Concurs de oferte pentru Codruţa

Zile bulversate nu doar la noi acasă, ci și în statele vecine. Se pare că tot mai multă lume înțelege, abia acum, că în condițiile unei societăți corupte nu e loc de o viață mai bună.

La începutul săptămânii, dintr-un articol publicat în presa spaniolă, aflam că o tânără din R. Moldova, victimă a unor proxeneți, grav bolnavă de leucemie, s-a stins din viață pe un pat de spital, după ce a fost forțată să se prostitueze până în ultimele zile de viață. În articol nu se spune nimic despre motivele din care tânăra a plecat din R. Moldova și a acceptat această viață grea de prostituată. Nu este scris, dar e ușor de presupus că sărăcia și nevoile au împins-o spre o astfel de viață.

Tânăra, de 30 de ani, avea un copil pentru viitorul căruia încerca să adune niște bani, vânzându-și viața. Potrivit autorilor articolului, anchetatorii spanioli ar fi constatat că organizația de proxeneți care a racolat-o ar fi amenințat-o că i-ar omorî copilul, dacă ea ar refuza să mai lucreze pentru ei sau i-ar denunța la poliție. Un amestec de durere, de frică și de dragoste pentru copilul său a trăit până în ultima clipă… După acest trist episod din viața tinerei din R. Moldova, autoritățile din localitatea spaniolă în care femeia s-a stins din viață au decis să suporte toate cheltuielile legate de înmormântare. Ultimul dar pentru ea. Și R. Moldova? Ce face R. Moldova în astfel de cazuri? Nimic mai mult decât să continue bâlciul politic în urma căruia nimeni nu are nimic de câștigat.

Cum ar proceda politicienii de la noi dacă, într-un moment, cineva din familia lor s-ar confrunta cu problemele tinerei decedate în Spania? Ar încerca oare să facă, într-adevăr, altfel de viață acasă, astfel încât sute de oameni să nu mai fugă zilnic de sărăcie? Dacă cineva dintre ei ar recunoaște, astăzi, că, da, vor să schimbe Moldova în bine, ar trebui să accepte că dacă nu intervin în combaterea corupției, toate promisiunile vor rămâne vorbe goale.

Și despre combaterea corupției s-a vorbit mult în ultimele zile, cele mai multe idei circulând în jurul aceluiași nume – Laura Codruţa Kovesi. La începutul săptămânii, aceasta a primit un sprijin important din Franţa pentru funcţia de procuror şef european, deşi contracandidatul său este un procuror francez. „În lupta împotriva corupţiei avem nevoie de Laura Codruţa Kovesi”, au constatat francezii, îndemnându-i pe europeni să nu permită oricui să acceadă în funcția de procuror european, dacă, într-adevăr, vor să excludă corupția „gulerelor albe” din justiția europeană.

Altă știre spune că fosta procuroră șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România, Laura Codruța Kovesi, este inclusă în lista posibililor candidați pe care echipa lui Vladimir Zelensky, în caz de câștig la prezidențiale, i-ar propune la funcția de Procuror General al Ucrainei. În această listă, numele Laurei Codruța Kovesi este alături de cel al celebrei justițiare americane, Martha Boersch.

De altfel, de la 2009 încoace, și noi, în R. Moldova, am auzit numeroase promisiuni ale unor politicieni că vor invita procurori europeni care ar putea participa la acțiuni de combatere a corupției. Unde-s aceștia? Și actuala opoziție parlamentară și-a propus includerea unor specialiști din afară în activitățile de dezoligarhizare a sistemului politic din R. Moldova. Se pare, însă, că intențiile stagnează, pentru că, se pare, la nivel politic, nimeni, decât ACUM, nu are nevoie ca R. Moldova să scape de oligarhi.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lilian 007

    Păi bine, bre! N-am de gând să-mi pun în poară cu diriguitorii ZDG, c-am mai făcut-o și m-au învinuit, cum că postez cu mai multe nume(???), ca și cum, că asta vă deranjează o anumită parte a organismului?

    Ați cântat cu vârf și îndesat OSANALE Laurei Codruța Covesi. Dar puteți să ne spuneți, ce pretenții are la dumneaei Guvernul României? De ce i-au deschis dosar penal? De ce se spune, că participa la “vecerinci” secrete cu șefii serviciilor secrete și acolo complotau împotriva politicienilor, cu prepoderență de stânga?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *