, când a fost dată în exploatare, pe numele mamei sale, Maria Blaj. În iulie 2014, imobilul a fost trecut pe numele adevăratului proprietar, în urma unui contract de întreținere pe viață. Blaj și-a trecut imobilul pe numele său la câteva luni după ce portalul deschide.md scria că în el locuiește funcționarul Primăriei.

IMG_0287

Casa lui Radu Blaj și terenul din fața imobilului, plantat cu iarbă, care aparține lui Vladimir Modârcă, fostul său șef, foto: ZdG

Casa lui Radu Blaj este una modernă, cu două niveluri, panouri solare și bazin. Accesul spre imobil este restricționat de o barieră, deși, primăria le-a interzis anterior. Totodată, în fața casei lui Radu Blaj se poate vedea un teren de aproape 9 ari, îngrijit și plantat cu iarbă verde. Datele de la Cadastru arată că terenul (sunt două, unul lângă altul) aparțin lui Vladimir Modârcă, fostul șef al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, respectiv, fostul șef al lui Radu Blaj, plecat din funcție în iulie 2011, după ce a fost demis de primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă pentru implicare în mai multe scandaluri și acuzații. De fapt, Vlad Modârcă, fostul funcționar, este și proprietarul unei lot pentru construcția unei case aflat chiar în vecinătatea lui Radu Blaj.

În iunie 2014, Radu Blaj, după apariția în presă a informațiilor despre casa în care locuiește, a fost verificat de CNI. Comisia a stabilit că acesta și-a ascuns o parte din avere. Rezultatele controlului au arătat că Blaj nu a declarat veniturile soției obținute de la întreprinderea „Art-Consultgrup” sub formă de salariu în valoare de 44 545 lei și de la Universitatea de Stat din Moldova în sumă de 400 de lei, precum și pensia acesteia de 5 717 lei.

Casa lui Radu Blaj și terenul din fața casei, care aparține lui Vlad Modârcă, foto: ZdG

Casa lui Radu Blaj. Imagine din spatele imobilului, foto: ZdG

Totodată, nu a fost declarată cota-parte de 25% din cadrul întreprinderii nominalizate mai sus, deținută tot de soție. De asemenea, în declarația sa de avere, funcționarul nu a indicat venitul de 100 000 lei obținut din înstrăinarea automobilului de marcă „Jaguar-S”, fabricat în anul 2007, 6 conturi bancare, un teren pentru construcții în raionul Sângerei și faptul că este în posesia unei case de locuit din comuna Stăuceni, mun. Chișinău, anunța CNI.

Conform explicației lui Radu Blaj adusă la CNI, el nu a indicat conturile bancare în declarația cu privire la venituri și proprietate deoarece sunt carduri salariale, de pensie a copilului și altele cu soldul 0 lei. Totodată, el a declarat că imobilul nu-l declarase deoarece nu cunoștea despre obligativitatea declarării bunurilor imobile aflate în posesie și nu proprietate. Referitor la teren, Blaj le-a zis celor de la CNI că „l-a trecut cu vederea”.

A semnat 65 de acte pentru firma soției

În decembrie 2014, Comisia a constatat că Blaj a încălcat și regimul juridic al conflictului de interese. Astfel, funcționarul nu a indicat în declarația de avere, și nici în cea de interese faptul că soția sa, Tamara Blaj, este fondatoare la firma „Art-Consultgrup” SRL, asta deși datele de atunci ale Camerei Înregistrării de Stat (CÎS) arătau că aceasta deținea, împreună cu fratele lui Radu Blaj, Vitalie, și cu alți doi cetățeni, cotă parte din acest SRL al cărui gen de activitate licențiată este Activitatea de proiectare pentru construcții, reconstrucții”. Ținând cont de genul de activitate al întreprinderii menționate și atribuțiile lui Radu Blaj în calitatea sa de șef adjunct al DGAURF, CNI a verificat eventuale încălcări ale regimului juridic al conflictului de interese de către funcționar și a trimis în adresa mai multor organe solicitări de informații.

„Fiind verificate actele prezentate de către Primăria mun. Chișinău, prin informația înregistrată cu nr. 8332 din 30.10.2014, pentru 17 obiecte de construcție a cărui proiectant este întreprinderea „Art-Consultgrup” S.R.L., s-a constatat că cet. Radu Blaj a contrasemnat și avizat următoarele documente, pentru fecare obiect în parte după cum urmează: Astfel, s-a stabilit că cet. Radu Blaj, în perioada 20132014, a contrasemnat și avizat 65 acte ce țin de construcția unor imobile, a cărui proiectant este întreprinderea „unde soția sa și fratele său dețin cotă-parte”, stabilea CNI.

Printre obiectele la care făcea referire CNI se numărau case particulare de locuit, dar și blocuri locative (inclusiv ale unei companii cunoscute, Lagmar Impex) sau pentru oficii, inclusiv parcarea construită de compania D&D pe str. Testemițanu, centrul medical „Repromed” sau un bazin de înot.

Interesele lui Blaj și firma soției cu apartament de la o companie offshore

Raportând faptele enunțate…, se conchide că cet. Radu Blaj în calitate de subiect al declarării intereselor personale, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, a avut obligația de a lua decizii conducând-se de norma legală, ținând cont de interesul public și renunțând la interesul personal rezultat din relația sa de rudenie … Conform informației prezentate de Primăria mun. Chișinău, înregistrate cu nr.8052 din 16.12.2014, cet. Radu Blaj nu a depus nici o sesizare la Primăria mun. Chișinău ce ține de avizarea documentației de proiect și a autorizațiilor de construire al întreprinderii ”Art-Consultgrup” S.R.L. Totodată, cet. Radu Blaj, urma să aplice în conformitate cu art.11 din legea nominalizată una din opțiunile de tratare și soluționare a situațiilor de conflict de interese apărute la etapa de semnare și avizare a actelor enumerate supra, se spune în actul CNI, care a constatat că funcționarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese și a trimis dosarul la Centrul Național Anticorupție, pentru aplicarea sancțiunii.

Anterior, solicitat de Moldova Curată, Radu Blaj a refuzat să spună dacă i-a informat pe superiorii săi despre relaţia sa cu firma „ART-CONSULTGRUP”, însă a declarat că actul CNI nu conţine date veridice şi-l va ataca în instanţă.

Astăzi, datele de la CÎS arată că firma „Art-Consultgrup” SRL are un singur fondator, pe Tamara Blaj, cu 100% cota parte. Firma are un capital social standard, de 5400 de lei și sediul pe str. Bucuriei, într-un bloc nou, construit de compania de construcții „Restart Business”, într-un apartament care-i aparține. Firma „Restart Business” este fondată de compania offshore „Keychange Business Limited” din Cipru. Aceasta are sediul într-un birou vecin cu cel al firmei familiei Blaj. „Restart Business”, cu proprietari în offshore, a fost implicat la Chișinău în mai multe scandaluri, fiind și cea care construiește pe str. Alba Iulia 113, deși Primăria a anulat autorizația de construcție, după ce un grup de locatari din blocurile alăturate s-au revoltat și au precizat că noul edificiu distruge unicul scuar verde existent în vecinătate.

Reținuți de CNA pentru 72 de ore

cna.md

cna.md

Vladimir Coteț și Radu Blaj, împreună cu alte trei persoane, au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție și de procurorii Procuraturii Anticorupție miercuri, 25 mai 2016, în cadrul mai multor dosare penale pornite pe faptul coruperii pasive, traficului de influenţă, falsului în acte publice şi depăşirii atribuţiilor de serviciu, comise de către persoane publice din cadrul Primăriei, Inspecţiei de stat în Construcţii, dar şi persoane fizice. Printre reţinuţi, se anunță într-un comunicat al CNA, mai este un inspector al Inspecţiei de stat în construcţii şi doi intermediari, care aveau rolul de a transmite banii.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, făcute publice de CNA, funcţionarii Primăriei, prin înţelegere prealabilă cu intermediarii, ar fi admis diverse abuzuri, contra unor sume de bani, pentru prestarea unor servicii precum urgentarea perfectării unor acte pentru recepţia finală a imobilelor; urgentarea eliberării actelor pentru schimbarea statutului zonelor terenurilor; perfectarea actelor în vederea privatizării spaţiilor nelocative etc. Astfel, cea mai mare sumă estorcată de unii funcţionari ai Primăriei, documentată de CNA, este 12 000 de euro. În prezent, toate cinci persoane au statut de bănuit şi sunt reţinute pentru 72 de ore. În timpul audierilor, unul dintre bănuiţi, Vladimir Coteț, a solicitat îngrijiri medicale şi a fost escortat la Spitalul de Urgenţă pentru a fi investigat. În dimineaţa zilei de miercuri, mai multe percheziţii au fost derulate la domiciliile, automobilele şi birourile de serviciu ale funcţionarilor Primăriei şi altor persoane vizate în dosar.

UPDATE: Detalii despre dosarul în care figurează cei doi oficiali ai Primăriei

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Iacob Tofan

  Ce am făcut Eu pentru Stat ?
  Ce a făcut Statul pentru Mine ?
  26.05.2016

  Referitor la incapacitatea Demnitarilor de Stat de a înlătura
  discriminarea cetățenilor simpli, chiar și a propriilor părinți

  Am muncit pe tărîmul pedagogic 50 de ani.

  Exact în ziua împlinirii a 50 de ani de activitate pedagogică (am
  petrecut fără haltură peste 50 de mii de ore academice în fața
  elevilor), am fost „DECORAT” cu un „şut în fund” de la locul de muncă de
  către directorul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” din or. Cupcini, chiar dacă activam cu jumătate de salariu.

  Nicolae Timofti are o pensie de 18 mii de lei și un salariu tot
  de 18 mii de lei. Nu mai țin minte cîte mii de lei a încasat la momentul
  ieșirii la pensie pentru anii serviți, însă nu știu cui a servit.

  Ce BINE a făcut acest om pentru Republica Moldova ca să primească
  unul singur cît peste 36 pensionari din rîndul oamenilor simpli? Ce
  BINE au făcut pentru Republica Moldova și alți juriști, a căror pensie
  este peste 18 mii de lei lunar ?

  Medalii Timofti a împărțit și la tîlhari. La sfîrșit de mandat,
  Timofti l-a răsplătit cu distincția „Om emerit” și pe subalternul său,
  Mihai Șleahtițchi – „cel mai abil” cumpărător de autobuze școlare și cel
  care, timp de mai mulți ani a strîns dijmă din “sector”.

  Mai știu, că minciuna spusă bîlbîit de Preşedintele Nicolae
  Timofti în faţa telespectatorilor canalului TV Moldova 1 la 1 octombrie
  2012 în cadrul emisiunii “Moldova în Direct” a acționat asupra Curții
  Constituţionale, care după nouă luni de la sesizarea depusă de deputatul
  Sergiu Sîrbu a emis hotărîrea discriminatorie din 23 aprilie 2013, care
  a declarat Constituţională eliberarea din funcție a pedagogilor, care
  au atins vîrsta de pensionare, contrar Constituției RM în vigoare.
  Aceeași minciună bîlbîită l-a impus pe Radu Panțîru să-mi respingă cererea mea depusă la CEDO, cu un motiv fictiv.

  A început scurgerea celei de a 15-a lună de zile de cînd
  meditațiile mele despre discriminarea cetățenilor simpli de către Legi
  și Justiție au devenit publice. Legea despre Salarizare și Legea de
  Pensionare a RM sînt niște Legi Discriminatorii pentru cetățenii simpli
  ai RM pe mai multe criterii.
  Demnitarii de Stat sînt niște egoiști.

  Din cauza INCOMPETENȚELOR personale ei susțin HALTURA în toate
  DEPARTAMENTELE, care-s într-un număr exagerat de mare și eficiența lor –
  extrem de mică.
  Această atitudine se manifestă prin următoartele:

  1. Prin emiterea Deciziilor, Hotărîrilor și Legilor nechibzuite,
  care au fugărit și mai fugăresc cetățenii din țară, iar cei ce rămîn
  sînt umiliți.
  2. Demnitarii de
  Stat, știind despre furtul banilor cu sacii de la băncile Statului au
  tăcut, adică și-au demonstrat complicitatea la acel furt.

  3. Demnitarii de Stat nu efectuiază modificări în Legea despre
  Salarizare, care permite ca unele persoane să primească salarii de
  milioane iar cei de rînd abea să ajungă la 1-2 mii de lei lunar.

  4. Demnitarii de Stat primesc îndemnizații pentru anii munciți în
  cazul ieșirii la pensie, iar poporul simplu n-are acest drept.
  5. Legea actuală de Pensionare este o sursă de criminali, care provin din pensionarii privilegiați.
  Mărimea stabilită a pensiei categoriilor din administrația publică reprezintă 80 % din salariul lunar.
  Mărimea stabilită a pensiei cetățenilor simpli, care reprezintă majoritatea populației RM reprezintă 27% din salariul lunar.
  6. Demnitarii de Stat permit ca judecătorii din RM să petreacă “spălarea” de bani din Rusia și alte state.
  7. Valeriu Guma – încă o potlogărie judecătorească.
  Domnilor judecători, oare n-a venit vremea să aveți măcar un picuț de soveste omenească?
  8. Demnitarii de Stat au adoptat în întunericul nopții un nou guvern, convenabil numai lor.
  9. Pentru trei ani de guvernare deputații corupți umblă ca un k… într-o căldare.
  10. Aplicarea intereselor de partid în toate ramurile – cele mai GRAVE ERORI. Incompetenți și așa avem destui.

  Leul s-a devalorizat cu peste 50 %, inflația a constituit peste 15
  %, prețurile medicamentelor, numai ultima vreme, au crescut cu 15 % iar
  pensiile au fost indexate numai cu 10 %. Unde-i Legea, Domnilor ?????
  Alegerea Șefului CSJ – altă potlogărie a Justiției Moldovenești contra voinței Societății Civile și poporului RM.
  La 4 martie 2016 și alte date Curtea Constituţională și-a arătat dinnou fața …
  Domnule Filip, ați făcut dinnou națiunea de rîs în fața Parlamentului European!
  Hotărîrile CEC și CSJ – următoarele potlogării judecătorești.

  Atitudinea față de ultimul protest, întronarea dinnou a lui
  Poalelungi, destituirea lui Marin Ciobanu, încă o dată ne-a demonstrat
  că sîntem guvernați de niște elemente cu chip de om și suflet de fiare,
  iar ANIMALELE nici RUȘINE nici SOVESTE N-AU.
  Concl: Sîntem guvernați de mizeria societății.

 2. Iacob Tofan

  26.05.2016
  Despre judecătorii din viața mea

  Prima
  întîlnire a fost cu judecătoarea Judecătoriei raionale Edineț, D-na
  Maria Eftodi, în privința legalizării anexei construite la saraiul în
  care locuiesc și astăzi, ce-mi permite să nu ies iarna din camera de
  locuit direct în omăt. Mi-a refuzat. Cauza – a dorit ceva “la labă”, cum
  se spune în popor.
  Altă întîlnire a
  fost cu judecătorul aceeași Judecătorii Edineț, D-nul Anatolie Rusu.
  Cu acesta m-am întîlnit din cauza lezării dreptului la muncă, declarat
  de Constituția RM.
  Prin Hotărîrea de la 20 martie 2013 D-lui a considerat: Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.
  ATENȚIE !!! Această Hotărîre a fost emisă înainte de Hotărîrea ANTICONSTITUȚIONALĂ a Curții Constituționale din 23.04.2013.

  Altă întîlnire a fost de acum la Curtea de Apel Bălți cu o echipă de
  judecători: Eduard Ababei, Natalia Chircu și Nina Matveeva, care la fel
  au considerat: Constituția RM nu dă dreptul cetățeanului RM la muncă.
  Această
  echipă trebuia să prezinte Decizia pe data de 02 iulie 2013, însă ea
  n-a fost citită deoarece lipsea Preşedintele şedinţei Dl Eduard Ababei.
  Eu n-am fost informat şi am fost prezent, iar intimatul lipsea.
  Înseamnă că el a fost informat. Ce concluzii pot fi scoase din această
  situaţie?
  Despre acest lucru a fost informată și Curtea Supremă de Justiție.
  Următoarea
  întîlnire de acum a fost virtuală la Curtea Supremă de Justiție cu
  echipă de judecători: Ala Cobăneanu, Tatiana Răducanu și Sveatoslav
  Moldovan, care la fel au considerat: Constituția RM nu dă dreptul
  cetățeanului RM la muncă.
  Uitasem
  încă de doi judecători virtuali, Radu Panțîru de la CEDO și de
  “principalul judecător”, Nicolae Timofti, care încă la 1 octombrie 2012
  și-a bătut joc de Constituție în fața tuturor spectatorilor canalului TV
  Moldova 1.
  Zece judecători, plus încă nouă de la Curtea Constituțională, care nu respectă Legea Fundamentală a Statului Republica Moldova.
  Deoarece
  nu le-am dat “la labă” concluzionez: La emiterea deciziilor și
  hotărîrilor judecătorii noștri nu urmăresc respectarea Legilor dar, dacă
  ai dat “la labă” – ai dreptate, altfel – “izvini”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *