Generalul care şi-a pierdut pistolul

La începutul acestui an, 2013, un general din R. Moldova îşi pierduse pistolul din dotare, iar societatea se amuzase copios pe marginea acestui caz. Era vorba despre şeful Brigăzii cu destinaţie specială „Fulger”, Ion Ţurcan, care, după ce intrase într-un magazin de materiale de construcţii, a descoperit că a rămas fără Browning. Atunci fuseseră ridicaţi mai mulţi poliţişti care efectuaseră percheziţii la acel magazin, pistolul, însă, era de negăsit. Ulterior, generalul posesor de Browning anunţase că a găsit, totuşi, pistolul, în automobilul său. Cui i-o fi ars atunci de asemenea jocuri?

De altfel, numele lui Ion Ţurcan este vehiculat mereu în circumstanţe stranii. Până la episodul cu pistolul „pierdut”, despre Ţurcan se vorbise că ar fi pretins să devină general-maior în temeiul unui demers fals, adresat, în 2011, şefului statului de atunci, Marian Lupu, de către ministrul de Interne din acea perioadă, Alexei Roibu. Deşi autenticitatea semnăturii depuse pe acel demers a fost expertizată de anchetatori şi procurori, un răspuns clar despre veridicitatea demersului nu a mai fost dat vreodată, dar nici Ţurcanu nu a fost avansat în grad de general-maior, aşa după cum a pretins atunci.

Numele proaspătului general-maior a fost legat şi de activităţile electorale ale PCRM, în 2009, atunci când, potrivit foştilor săi colegi, acesta fusese implicat în agitaţie electorală în favoarea comuniştilor. „În cele două campanii electorale din 2009, el a fost implicat într-o agitaţie fără precedent în favoarea lui Voronin. Dacă preşedintele, premierul, ministrul de Interne s-ar informa despre toate acestea, Ţurcan s-ar afla acum în altă parte”, spunea, pentru ZdG, un colaborator al Brigăzii „Fulger”, referindu-se la o beţie organizată pe 4 septembrie 2009, cu participarea mai multor ofiţeri, şefi de atunci ai MAI, dar şi a altor înalţi demnitari. Apariţia în presă a unor dezvăluiri despre implicarea lui Ţurcan în campania electorală a generat un val de reticenţă în legătură cu intenţiile guvernării AIE de atunci de a-l încorona pe Ţurcan în grad de general-maior. Mai mult ca atât. Potrivit presei care citase surse poliţieneşti, după evenimentele din aprilie 2009, Ţurcan ar fi instruit personal fiecare colaborator care era invitat la Procuratură, dându-i indicaţii ca, în niciun caz, să nu confirme cumva că membrii Brigăzii „Fulger”, în noaptea de 7 şi 8 aprilie, au acţionat la sediul MAI sau în Piaţa Marii Adunări Naţionale, abuzând participanţii la protestele anticomuniste din aprilie 2009.

Ieri, de Ziua Poliţiei, nu am mai găsit alte informaţii despre decorarea sau avansarea în grad a unor poliţişti. Să fie Ion Ţurcan cel mai demn reprezentant al breslei, pentru a fi avansat în grad de general-maior chiar de Ziua Poliţiei?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Cetatean al tarii

    Intr-adevăr, este și cel mai devotat și cel mai profesionist și cel mai curajos nu numai a breslei ci și a neamului. Consider că ar trebui să vă documentați nu pe diverse bîrfe dar pe fapte cînd el și-a pus viața în pericol salvînd de la moarte copii(luați ca ostatici), oameni simpli și chiar colegi. Nu trebuie de relatat doar fapte incerte si indus in eroare publicul…Ati vazut vreo data transformarea radicala a sediului “Fulgerului” si muzeul istoriei care functioneaza? Ati privit in ochii dlui Turcan atunci cind povesteste despre prietenii si colegii stinsi din viata?…In goana dupa sensatii raniti dureros pe cei ce nu o merita de loc..

  2. mos Ion

    Stiind cine acum e la guvernare nu e straniu ca asa oameni au ajuns generali.Vania de la inceputul carierii in sectia de militie Criuleni s-a aratat un baiat istet,detinator al luptelor martiale ce i-au permis in ani 90 sa traiasca nu numai din salariu pe cind marea parte numai din salariu si traiau-acum putini politisti traesc din salariu,dar la inceputul anilor 90 erau multi de estea.Ca a avut merite in 92 in timpul conflictului cela stiu,dar stiu si altele ce nui fac fata unui om cinstit.Dar fata de cei care stau mai sus de el,apoi Vania e colac cald de mincat.Pacat de dom.Timofte,ca a fost odata om cinstit.

  3. Cetatean al tarii

    Lipsa comentariilor, nu este oare un argument gorte in favoarea nobletii dlui Turcan?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *