Crăciun electoral

Zile numărate, clipe numărate… Crăciunul, vrem sau nu vrem, e tot mai aproape şi bine ar fi să-l întâmpinăm cu sentimente de împăcare, de bucurie şi cu multă speranţă. Pare greu de realizat. În acest an, atmosfera de Crăciun riscă să fie poluată total de capriciile electorale ale politicienilor, decişi să ajungă, dar şi să nu mai plece nicicând, de la guvernare.

Orice campanie electorală e greu de suportat, dar mai ales una care are loc în zilele din ajun sau chiar de Crăciun. Deghizaţi în eroi darnici, milostivi şi generoşi, politicienii ajung cu pomeni în special pe la casele celor săraci. Vin la ei, pentru că ştiu bine, buletinele de vot, pe care şi le visează date în favoarea lor la alegeri, sunt toate de aceeaşi culoare, având acelaşi miros de hârtie şi de vopsea tipografică, acelaşi conţinut şi aceeaşi putere de decizie. Ei, săracii, fiind deja sensibilizaţi de apropierea acestei magice sărbători, devin şi mai blânzi, mai deschişi, mai primitori, într-un fel, dându-le crezare celor veniţi pe la casele lor cu daruri făcute din bani furaţi. Asta-i realitatea, pentru că, după ce, ani la rând, sunt aduşi la foame şi disperare, atunci când văd un călcâi de pâine, oferit „pe degeaba”, oamenii devin recunoscători pe bune, fără a înţelege că cei care le-au luat aproape totul, acum le dau cu ţârâita, puţin de tot, dregându-şi astfel propria imagine. În ajun de Crăciun, localităţile R. Moldova sunt doldora de lumini, aprinse pentru cei puţini care au mai rămas pe acasă. Totodată, pentru că avem un Crăciun electoral, politicienii aruncă în vânt cu decizii stupide, prin care „decretează” reparaţii de drumuri, de cantine şcolare sau de acoperişuri, deşi, în plină iarnă, nici asfaltul, nici mortarul, nici vopselele nu se mai leagă de drumuri, de acoperişuri sau de pereţi. Şi ce dacă nu se leagă? Important e că vine Crăciunul, iar într-o electorală cu Crăciun „avem di tăti”.

Aşa, zi de zi, până şi Crăciunul pare să vină în ajutorul escrocilor politici. Pomenile „pe linie de partid” devin atât de actuale, încât umbresc până şi cele mai mici îndoieli ale celor care beneficiază de ele.

Singura soluţie ce ar putea deschide ochii alegătorilor momiţi de politicieni ar fi readucerea acestora la realitate. Să amintim, bunăoară, că, potrivit statisticilor oficiale, zilnic, 60 de tineri părăsesc R. Moldova. Aceştia sunt copiii şi nepoţii alegătorilor rămaşi singuri, pe care politicienii încearcă să-i cumpere cu o ceapă degerată sau cu un kilogram de cartofi. În aceste condiţii, acum câteva zile, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale ne invita la un eveniment de premiere a participanţilor Concursului Naţional de Desen „Migraţia prin ochii copiilor”. Deci, acest minister de profil, în loc să identifice soluţii pentru părinţii acestor copii, ca să renunţe la drumurile străinătăţii, i-au îndemnat pe copii să-şi picteze suferinţele, pentru a fi premiaţi.

Ieri, pentru un Crăciun electoral cât mai atractiv, preşedintele Igor Dodon a invitat o suită de preoţi, în frunte cu Mitropolitul Vladimir, să sfinţească, aşa, creştineşte, sediul Preşedinţiei, renovat de Turcia. Electoral, creştineşte…

Atât de bulversate aceste zile, încât nu ne rămâne decât să-i cerem lui Moş Crăciun o guvernare mai bună, mai onestă, mai curajoasă, mai umană, mai adevărată, mai generoasă. Şi ar fi posibil să se întâmple. Contează ce vom face noi toţi, la anul, pe 24 februarie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *